Ældre Sagen går til angreb mod bankerne: Vil flytte danskernes opsparing til Nationalbanken

Et 'afgørende brud' lyder det fra bankernes interesseorganisation.

Bjarne Hastrup, administrerende direktør for Ældre Sagen, vil flytte danskernes opsparinger til Nationalbanken. (Foto: KELD NAVNTOFT © Scanpix)

Alle danskere skal have mulighed for at sætte op til 500.000 kroner ind på en opsparingskonto i Nationalbanken med nulrente.

Det skal gøre op de negative renter, man som privatkunde skal betale i de fleste banker i dag, hvis det står til Ældre Sagen.

- Hvis danskernes opsparing virkelig er så stor en byrde for bankerne, som man kan forstå, at bankernes egen forening, Finans Danmark, mener, så kunne det være en løsning, siger Bjarne Hastrup, administrerende direktør i Ældre Sagen.

I Ældre Sagen, der har 900.000 medlemmer, er man bekymret for, at de negative renter får deres medlemmer, som er afhængige af deres opsparing, til at trække pengene ud og gemme dem i hovedpuden.

- Jeg er bekymret for, at nogle af dem får en adfærd, som er uhensigtsmæssig, og begynder at trække deres penge ud i kontanter. Og vi kan ikke lide, at pensionister ligger med kontanter hjemme, siger han.

Negative renter er realiteten

Men det er ikke kun de ældre, som forslaget gælder. Det er alle danskerne.

Og det er et drastisk forslag, lyder det fra bankernes interesseorganisation Finans Danmark.

- At danskerne skal have konti i Nationalbanken, vil være et afgørende brud med den arbejdsdeling mellem Nationalbanken og de private banker, som vi har haft mange årtier, og som har tjent Danmark og danskerne godt, så det er ikke noget, vi fra Finans Danmarks side kan anbefale, siger cheføkonom Niels Arne Dam.

Han tilføjer, at Nationalbanken allerede selv har en negativ indlånsrente på -0,5 procent, der gælder hele indlånet.

- Det er den virkelighed, bankerne agerer i, siger han.

At forslaget går på, at pengene skal i Nationalbanken skyldes, at det er politisk besluttet, at danskerne skal have en Nemkonto, og dermed kommer hele spørgsmålet om negative renter ind i det offentliges arena.

- Det er sådan, at man kun kan betale til det offentlige og få penge fra det offentlige over en Nemkonto, så vi er tvunget til den her konto, og derfor mener vi, at staten nemt kan kvittere for bankernes løsning ved at etablere sådan en konto til os alle sammen, siger Bjarne Hastrup.

Han forestiller sig, at løsningen skal fungere som et depot og altså ikke helt afskaffe behovet for en almindelig bank.

Nationalbanken oplyser til DR Nyheder, at man holder øje med udviklingen, men ønsker ikke at kommentere forslaget.

Kan få betydning for en tredjedel af danskerne

De fleste banker har meldt ud, at grænsen for, hvornår man skal betale negative renter, bliver sat ned til 100.000 kroner.

Senest var det Danske Bank i denne uge, der fortalte, at ændringen træder i kraft 1. juli, hvorefter alle privatkunder skal betale negative renter af alt over de 100.000 kroner.

Ifølge en rapport fra Nationalbanken bliver 34 procent af danskernes opsparing for øjeblikket negativt forrentet.

De negative renter påvirker hvem femte danske, private bankkunde.

Det er altså en betydelig del af danskerne, der har noget at vinde ved at rykke opsparingen til et sted med nulrente.

Og det kan risikere at få store konsekvenser for bankerne, der vil miste mange kunder, hvis alle med over 100.000 kroner på kontoen vælger at rykke pengene til Nationalbanken.

- Det vil jeg da også sige er smadderuheldigt, men hvis det er sådan, at bankerne virkelig synes, det er så stor en belastning at modtage det eneste, som banker skal modtage, nemlig indskud fra danskerne, så må vi jo stille op med en alternativ løsning, siger Bjarne Hastrup.

Og det er fra Ældre Sagens synspunkt ikke et alternativ bare at blive ved med at betale negative renter.

