7 af 10 betaler gladeligt deres skat

7 ud af 10 synes, at de betaler et passende beløb i skat. Det viser en ny meningsmåling fra Greens Analyseinstitut.

Verdens højeste skatter ryster ikke deltagerne i en meningsmåling. 7 af 10 synes, at de betaler et passende beløb i skat. (© DR Nyheder)

Danskerne betaler med glæde verdens højeste skatter. Det viser ny måling fra Greens Analyseinstitut foretaget for dagbladet Børsen.

Næsten 7 ud af 10 vælgere mener, at den skat, de selv betaler, er ganske passende. Også de borgerlige kernevælgere.

Det er fordi, borgerlige partiledere har nægtet at tale om lavere skat og ført mere socialdemokratisk politik end socialdemokraterne selv, vurderer eksperter.

Betaler gerne for velfærd

Den økonomiske debat er rykket mod venstre, og danskerne gerne vil betale dyrt for deres velfærdsfix, lyder det.

De borgerlige vælgere jamrer ikke over skatten, og 37 pct. af De Konservatives og 44 pct. af Venstres vælgere svarer nej til, at politikerne skal sænke det samlede skattetryk.

- Da VK-regeringen kom til i 2001, indførte de skattestoppet og bestemte sig for at omklamre den offentlige sektor. Fra det øjeblik rykkede den politiske økonomiske debat mod venstre, siger Peter Kurrild-Klitgaard, professor i Statskundskab ved Københavns Universitetet til Børsen.

Synspunkterne er blevet gemt

Han mener, at vælgerne godt ved, at VK-regeringen har indført lettelser i indkomstskatten, men at Venstre, og især de Konservative, har været villige til at gemme synspunkterne om lav skat for at blive siddende i regering.

Det smitter af på danskernes generelle holdning til skattetrykket, mener han.

Politisk ordfører for De Konservative, Henriette Kjær, anerkender, at de borgerlige partier simpelthen ikke har været gode nok til at tale om skat.

- Skat er et vigtigt tema, som ikke handler om, at de rige skal have mere i lommerne, men at lavere skat styrker konkurrenceevnen. Jeg indrømmer, at det har været fraværende på dagsordenen, siger hun.

Facebook
Twitter