57-årig anholdt for svindel med hjælpepakke for millionbeløb

Mand havde sendt ansøgning for 17 medarbejdere i fem forskellige selskaber.

Ifølge Bagmandspolitiet (SØIK) har en 57-årig mand uberettiget forsøgt at få udbetalt omkring 1,25 millioner kroner. (Foto: © Michael Bager, Copyright: Michael Bager)

En 57-årig mand er her til morgen blevet anholdt i København mistænkt for at have svindlet med støtteordningen for lønkompensation.

Det skriver anklagemyndigheden i en pressemeddelelse.

Ifølge Bagmandspolitiet (SØIK) har han uberettiget forsøgt at få udbetalt omkring 1,25 millioner kroner.

- Den 57-årige har indsendt flere ansøgninger om kompensation til 17 medarbejdere i fem forskellige selskaber og foreninger. Han nåede aldrig at få udbetalt penge, men er sigtet for at have givet urigtige oplysninger for at få støtte fra hjælpepakkerne, lyder det i pressemeddelelsen, hvor det fremgår, at han vil blive fremstillet i grundlovsforhør i dag.

Anholdelsen er sket efter en politianmeldelse fra Erhvervsstyrelsen, og er en af i alt 20 politianmeldelser om svindel med den statslige støtteordning, der skal sikre, at der ikke kommer massefyringer i det private erhvervsliv.

En af forholdene er ifølge politiet sket, efter at strafniveauet for svindel med hjælpepakker blev forhøjet til det firedobbelte. Det gjorde den i begyndelsen af april.

- Vi holder skarpt øje med alle former for snyd og svindel i forbindelse med hjælpepakkerne, og vi slår kompromisløst ned på alle sager, siger Thomas Anderskov Riis, chefpolitiinspektør hos SØIK.

Fagforeninger advarer

DR Nyheder kunne onsdag fortælle, at flere danske fagforeninger i øjeblikket får spørgsmål fra bekymrede ansatte, efter at tusindvis af selskaber i den seneste tid har fået udbetalt økonomisk hjælp fra den såkaldte ordning om lønkompensation.

- Vi har hørt om tilfælde, hvor der tilsyneladende skulle være krævet lønkompensation for flere timer end medarbejderens arbejdsplan, sagde Per Tønnesen, der er sektorformand for HK Handel.

Næsten 25.000 virksomheder har indtil søgt om lønkompensation, og omkring 95 procent af selskaberne har fået udbetalt penge fra ordningen.

I alt der sat mere end ti milliarder kroner af i lønkompensationsordningen.

Hvad er lønkompensation?

  • Fyringstruede danskere kan få betalt en del af deres løn af staten gennem hjælpepakken om lønkompensation.

  • Lønkompensation betyder, at de ansatte bliver sendt hjem med fuld løn, fordi deres arbejdsplads er i alvorlige problemer.

  • Staten betaler 75 procent af de ansattes løn eller op til 30.000 kr. Virksomheden betaler den resterende løn. Medarbejderne bidrager selv ved at bruge fem dages ferie under hjemsendelsen.

  • Virksomhederne kan få lønkompensation, hvis de står over for at skulle fyre mindst 30 procent af de ansatte eller mere end 50 medarbejdere.

  • Virksomheden forpligter sig til ikke at fyre ansatte, der får lønkompensation.

  • Lønkompensationsaftalen er indgået mellem regeringen, Dansk Arbejdsgiverforening DA og fagbevægelsens hovedorganisation FH, og løber frem til 8. juli.