Affyrede skud og lukkede broer: Hovedtiltalt i kæmpe svindelsag tilbage i fængsel

Politiet afgav skud under anholdelse af svindeltiltalt dansk-pakistaner.

Operation Greed-sagen kræver så meget fysisk plads, at Retten i København har været nødt til at leje sig ind hos Retten i Glostrup, hvor det store retslokale F4 er taget i brug, mens sagen står på. Arkivfoto. (Foto: Anne Bæk © Scanpix)

Det udviklede sig søndag til en menneskejagt med lukkede broer og løsnede skud, da politiet ville anholde en 46-årig hovedtiltalt i danmarkshistoriens mest omfattende svindelsag, den såkaldte Greed-sag.

Politiet var i Dragør på Amager for at anholde den 46-årige dansk-pakistaner, NA, da han ifølge politiet havde forsøgt at påvirke et vidne til at ændre en forklaring, der allerede var afgivet i retten i den store svindelsag.

Men anholdelsen gik ikke efter planen, og den 46-årige forsøgte at flygte i en bil, der var tæt på at påkøre flere politifolk, som derfor løsnede skud.

Flugtforsøget fik kortvarigt politiet til at lukke ned for trafikken på Knippelsbro og Langebro, som forbinder Amager med det øvrige København.

Den 46-årige blev dog senere fundet og anholdt i nærheden af Dragør, og mandag blev han varetægtsfængslet.

I kontakt med centralt vidne

Ind til oktober i år havde NA siddet varetægtsfængslet i hele 745 dage i forbindelse med den store Greed-sag, hvor han og 16 andre er tiltalt for hvidvask for over en halv milliard kroner og moms og skattesvindel for knap 300 millioner kroner.

Siden anholdelsen af den 46-årige i 2017 har politiet argumenteret for en fortsat varetægtsfængsling, da der var bekymring om, hvorvidt han ville bruge sin frihed til at afpresse nogle af de hundredvis af vidner, som er indkaldt til i retssagen.

Men for knap to måneder siden blev han løsladt.

- Retssagen trækker ud, og det var vores vurdering, at der ikke længere var den samme bekymring for, at han ville påvirke vidnerne i sagen, siger Maria Cingari, der er anklager i sagen og mandag påny fik NA varetægtsfængslet.

Men påvirkningen af et vidne fredag understregede for politiet, at NA skulle tilbage bag tremmer.

- Hans adfærd viser, at han er villig og har evnerne til at påvirke vidnerne, siger Maria Cingari.

  • Politiet beslaglagde blandt andet biler, ejendomme, kontanter og smykker ved aktionen i oktober 2017.
  • Politiet har beslaglagt 1,5 millioner kroner i kontanter. (Foto: Københavns Politi)
  • På billedet her kan man se, at der også er beslaglagt en nøgle tilhørende luksus-bilmærket 'Bentley'. (Foto: Københavns Politi)
  • Politiet har noteret, at der ligger 1,3 millioner kroner i plastikposen. (Foto: Københavns Politi)
  • Otte luksusbiler er beslaglagt af politiet. Denne Mercedes er dog afleveret tilbage, efter den blev beslaglagt i oktober 2017. (Foto: Københavns Politi)
  • Fem eksemplarer af Arne Jacobsens berømte designerstol 'ægget'. En ægget-stol koster fra ny mindst 40.000 kroner. (Foto: Københavns Politi)
1 / 6

Varetægtsfængslingen mandag er kæret til landsretten af NA's forsvarsadvokat, Jakob Arrevad.

Den 46-årige er varetægtsfængslet i mindst tre uger. Dermed skal NA for tredje år i træk holde nytår i arresten.

Mødtes i Rødovre Centrum

Maria Cingari fortæller, at politiet fulgte efter NA til Rødovre Centrum, hvor han mødtes med et centralt vidne i Greed-sagen.

Vidnet har oprettet flere af de selskaber, som, ifølge politiet, har været centrale i den fiktive fakturacentral, som har skyllet millioner af kroner i moms og skatter ud af danske håndværks- og rengøringsselskaber.

I retten havde vidnet forklaret, at NA var til stede under et møde med to stråmændsdirektører, hvor selskaberne blev oprettet, hvilket han selv afviser.

Men fredag forfattede vidnet en mail til NA's forsvarsadvokat, hvor han tog afstand fra sin egen forklaring i retten. Mailen blev ifølge politiet skrevet, mens den 46-årige stod og så på.

- Han følte sig ikke som sådan truet, men mødet med NA gjorde, at han ændrede forklaring, siger Maria Cingari.

De nye oplysninger betyder, at NA kan se frem til yderligere en retssag, når der er faldet dom i det store Greed-kompleks. NA er nemlig sigtet for forsøg på at at påvirke vidner, hvilket kan give helt op til otte års fængsel.

Det er ikke første gang, NA har været i vælten i de seneste måneder.

I oktober kunne DR fortælle, at en gæld på 116 millioner kroner er genopstået i Østre Landsret, efter at den 46-årige ellers fik gælden slettet i Sø- og Handelsretten i januar 2016.

Det næste retsmøde i Greed-sagen er den 23. januar. Sagen forventes afsluttet i efteråret 2020.