Advarsel: Redning af Postnord kan blive dyrere end ventet

Postnord har bedt om 2,3 milliarder kroner til at omstille virksomheden. Men den regning kan meget vel ende med at blive større, lyder advarslen fra regeringens rådgiver.

(Foto: © Henning Bagger, Scanpix)

Regningen for at redde Postnord ud af den dybe krise kan blive langt større end hidtil troet.

Sådan lyder advarslen fra storbanken Nordea, der på vegne af regeringen har analyseret Postnords plan.

Postnord har bedt sine ejere – den danske og svenske stat – om 2,3 milliarder kroner. Selskabet er i dyb krise og har brug for penge til at omstille hele virksomheden.

Men det beløb kan altså vise sig ikke at være nok. I flere fortrolige dokumenter, som DR Nyheder har fået aktindsigt i, konkluderer Nordea at der ”en række risici, der kan fordyre omlægningen”.

Ekspert: Betydelig risiko

Nordea vil ikke udtale sig om sagen, da rapporten er hemmeligstemplet af regeringen. Men Leif Christensen, adjunkt og regnskabsekspert på CBS, er enig i konklusionen.

- Der er en betydelig risiko for, at det beløb man er kommet frem med her, ikke er tilstrækkeligt, siger Leif Christensen til DR Nyheder.

Han peger især på, at den omstilling, som Postnord gerne vil lave, er den første af sin art i hele verden. Dertil kommer risikoen for at konkurrenterne vil tage større markedsandele end forventet, at brevfaldet også accelererer uventet hurtigt i Sverige, og at den digitale udvikling på transportområdet overhaler Postnords planer.

Regnestykket kan falde fra hinanden

Hvis en eller flere af de risici bliver til virkelighed, kan det betyde, at Postnords plan ikke hænger sammen økonomisk.

- Det vil betyde, at så skal der flere penge i kassen. De kan komme flere steder fra, men de vil primært komme fra de nuværende aktionærer, det vil sige den danske og svenske stat.

Så det kan ende med at blive dyrere end man regner med?

Det kan absolut ende med at blive dyrere end man regner med, siger Leif Christensen.

Postnord erkender usikkerheder

Postnords direktør erkender, at der er usikkerheder i virksomhedens plan.

- Det er altid risici forbundet med sådan en stor transformation. Men der er både nogle positive ting og nogle negative ting. Vi kan ikke spå om fremtiden, men vi er ret komfortable omkring planen.

Men kan du garantere, at du ikke kommer og får brug for flere penge?

Det er utroligt svært at garantere ting eller spå om fremtiden. Så nej, det kan jeg ikke garantere, siger Peter Kjær Jensen til DR Nyheder.

Postnords plan er en kæmpe omstilling af hele virksomheden. Den går groft sagt ud på at flette brevsorteringen sammen med logistisksystemet til pakker og andet gods. Planen er at Postnord i fremtiden primært skal være en fragt- og logistikvirksomhed.

Ifølge Postnord vil virksomheden kunne vende de løbende underskud til overskud fra 2020, hvis man får tilført de 2,3 milliarder kroner.

Politikere bør overveje Postnords fremtid

Det er politikerne, der afgør Postnords skæbne. Leif Christensen fra CBS opfordrer dem til at overveje om Postnords omstillingsplaner er den rigtige vej at gå.

- Jeg synes, at det spørgsmål man skal stille, før man går i gang med det her, det er: Hvad vil vi egentlig med Postnord? Materialet går på, at vi skal have et nyt postnord med en helt unik forretningsmodel. Men alternativet er måske, at man bringer breve ud, så længe der er breve, og så lukker vi forretningen. Og det spørgsmål kan jeg ikke se, at der er taget stilling til, siger Leif Christensen til DR Nyheder.

Det har hverken været muligt at få en kommentar fra Finansministeren eller Transportministeren, da regeringen for tiden forhandler med den svenske medejer om en løsning på Postnords problemer.

Politikere: Ikke sikkert at milliarder kommer

Men spørger man de store partier, er det ikke sikkert, at Postnord får de milliarder, som selskabet har bedt om.

- Det som der bliver præsenteret fra Nordea, gør selvfølgelig indtryk. Det bare at skrive en check på 2,3 milliarder, det er i hvert fald noget, jeg ikke har tænkt mig at gøre. Det skal i hvert fald overvejes ganske nøje, siger Jacob Jensen, der er finansordfører for Venstre.

Han forklarer, at hverken regeringen eller Venstre har lagt sig fast på en løsning.

S og DF afventer med skepsis

Samme melding kommer fra Socialdemokratiet.

- Vi har ikke lagt os fast på nogen endelig løsning endnu. Det kan vi først gøre, når alle oplysninger er på bordet, og det er de ikke endnu, siger Christian Rabjerg Madsen, der er Socialdemokratiets postordfører.

Heller ikke Dansk Folkeparti er klar til at finde milliarder til Postnord endnu.

- Vi er nødt til at have de skeptiske briller på, når vi kigger ind i det her. For at være sikre på, at de beslutninger vi træffer nu, også er de rigtige, siger Henrik Brodersen, der er postordfører for Dansk Folkeparti, til DR Nyheder.

Postnord: Alternativer dårligere

Postnords direktør håber, at politikerne ender med at bakke op om Postnords plan og finder de 2,3 milliarder kroner.

- Vi sidder på en brændende platform, og det er derfor, vi laver transformationen nu. Alternativerne kan være enormt meget dårligere, siger Peter Kjær Jensen.

Ifølge Postnord vil regningen til staten blive endnu større, hvis man ikke gennemfører Postnords plan.

Dels fordi forretningen ikke hænger sammen nu. Dels fordi Postnord har flere tusinde tidligere tjenestemænd ansat. De vil koste milliarder at fyre, fordi de blandt andet har ret til tre års løn.

Måske bedre at afvikle

Alligevel opfordrer Leif Christensen fra CBS til, at man i hvert fald overvejer, om det alligevel vil være den bedste løsning at afvikle Postnord i Danmark over en årrække.

- Du står og skal vælge om du vil smide over 2 milliarder ind i det her projekt. Og hvad får du så? En konkurrencedygtig enhed? Det ved vi ikke. Eller om vi skal afvikle det stille og roligt og kontrolleret. Det kommer selvfølgelig til at koste nogle penge. Men så er det en epoke, der er overstået, siger Leif Christensen fra CBS.

Politisk spørgsmål

Nordea konkluderer også at omstillingen er nødvendig, selvom der altså er risiko for at den bliver dyrere end ventet.

Men ifølge CBS-eksperten kan det kun gøres gældende, hvis præmissen er, at Postnord skal gøres til en overskudsforretning.

- Hvis man vil lave en stor logistikforretning, så er omstillingen formentlig nødvendig. Men det er jo et politisk spørgsmål, om man vil have Postnord til at vokse sig til en stor logistikvirksomhed, siger Leif Christensen.

De danske og svenske regeringer forhandler i disse måneder om en løsning på Postnords problemer. Finansminister Kristian Jensen har for nylig sagt, at det formentlig først bliver efter sommerferien, at der kommer en afklaring om Postnords fremtid, herunder den mulige milliard-tilførsel.