- Alternativet er, at man får en løsning, som spiller sammen med det, som det offentlige har presset os til – nemlig digitale løsninger.

Nogen vil måske sige, at jeres forslag helt vil betyde en afvikling af bankerne...

- Bankerne bliver ikke sat ud af spillet, fordi de har kæmpestore forretninger udenom det her.

Finans Danmark har lavet en analyse, der viser, at det er begrænsede beløb, som både unge og ældre kommer til at betale grundet negative renter.

- Ifølge vores beregninger vil godt hver anden pensionist styre helt fri af negative renter ved de nye grænser. Og ser vi på de pensionister, der har over 100.000 kr. stående i banken, løber den samlede regning for over halvdelen af dem trods alt op i mindre end 1.200 kr. om året, siger Niels Arne Dam.

Forventer handling fra minister

Ældre Sagen inviterer i forbindelse med det nye forslag til om at åbne Nationalbanken for private både erhvervsminister Simon Kollerup (S) og Finans Danmark til dialog.

- Det er vores udspil, og det vil vi lægge på bordet overfor bankerne, og så vil vi spørge, om det er et alternativ, der er spiseligt for dem, og hvis ikke det er det, så må bankerne vende tilbage og se, om de kan finde andre løsninger, siger Bjarne Hastrup.

Og det har de fundet før, siger han.

- Indtil for få år siden har bankerne fået nogle meget store overskud og fantastisk gode forretninger ud af et væsentligt højere loft for negative renter. Og jeg har lige set i går, at både Nordea og Danske Bank er kommet ud med nogle fabelagtigt store overskud, så det kan de formentlig godt leve med.

'Jeg vil fortsat insistere på, at der skal være en rimelighed i forholdet mellem bank og den almindelige kunde,' siger erhvervsminister Simon Kollerup (S). (Foto: Emil Helms © Scanpix)

Debatten om rimeligheden ved, at privatkunder skal betale for have penge i banken, blussede op, efter erhvervsministeren delte en opsang til bankerne på Facebook tirsdag.

I opslaget kaldte han bankerne grådige, men han er ikke selv kommet på banen med et forslag til, hvad man kan gøre ved situationen.

Men selvom man er glad for, at ministeren er kommet på banen, skal de følges op med handling, lyder det fra Ældre Sagens direktør.

- Og det vil jeg da tro, at han gør efter sine klare udtalelser. Og der har vi jo så lagt et forslag på bordet, som de kan se på, siger han.

Ønsket er, at der enten kommer en politisk løsning, eller at bankerne fritager deres privatkunder for negative renter, siger han.

Erhvervsminister Simon Kollerup skriver, at det gør et stort indtryk på ham, at mange ældre bliver ramt af negative renter samt udmeldingen fra Ældre Sagen.

- Jeg vil fortsat insistere på, at der skal være en rimelighed i forholdet mellem bank og den almindelige kunde, og derfor er sagen om de negative renter på ingen måde slut endnu. Den er kun lige begyndt, skriver han.

Men negative renter er bare en del af virkeligheden i dag, siger cheføkonom i Finans Danmark Niels Arne Dam.

- Det er naturligt, at vi som danskere umiddelbart undrer os over, at nogle af os står over for at skulle betale negative indlånsrenter. Vores børnelærdom siger os, at når man sætter sine penge i banken, får man renter, og derfor virker det grundlæggende mærkeligt, når vi nu skal betale for indlån. Men sådan er verden altså i dag, og det skal vi gradvist vænne os til.

Der er endnu ikke blevet sat et møde op mellem de tre parter.

Til gengæld havde Finans Danmark og Erhvervsministeren i dag det møde, som erhvervsministeren inviterede til i tirsdags. Men her var meldingen klar: Politikerne skal ikke blande sig i bankernes priser.

- Det er ikke i samfundets eller kundernes interesse med politisk indblanding i prisfastsættelsen – og vi er nødt til at sige fra nu, siger Ulrik Nødgaard, administrerende direktør i Finans Danmark, i en pressemeddelelse.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk