734 OK-krav til arbejdsgivere: 'Konkurrenter står på tæer, hvis vi ikke lykkes med aftale'

I dag mødes arbejdsgivere og lønmodtagere for 230.000 ansatte til forhandlinger.

CO-industris formand, forbundsformand Claus Jensen, og CO-industris næstformand, gruppeformand Mads Andersen, samt Dansk Industris adm. direktør, Lars Sandahl Sørensen, og viceadm. direktør, Kim Graugaard, i Industriens Hus i København. (Foto: Ida Guldbæk Arentsen © Scanpix)

Store armbevægelser, men knap så konkrete krav på bordet på dagens pressemøde, hvor arbejdsgivere og lønmodtagere i dag løftede lidt af sløret for de igangværende overenskomstforhandlinger.

Direktør i Dansk Industri, Lars Sandahl Sørensen, ser på fremtiden med dystre briller, hvis partnerne ikke kan blive enige, siger han.

- Hvis vi ikke lykkes med at lave tilstrækkeligt fornuftige aftaler, så er der kun én eneste part, som vil glæde sig over det, og det vil være vores konkurrenter fra udlandet, siger han.

Dansk Metals formand, Claus Jensen, som repræsenterer lønmodtagerne under CO-industri, er omvendt ikke bekymret for, at lønstigninger skal afspore virksomhedernes evne til at konkurrere.

- Vi er ikke så negative, at vi kigger med skræmte øjne på fremtiden. Vi tror på, at det kommer til at gå ganske udmærket, siger han.

Væksten kan falde

På tre år frem til 2018 er produktionen i virksomhederne steget med 3,8 procent om året, mens lønningerne kun er steget med 2,3 procent.

Det viser de seneste tal fra Dansk Arbejdsgiverforening og Danmarks Statistik.

Men i fremtiden kan væksten falde, og det er også hovedargumentet fra arbejdsgiverne, som gerne vil holde igen med lønstigninger for at lægge afstand til udenlandske konkurrenter.

- De er på tæerne for at tage markedsandele, siger Lars Sandahl Sørensen.

Har 734 krav med til forhandlingerne

Claus Jensen har i alt 734 krav med til overenskomstforhandlingerne, som kommer fra de i alt ni fagforbund under CO-industri, der forhandler industriens overenskomster på vegne af 230.000 lønmodtagere.

Men hvordan kravene helt specifikt er formuleret, vil han ikke ud med. Blandt andet vil Claus Jensen ikke fortælle, om man denne gang går efter at få så mange lønkroner som muligt ved de centrale forhandlinger.

Hvis man gør det, vil det så betyde, at der kommer færre penge til de senere lokale forhandlinger?, spørger en fra salen.

- Så konkret kommer du ikke til at høre fra mig i dag, siger Claus Jensen.

Det er blandt andet lønnen for smede, industriteknikere og HK-funktionærer, som der forhandles om, men resultatet af forhandlingerne kan også have betydning for mange andre faggrupper.

Normalt bliver resultatet af forhandlingerne i store træk kopieret over til andre områder som byggeriet, transportsektoren og i butikkerne.

Industrien har sat 7. februar som en foreløbig deadline for forhandlingerne.