Advokat i sag om skattesvindel langer ud efter minister: Nogle gange er folk bare klogere end dig

Amerikansk advokat i udbyttesag til 13 mia. mener, at hans klienter blot har udnyttet hul i den danske lovgivning.

I maj fortalte skatteminister Karsten Lauritzen, at Skat har sendt stævninger ud til de 270 pensionskasser, som er blevet brugt til at dræne statskassen for 12,7 milliarder kroner i det, der kaldes Danmarkshistoriens største svindelsag. Nu svarer advokat igen. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

De danske politikere er selv ude om, at det har været muligt for amerikanske pensionskasser at dræne statskassen for adskillige milliarder i den såkaldte udbytteskattesag, hvor den danske stat er blevet franarret 12,7 milliarder kroner.

Det mener en amerikansk advokat, der nu går i rette med det milliardkrav, som Skat har rejst mod flere af hans klienter.

- Det er en politisk drevet proces. Det er klart, at politikerne er meget skuffede over det, der er sket, men det er bare ikke svindel. Nogle gange er der bare kloge folk, der er klogere end dig, men det, de laver, behøver ikke at være svindel, siger John Hanamirian til DR Nyheder.

Var voldsomt forarget

Han går dermed i rette med skatteminister Karsten Lauritzen (V), der den 23. maj forklarede, hvorfor Skat har indledt en målrettet offensiv mod flere hundrede amerikanske pensionskasser.

- Jeg vedbliver at være voldsomt forarget over, at organiserede kriminelle kunne lykkes med at svindle den danske stat for så stort et milliardbeløb. Danskerne har en helt igennem berettiget forventning om, at myndighederne kæmper med næb og kløer for at få så mange af de stjålne penge tilbage, sagde Karsten Lauritzen.

John Hanamirian er advokat for 58 af de 277 amerikanske pensionskasser, der er blevet stævnet med et samlet krav om at betale op mod 13 milliarder kroner tilbage til Skat i Danmark.

Og han nægter at anerkende, at hans klienter skulle være kriminelle.

- Mine klienter har ikke lavet strukturen. Men jeg mener, at de, der har lavet modellen, er meget intelligente mennesker, fordi de har forstået, at der har været et hul i den danske lovgivning, som de har udnyttet. Og det er derfor, at myndighederne nu siger, at det er svindel. Sådan er det bare ikke altid, når der er nogen, der er klogere end dig, siger John Hanamirian.

Minister ikke overrasket

I et skriftligt svar til DR Nyheder udtaler skatteministeren om kritikken fra advokat John Hanamirian:

- Det er ikke en stor overraskelse for mig, at en forsvarsadvokat forsvarer sine klienter, og amerikanske forsvarsadvokater har ry for at gøre det med alle midler. Sagerne skal imidlertid ikke afgøres i pressen, men ved domstolene.

- Og skattemyndighederne har jo ikke stævnet de her selskaber og pensionsplaner uden grund. Det har man gjort, fordi man – i samråd med Kammeradvokaten og en række udenlandske advokater – mener, at der er god grund til at afprøve sagerne.

Han fremhæver, at 'det altoverskyggende formål' med stævningen er at få så mange af udbyttemilliarderne tilbage i statskassen.

- En af vejene til at nå det mål er de civilretlige sagsanlæg, siger Karsten Lauritzen.

De 12,7 milliarder kroner er blevet udbetalt til pensionskasserne i USA, efter de har indsendt et krav til Skat om at få refunderet en udbytteskat, som de mente at have til gode i Danmark.

Ifølge Hanamirian har hans klienter aldrig fået del i det store beløb. De har bare købt et investeringsprodukt, som var særligt velegnet til den særlige enmandsejede amerikanske pensionskasser.

Han oplyser desuden, at hans klienter har været meget rystede over det store krav, der er blevet rejst mod dem.

- Jeg kan ikke se, at der er nogen enkeltpersoner, der har fået pengene. Det har været en investeringsstruktur og en handelsaktivitet, som ledte pengene gennem pensionskasserne.

- Det hele er blevet meget sensationelt, fordi du har en stat, der pludselig sagsøger en stor gruppe mennesker, som ikke er specielt velhavende og samtidig beskylder dem for at være svindlere. Det har de virkelig svært ved at forstå, og jeg synes bestemt ikke, at det er i orden at gå sådan til værks, siger John Hanamirian.

Kendt skatteadvokat skal føre sager

Ifølge DR Nyheders oplysninger har ejerne af de amerikanske pensionskasser også hyret et advokatfirma i Luxembourg til at svare igen på de krav, som Skat har rejst mod dem.

Til at føre sagerne på dansk grund har pensionskasserne hyret den kendte advokat Torben Bagge fra advokatfirmaet TVC. Det bekræfter Torben Bagge over for DR Nyheder, men han har ikke yderligere kommentarer til sagen.

Artiklen er opdateret med kommentar fra skatteminister Karsten Lauritzen.

Facebook
Twitter