8 procent af nødhjælp går til administration

Danskerne har givet penge til nødhjælp som aldrig før i forbindelse med katastrofen i Asien. Men hele otte procent af bidragene til Folkekirkens Nødhjælp - svarende til fem millioner kroner - går til administration.

Det strømmer ind med penge til nødhjælpsorganisationerne. Mendet er ikke alle, der når ud til de nødlidende. For hver gang vilægger penge i indsamlingsbøssen hos for eksempel FolkekirkensNødhjælp til ofrene for flodbølgekatastrofen i Det indiske Ocean,beholder nødhjælpsorganisationen otte procent i Danmark iadministrationsgebyr, før hjælpen sendes af sted.

- Det er nogenlunde den samme procent, som andrenødhjælpsorganisaiton benytter sig af, når de skal tage penge fratil administration, oplyser sekretariatschef i FolkekirkensNødhjælp, Peter Bo Larsen til Pengesektionen i P1 Morgen.

Fem millioner kroner i administration

Folkekirkens Nødhjælp har foreløbig samlet 60 millioner kroner ind.Halvdelen kommer fra organisationens egen indsamling. Den andenhalvdel kommer fra den fælles indsamling med fire øvrige storenødhjælpsorganisationer. Dertil kommer indholdet fra 10.000indsamlingsbøsser som ikke er talt op endnu.

Et administrationsgebyr på otte procent betyder, at FolkekirkensNødhjælp lægger knap fem millioner kroner til side til sigselv.

- Gebyret, som indgår i det samlede administrationsbudget, kanvi ikke undvære. Det har vi også opkrævet ved andre indsamlingersom for eksempel Kosovo-indsamlingen i 1999, og indsamlingen tilIrak i 2000, fortæller Peter Bo Larsen.

Pengene går til for eksempel at udarbejde regnskaber såoffentligheden kan se, hvad pengene går til.

- Vi skal også sikre os at vores lokale samarbejdspartnere ogvores udsendte er dygtige og mange nok og at vores IT-systemerfungerer som de skal, forklarer Peter Bo Larsen.

Facebook
Twitter