Opdateret klokken 12.10 med en kommentar fra skatteminister Rasmus Stoklund (S).
Mandag sendte Vurderingsstyrelsen 1,7 millioner nye ejendomsvurderinger på gaden, som boligejerne skal betale skat af de næste to år.
De kaldes foreløbige 2024-vurderinger, og de danske boligejere får aldrig mulighed for at klage over dem.
Og selv om styrelsen allerede har erkendt, at der vil være fejl, så er vurderingerne bedre end sidste år, lød det fra styrelsens direktør, Anne-Sofie Jensen, i et interview i P1 Morgen tirsdag.
- De her foreløbige vurderinger, de er blevet bedre, end de var sidste år. Og vi har været i gang med også at hæve kvaliteten af dem, og det fortsætter vi med i den kommende tid, sagde hun.
Skatteminister Rasmus Stoklund (S) var for to måneder siden helt enig med sin styrelse, da DR Nyheder interviewede ham om de nye vurderinger.
- Jeg er tryg ved, at det bliver bedre og bedre, selv om der stadig vil være nogle skæve eksempler rundt omkring, sagde han.
DR Nyheder har trykprøvet de påstande og kan nu afsløre, at vurderingerne kun er blevet marginalt mere præcise end vurderingerne fra sidste år, som DR Nyheder løbende har afsløret var fejlagtige.
Det viser en analyse, DR Nyheder har lavet af godt 72.000 ejendomme, som ejendomsdatafirmaet Resights har fundet frem, der er solgt imellem 1. juli 2023 og 30. juni 2024.
Perioden er valgt, fordi de foreløbige vurderinger er skattevæsnets bedste bud på, hvad ejendommene var værd 1. januar 2024.
Der er dog store forskelle på, hvor godt de enkelte vurderinger rammer fra postnummer til postnummer. Du kan se herunder på kortet, hvor godt skattemyndighederne rammer i dit område. Tallet er hvor mange procent, som rammer skævt i din kommune.
Efter at have fundet de 72.000 ejendommes salgspriser har vi set på, hvordan de matcher med de foreløbige vurderinger.
Og her viser vores gennemgang, at mere end hver tredje ejendom rammer forkert med mere end 20 procent, som er skattevæsnets egen målestok for, hvornår en vurdering er skæv.
Det betyder, at disse boligejere risikerer at betale enten for lidt eller meget i skat.
Hermed er træfsikkerheden nærmest identisk med en lignende analyse - DR Nyheder lavede sidste år - som viste, at sidste års vurderinger også ramte skævt i flere end hver tredje tilfælde.
Konkret er træfsikkerheden forbedret med 0,6 procentpoint.
Vurderingsstyrelsens direktør, Anne-Sofie Jensen siger i et interview med DR, at hun 'ikke kan genkende det billede, I tegner' og fastholder, at vurderingerne er blevet bedre.
'Ærgerligt'
Trods den lille forbedring er træfsikkerheden på de nye vurderinger ikke imponerende, lyder det fra en række eksperter.
- Der er ikke tale om en særlig god træfsikkerhed, fordi mere end en tredjedel af alle vurderingerne er kvalificeret forkerte, siger skatteadvokat Thomas Booker, der er partner i Horten Advokater.
- Det er ikke en afgørende forbedring. Det er ærgerligt, at der ikke er større forbedring i præcisionen i systemet, når man har arbejdet med det så relativt længe, siger Mikael Mogensen, der er boligøkonom i Jyske Bank.
Han påpeger dog, at boligejeren på et tidspunkt vil få en endelig vurdering, hvor træfsikkerheden vil blive øget.
Det til trods, så lyder der ikke mange klapsalver til skattevæsnet fra Thomas Hildebrandt, der er it-professor ved Københavns Universitet.
- Forbedringen virker ikke imponerende i lyset af, at mange af problemerne var kendte, og at træfsikkerheden var meget skæv, siger han.
