Afdragsfrit lån til hele boligkøbet er en dyr fornøjelse

- Vi råder til at kigge på mulighederne for at få lavet to lån, siger kommunikationschef Peter Jensen fra prisportalen Mybanker.

Finansierer du hele boligkøbet med et afdragsfrit lån, skal du holde øje med gebyret. (Foto: Martin Ballund © Scanpix)

Står du over for at købe bolig, og overvejer du at gøre det med et afdragsfrit lån? Så se dig godt for.

For det afdragsfrie lån kan vise sig at være en dyr fornøjelse.

Det viser beregninger, som prisportalen Mybanker har foretaget.

- Afdragsfrihed på dit realkreditlån kan være rigtig dyrt, især hvis du låner helt op til 80 procent af boligens værdi, siger Peter Jensen, kommunikationschef i Mybanker.

Årsagen er, at realkredit-kunder med afdragsfrie lån betaler et højere gebyr for lånet end kunder, som afdrager på deres lån. Det er den såkaldte bidragssats, som stiger, fordi der bliver lagt et "tillæg for afdragsfrihed" på.

- Realkreditinstitutterne har løbende sat bidragssatsen op på alle deres lån. Et af de steder, hvor de har sat prisen allermest op, det er på de lån, hvor du ikke betaler afdrag, forklarer Peter Jensen fra Mybanker.

Dyrt at have afdragsfrihed

Gebyret stiger, jo mere af boligkøbet du finansierer med afdragsfrit lån.

- Jo mere du låner i din bolig, jo dyrere bliver det for dig at have afdragsfrihed. Har du lånt 80 procent af det, din bolig er værd, så betaler du faktisk otte gange så meget for at få afdragsfrihed fra 60 til 80 procent af belåningen, som hvis du kun har belånt 40 procent af det, din bolig er værd, lyder det fra Mybanker.

Bidragssatsen på et afdragsfrit F5-lån hos for eksempel Totalkredit ligger på 0,6 procent for den del af lånet, der udgør 0p til 40 procent af boligens værdi, men stiger til 1,35 procent på den del af lånet, som ligger mellem 40 til 60 procent af boligens værdi. Bidragssatsen når op på 2,25 procent for den del af lånet, som dækker mellem 60 til 80 procent af boligens værdi, viser Mybankers sammenligninger.

Mybanker: Overvej to lån

Derfor råder Mybanker til, at boligkøbere overvejer at optage to lån til finansiering af boligkøbet, hvis de skal låne 80 procent af boligens værdi.

- Vi råder til at kigge på mulighederne for at få lavet to lån. Når folk køber ny bolig, får de typisk kun lavet et realkreditlån. I stedet kan man få lavet to lån, hvor man betaler afdrag på den ene del af lånet og vælger den resterende del uden afdrag, siger Peter Jensen og fortsætter:

- På den måde kan man sørge for, at man ikke kommer til at betale den meget høje pris for afdragsfrit lån.

I det hele taget bør boligkøbere ifølge Mybanker sætte sig ind i tingene og indhente flere tilbud, for det er ikke sikkert, at banker og realkreditinstitutter oplyser om omkostningerne ved de afdragsfrie lån.

For nogle kan det måske bedre betale sig at tage noget af lånet som et almindeligt banklån.

- Den pris, man betaler for afdragsfriheden fra 60 til 80 procent af belåningen, kan være så høj, at det i virkeligheden bedre kan betale sig med et traditionelt boliglån eller at tage et lån i bilen, da det i visse tilfælde kan være billigere, siger Peter Jensen.

Forbrugerrådet: Tårnhøje priser

Også Forbrugerrådet Tænk mener, at det er dyrt at finansiere boligkøbet med et stort, afdragsfrit lån.

- Det her viser, at de afdragsfrie lån er meget dyre og specielt meget dyre, når vi kommer op i toppen, hvor man belåner ejendommen fra 60 til 80 procent, siger Morten Bruun Pedersen, seniorøkonom hos Forbrugerrådet Tænk.

- Vi er faktisk kommet langt over det, vi normalt ser som bankrenter, tilføjer han.

Han tvivler på, at forbrugerne kender til de høje priser på de afdragsfrie realkreditlån.

- Jeg tror, der er mange, der bliver virkelig overrasket over, hvor tårnhøje priser der er på den yderste del af de afdragsfrie lån, siger han.

Samtidig stiller seniorøkonomen spørgsmål ved, om bankerne rådgiver folk godt nok om prisen på denne type lån.

- Bankerne har en forpligtelse til at rådgive i kundens interesser, men jeg kan godt stille mig tvivlende for, om man får rådgivet omkring de her ting på en måde, så forbrugerne kan forstå det, siger han og tilføjer:

- Bankerne vil gerne tjene penge, og vi ser også kanonregnskaber i øjeblikket, så man kan godt forestille sig, at der ikke lige bliver råbt højt omkring, at det er så hamrende dyrt at have lånene i den dyre ende af de afdragsfrie lån.

God rådgivning

Peter Jayaswal, der er direktør for ejendomsfinansiering i Finansdanmark, mener ikke, at bankerne 'glemmer' at fortælle om muligheden for - og besparelse ved - at dele sit lån op i to:

- Vi kan se, når vi laver undersøgelser, at langt størstedelen af låntagerne er tilfredse med den lovgivning, de får, siger han.

Og fordi der er større risiko i et afdragsfrit lån, er det også helt naturligt, at gebyrerne er højere, forklarer han:

- Der er ingen tvivl om, at det koster at have den frihed ikke at betale af på sin gæld. Især den yderste del af gælden er med de nuværende priser dyrest. Så man skal kun have afdragsfrihed, hvis man har glæde af det. Man skal have afdragsfrihed til at bruge pengene til nogle andre ting, siger Peter Jayaswal.

FacebookTwitter