Afdragsfri lån er gift når renten stiger

En voldsom udbredelse af afdragsfrie flekslån kombineret med udsigten til stigende renter kan være gift for boligejerne. Økonomi- og erhvervsministeren vil undersøge, hvor udsatte boligejerne egentlig er, når renten stiger.

Fremvisning, boligkunder, ejendomsmægler EDC, huskøb, boligmarked, solgt, villa, til salg (© DR)

De populære afdragsfri flekslån kan blive en dyr fornøjelse for boligejerne når renten stiger. Derfor vil økonomi- og erhvervsminister Brian Mikkelsen have undersøgt, hvor udsatte boligejerne egentlig er, når renten stiger.

- Vi skal se om man giver lånene til de rigtige. Jeg vil ikke afskaffe de afdragsfri lån,men man skal sikre sig at låntagerne får den rigtige rådgivning, siger Brian Mikkelsen til DR-Nyheder.

42 procent afdragsfri lån

42 procent af alle realkreditlån er et-årige afdragsfrie flekslån. Det er det absolut billigste boliglån på markedet - konstaterer Jesper Rangvid, der er professor i finansiering.

- Fordelen ved lånet er at ydelsen er meget lav, siger Jesper Rangvid.

Under finanskrisen har renten været helt i bund, så der har boligejerne haft meget billige huslejer. Men nu er der udsigt til rentestigninger, og det kan blive dyrt for mange boligejere,

- I dag er renterne historisk lave, og det er helt sikker at renterne en dag vil stige, og derfor bliver det også dyrere, siger Jesper Rangvid.

Fornuftigt med undersøgelse

Og selv om Realkreditinstitutterne skal sikre sig, at kunderne er så godt polstret, at de også kan klare at sidde i deres hus hvis renten stiger, så er det meget fornuftigt med en undersøgelse af boligejernes økonomi, mener Jesper Rangvid.

- Der er nogen som måske har sat sig lidt for hårdt. De har fået mere risikable lån end deres økonomi kan klare. Og det fornuftigt at finde ud af om det er tilfældet.

Nationalbankdirektør Nils Bernstein foreslog i sidste uge, at man afskaffede de afdragsfrie boliglån, men økonomi- og erhvervsminister Brian Mikkelsen vil i første omgang indkalde branchen til dialog