Justeres løbende
Skattevæsnets forsvar for endnu engang at sende foreløbige vurderinger på gaden er blandt andet, at kvaliteten af vurderingerne løbende bliver forbedret.
Lige nu er skattevæsnet stadig i gang med at sende endelige 2020-vurderinger ud til boligejerne. Og i takt med, at de bliver sendt ud, laver man løbende rettelser i både den foreløbige 2022 og 2024-vurdering.'
Men de rettelser ser endnu ikke ud til at have løftet kvaliteten nævneværdigt, mener skatteadvokat Thomas Booker.
- At sige, at det skulle være blevet bedre, fordi man har justeret i forhold til 2020 -vurderingerne, det synes jeg er svært at se, siger han.
Heller ikke lektor i forvaltningsret ved Syddansk Universitet Jøren Ullits kan se en forbedring i træfsikkerheden.
- Den er jo stort set lige så fejlbehæftet, som den var sidste år, når man holdt den op imod de faktiske handelspriser.
- Det er jo så marginalt, at det ikke giver mening at snakke om en forskel, siger han.
Men Vurderingsstyrelsen siger, at man har rettet foreløbige vurderinger og samtidig laver manuelle rettelser af de endelige vurderinger, og det gør de foreløbige vurderinger mere retvisende. Så har de vel gjort noget?
- Men det må jo holdes op imod det samlede antal ejendomme. Og i det lys kan det godt være, at det organisatorisk føles som en kæmpe indsats. Men det slår jo ikke igennem i den analyse, I har lavet, siger han.
Styrelse kan ikke genkende billedet
Til trods for, at DR's analyse viser, at træfsikkerheden kun er forbedret marginalt, så står Vurderingsstyrelsen fast på, at vurderingerne er blevet bedre.
- Jeg kan ikke genkende det billede, I tegner, siger styrelsens direktør, Anne-Sofie Jensen.
Styrelsen har nemlig gjort flere ting for at gøre de foreløbige 2024-vurderinger mere præcise end de foreløbige 2022-vurderinger, som de danske boligejere betaler skat af i år, fortæller direktøren.
For eksempel er Vurderingsstyrelsen i gang med at rette de vurderinger, hvor grunden er blevet vurderet højere end hele ejendommen - både grund og bygninger.
Dette arbejde smitter dog ikke af på træfsikkerheden, den udelukkende udregnes via ejendomsværdien.
Og så bliver de fremtidige vurderinger løbende rettet til, når der er kommet en endelig 2020-vurdering.
- Det gør, at vi siger, at vurderingerne er blevet bedre, end de var sidste efterår, siger Anne-Sofie Jensen.
Når du siger, at du ikke kan genkende det billede 'I tegner', hvor mange er så skæve efter din opfattelse?
- Det, der er vigtigt for mig at sige, er, hvad vi har gjort for at forbedre dem. Det er foreløbige vurderinger - ikke endelige. Og der vil stadigvæk være skæve vurderinger mellem dem, hvilket vi har været åbne om, siger hun.
Direktøren forsikrer, at man stadig arbejder på at hæve kvaliteten af vurderingerne og opfordrer boligejerne til at tage fat i Vurderingsstyrelsen, hvis de mener, at de har en skæv vurdering. Man kan enten ringe eller kontakte styrelsen gennem Vurderingsportalen.
- Vi ved godt, at der stadigvæk er nogle af de foreløbige vurderinger, der er skæve, siger Anne-Sofie Jensen fra Vurderingsstyrelsen.
DR Nyheder har også bedt om et interview med skatteminister Rasmus Stoklund (S). Det har han ikke ønsket og har i stedet sendt en skriftlig kommentar, hvor han siger, at han ikke betvivler Vurderingsstyrelsens udtalelser om, at vurderingerne er blevet bedre.
Han siger også, at han forstår 'usikkerheden hos nogle boligejere'.
- Jeg forventer, at Vurderingsstyrelsen gør alt, hvad de kan for at få de endelige vurderinger udsendt hurtigst muligt, siger Rasmus Stoklund.