80 personer ejer mere end 3,5 mia fattige

De 80 rigeste mennesker i verden ejer lige så meget som hele den fattigste halvdel af jordens befolkning.

12.000 milliarder kroner. Så meget ejer de 80 rigeste mennesker i verden. Og det er lige så meget som hele den fattigste halvdel af jordens befolkning - mere end 3,5 milliarder mennesker - har af værdier.

Det viser en ny opgørelse, som den internationale organisation Oxfam har lavet, i anledning af at ulighed er på dagsordnen, når klodens mest magtfulde mennesker mødes i Davos i Schweiz fra på onsdag.

De rige bliver rigere

Ikke færre end 2500 virksomhedsledere, regeringschefer og statsoverhoveder ventes at møde op til det 45. årlige møde i Verdensøkonomisk Forum, hvor sammenhængen imellem social ustabilitet og økonomisk ulighed altså er et af de fire hovedpunkter på dagsordenen.

Og den økonomiske ulighed er ikke ligefrem blevet mindre i de senere år, viser opgørelsen fra Oxfam. Siden 2010 er de meget rige nemlig blevet rigere, mens de fattige er blevet fattigere.

De 80 rigeste personer havde i 2010 en samlet formue på omkring 1.300 milliarder dollars - det svarer til 8255 milliarder kroner. Men på bare fire år er deres formue vokset med mere end 3.800 milliarder kroner, så den i 2014 udgjorde over 12.000 milliarder kroner - og det var altså ligeså meget, som den fattigste halvdel af klodens befolkning.

- Fattige rammes dobbelt

Oxfams direktør Winnie Byanyima skal være medformand ved topmødet i Davos, og her vil organisationen netop slå til lyd for, at den store ulighed er dårligt for alle - det rammer nemlig væksten.

- De fattigste rammes dobbelt af denne her stigende ulighed. De får en mindre bid af den økonomiske kage, og fordi ekstrem ulighed hæmmer væksten, er der mindre kage at dele ud af, lyder det fra Winnie Byanyima i en pressemeddelelse.

I 2016 vil én procent eje mest

Oxfam har også - med tal fra Credit Suisse - regnet sig frem til, at verdens en procent rigeste i 2016 vil eje mere end de øvrige 99 procent tilsammen - og det burde være lidt af et skræmmebillede, mener Winnie Byanyima.

- Den globale ulighed er simpelthen svimlende stor, og selvom det er et emne der er på vej opad på dagsordnen, øges forskellen mellem de rigeste og resten lynhurtigt, siger hun.

https://www.youtube.com/watch?v=OqQk7kLuaK4&rel=0