Advokat langer ud efter Skats jagt på amerikanske pensionsordninger: Vi har ikke jeres 12,7 milliarder

Amerikanere udnyttede bare et hul i dansk lovgivning, siger deres advokat

Det var et hul i den danske lovgivning, der gjorde det muligt for udenlandske rigmænd at trække 12,7 milliarder kroner op af den danske statskasse i tilbagebetaling af udbytteskat.

Sådan lyder udlægningen fra John Hanamirian, der er advokat for en håndfuld af de amerikanere med enkeltmandspensioner, som er blevet mødt med milliardkrav af Skattestyrelsen på grund af deres rolle i Danmarkshistoriens største svindelsag.

- Loven krævede ikke, at man fysisk ejede aktierne på det tidspunkt, hvor der blev udbetalt udbytte. Da du forpligtede dig til at købe, var du aktieindehaveren, også selv om afregningsdatoen for købet var en senere dag, siger John Hanamirian til DR Nyheder, som har mødt ham på hans kontor i den amerikanske delstat New Jersey.

Så selv om hans klienter har fået refunderet en dansk udbytteskat, som de ikke har betalt, mener han ikke, de har foretaget noget ulovligt.

- Som jeg forstår sagen, har det ikke været et krav at eje aktierne for at få et skattefradrag, siger han.

En tolkning, som de danske myndigheder er lodret uenige i og derfor har stævnet personer og selskaber i udlandet for at vinde noget af det tabte tilbage.

- Vi har ikke 12,7 milliarder, vel

306 udenlandske selskaber og pensionskasser har ifølge Skat haft fingrene alt for langt nede i den danske kagedåse og fra 2012 til 2015 trukket 12,7 milliarder kroner ud i refusion af en udbytteskat, som ikke var indbetalt.

Langt størstedelen af pengene er udbetalt til 277 amerikanske enkeltmandspensioner.

Derfor har Skattestyrelsen siden foråret anlagt hundredvis af sager mod enkeltmandsejede pensionskasser i USA. Her er ejerne af pensionsordningerne blevet mødt med anklager om groft bedrageri og et krav om at tilbagebetale det beløb, Skat fejlagtigt har udbetalt til deres personlige pensionsordning.

Blandt ejerne er finansfolk, der selv rådgiver andre i investeringer og er blevet meget velhavende på avancerede handler med aktier. Men ikke så velhavende, som det kunne se ud i stævningerne fra Danmark, siger advokaten.

- Jeg forstår ikke de her krav. Jeg ser overskrifter på 12,7 milliarder kroner, som den danske stat har tabt. Men jeg kan ikke se, hvordan de kan møde de her pensionskasser med så store krav. Skattestyrelsen ved jo godt, at en substantiel del af de her beløb simpelthen løb igennem de her pensionskasser, siger John Hanamirian.

Han henviser til, at Skattestyrelsen i forvejen har indefrosset 2,2 milliarder kroner tilhørende den hovedmistænkte i svindelsagen, Sanjay Shah, og samtidig har rejst krav mod Shahs selskaber i London og Dubai samt en lang række andre selskaber og banker.

- Hvis mine klienter havde modtaget 12,7 milliarder kroner, ville samtalerne med mine klienter nok være via satellittelefonen til junglen eller et andet sted. De ville bare være væk, for eksempel i Dubai, siger Hanamirian med henvisning til, at Sanjay Shah i dag er bosat på den eksklusive rigmandsø 'Palmen' i Dubai.

Den amerikanske advokat, John Hanamirian, fortæller til DR, at han end ikke kan få adgang til sine klienters konti, fordi finansielle institutter blokerer ham. Derfor ved han ikke, hvad indtjeningen har været på den formodede svindel mod Danmark.

Har modtaget 'en kompensation'

En særlig skatteaftale mellem USA og Danmark betyder, at amerikanske enkeltmandspensioner med aktier i et dansk selskab kan få udbytteskatten refunderet, når det danske selskab fordeler overskuddet til sine aktionærer.

Det er den skatteaftale, der har været nøglen til fidusen, som har kostet de danske skatteydere mindst 12,7 milliarder kroner:

- Deltagelsen af amerikanske pensionskasser har været en nødvendighed for at skabe en skattefordel i disse lande. Men denne deltagelse betød ikke nødvendigvis, at ejerne af pensionskasserne modtog disse penge og beholdt dem, men snarere at pengene gik ind og gik ud igen.

- Det synes at være, hvad der er sket i de fleste tilfælde: At de personer, der har ejet planen har modtaget en form for kompensation som følge af deltagelsen. Men slet ikke på det niveau, som Skattestyrelsen kræver i deres stævninger, siger John Hanamirian.

Tæppebomber almindelige mennesker

Derfor mener Hanamirian også, at Skattestyrelsens offensive strategi, som har ført til, at der nu er anlagt mindst 420 civile sager i udlandet, ikke tager hensyn til at sagerne føres mod enkeltpersoner.

- Jeg synes, ikke det er rimeligt. Jeg synes, den danske stat er gået for langt her og bare har tæppebombet uden bekymring for de skader, det forvolder. Det her gør ondt på mange mennesker.

- Det er personer, som lever et liv, som har børn, som har karriere, som har et omdømme, men som på intet grundlag bliver beskyldt for at have engageret sig i den her massive multinationale svindel, siger John Hanamirian.

Der er jo tale om en meget alvorlig forbrydelse i Danmark?

- Men det er også, hvor sagen burde køre. De danske myndigheder burde undersøge sagen, inden de rejser civile søgsmål til højre og venstre. Den eneste grund til, at sagen er blevet optaget ved det amerikanske retssystem, er fordi, Danmark er et land. Var det her søgsmål blevet rejst af private parter, var søgsmålet blevet afvist.

Hanamirian siger, at han ikke ved, hvor stor en del af beløbene, hans klienter har fået, fordi han ikke kan få udleveret kontooplysninger fra bankerne involveret i sagen:

- De finansielle institutter er så bange, at de ikke vil give os oplysninger. Vi siger til dem, at du har vores konti fra det tidspunkt. Men vi kan ikke få oplysningerne fra dem om, hvor mange penge der måske har været igennem eller hvad som helst andet, siger John Hanamirian.

Men har de modtaget penge?

- Jeg ved det ikke, der har været penge i pensionskasserne inden alt det her, siger Hanamirian.

Rigmand fra Wall Street stævnet for 33,7 millioner

John Hanamirian repræsenterer blandt andre den amerikanske rigmand, Gregory Summers, der har to enkeltmandspensioner, som i 2012 og 2013 modtog i alt 33,7 millioner kroner fra Skat.

Gregory Summers er professionel indenfor investeringsrådgivning og har en lang karriere på Wall Street, hvor han har opbygget en stor formue angiveligt blandt andet ved at spekulere i udbytteskat.

- Som jeg forstår ham, har der været en masse godkendelseslag derude. Det her var udbredte transaktioner, som var blåstemplet af nogle af de største banker. Der gik hundredvis af millioner igennem de her investeringsprodukter, og så tænker man altså ikke, at det kan være forkert, siger John Hanamirian.

De store banker

De seneste uger har DR og researchnetværket bag #CumExFiles fortalt, hvordan den danske sag om svindel med udbytteskat blot er et hjørne af en omfattende spekulation i udbytteskat, som har forgyldt nogle af verdens største banker og advokathuse.

Og at storbanker som Merill Lynch, Morgan Stanley, Barclays og mange andre har deltaget i de aggressive skattehandler med det formål at hive udbytteskat op af europæiske statskasser understreger for John Hanamirian, at hans klienter har haft god grund til at tro, at man kunne gøre det, uden at bryde loven.

Også selv om nogle af hans klienter selv er professionelle investeringsrådgivere, der er vant til at arbejde med de avancerede handelsmetoder, der er blevet brugt til at gennemføre skattefidusen.

- Når Merill Lynch, Macquarie, ED & F Man og andre er involveret i de her investeringer, så understreger det, at det ikke var skattefusk, siger han.

Barclays svarer til DR, at banken udelukkende har foretaget de kontroversielle skattehandler i Tyskland, og at afdelingen bag transaktionerne lukkede i 2013.

Macquarie Bank erkender at have udført forskellige varianter af skattefidusen mod Tyskland, Schweiz og Frankrig, men henviser til, at man ”var en ud af mere end 100 finansielle institutioner på markedet, som man trak sig fra i 2012.”

ED&F Man Capital Partners, som er involveret i den danske sag om udbytteskat, vil ikke udtale sig på grund af det verserende søgsmål fra Skat. Men banken skriver til DR, at den ikke er sagsøgt for 'svigagtige forhold'.

Merill Lynch er ikke vendt tilbage på DR's henvendelser.

Direktør: Vi har været udsat for et voldsomt angreb

Den danske anfører i jagten på milliarderne, fagdirektør i Skattestyrelsen, Steen Bechmann, ryster dog ikke på hånden.

I de mange sagsanlæg gør Skattestyrelsen gældende, at de amerikanske pensionskasser aldrig har ejet de aktier i danske selskaber, som de ellers har foregøglet.

Og derfor skal pengene betales tilbage.

- Efter vores opfattelse så har den danske statskasse været udsat for et meget voldsomt angreb, hvor meget professionelle aktører har formået at hive 12,7 milliarder ud af statskassen uberettiget, siger Steen Bechmann.

Og det har de amerikanske ejere af små pensionskasser været med til, forsikrer han.

- De umiddelbare ejere af de her pensionsplaner er dem, der har søgt om at få pengene, og så er der mere professionelle aktører i den finansielle branche. Der er tale om rådgivere, som har hjulpet til med, at det har kunnet lade sig gøre.