81 ansatte i Skat opdager snyd for 1.500 millioner kroner

I hver anden sag om negativ moms, som Skat har udtaget til kontrol, er der fejl eller snyd.

Selv om Skat kun har tjekket meget få procent af alle angivelserne de seneste tre år, er der alligevel fundet snyd og fejl for knap fire milliarder kroner.

Hver eneste af de 81 medarbejdere i Skat, som kontrollerer ansøgninger om udbetaling af negativ moms, opdagede sidste år fejl eller snyd for mere end 19 millioner kroner.

Det viser nye tal, som DR Nyheder har fået fra Skat.

Selvom Skats kontrolafdeling kun har tjekket få procent af alle ansøgningerne om negativ moms, har Skat i de seneste tre år fundet fejl eller snyd for næsten fire milliarder kroner.

Men det kan vise sig kun at være toppen af isbjerget.

- Jeg er ikke i tvivl om, at hvis der kom flere medarbejdere på området med negativ moms, så kunne man også tjekke flere angivelser og tilbageholde mere negativ moms. Fordi der vil kunne findes flere fejl, siger Karen Boll, lektor ved CBS.

Udbetaler 60 milliarder mere nu end for fem år siden

Negativ moms er de penge, som virksomheder kan få refunderet fra Skat, hvis de i første omgang har betalt for meget i moms.

I løbet af de seneste fem år er Skats udbetalinger af netop negativ moms nærmest eksploderet. Fra 192 milliarder i 2010 til 257 milliarder kroner sidste år.

Alligevel er det kun få procent af sagerne, som bliver kontrolleret - og det er selvom, at der i hver anden sag om negativ moms, som Skat har udvalgt til almindelig kontrol, bliver opdaget fejl eller snyd med beløbene.

Enormt potentiale i mere kontrol

Ifølge Dansk Told & Skatteforbund er medarbejderne i Skat alt for pressede.

Det betyder, at for mange fejl og mulig svindel med momsrefusion ikke bliver opdaget, siger formand Jørn Rise:

- Der ligger et enormt potentiale, og man bør investere flere ressourcer i området for at øge kontrollen. Det her understreger, at medarbejderne i Skat tjener deres penge hjem mangefold.

Skat: Vi har rigelig kontrol

Der er dog ingen grund til at frygte en ny skandalesag, hvor Skat svindles for milliarder.

Kontrollen er nemlig god, mener Jim Sørensen, indsatsdirektør hos Skat:

- Det her er tegn på, at vi har super dygtige medarbejdere på området, som er i stand til at levere en risikovurdering, så vi går efter de rigtige sager. Vi skal udvælge kontrollen, hvor der er størst risiko for statskassen.

Så hvad er udsigten til at ansætte flere til at kontrollere svindlen med negativ moms?

- Lige nu er vi ret trygge ved, at vi har en forholdsvist omfattende kontrolfrekvens af, om der er styr på momsområdet.

Så ikke flere ansatte?

- Ikke ud fra de data jeg har lige nu, siger Jim Sørensen.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk