Afgående Mærsk-bestyrelsesformand: Nødvendigt at Mærsk står renset

Michael Pram Rasmussens mener, at hans største sejr er et mere fokuseret A.P. Møller-Mærsk.

Michael Pram Rasmussen er fortid som bestyrelsesformand for A.P. Møller-Mærsk, men fortsætter i andre bestyrelser. (Foto: ERik Refner © Scanpix)

I 2003 overtog Michael Pram Rasmussen bestyrelsesformandsposten fra nu afdøde Mærsk Mc-Kinney Møller, der var søn af skibsgigantens grundlægger Arnold Peter Møller.

Med Michael Pram Rasmussen i formandssædet for bestyrelsen trak Mærsk Mc-Kinney familien sig et skridt tilbage fra ledelsen af A.P. Møller-Mærsk - formelt set.

Men samarbejdet med familien og Michael Pram Rasmussen har hele tiden været tæt – også når det drejede sig om, hvornår Michael Pram Rasmussen skulle trække sig fra posten som bestyrelsesformand. Det fortæller Michael Pram Rasmussen i et interview med DR Nyheder.

Er det en beslutning, du selv har taget?

- Ja. Men jeg vil også gerne sige, at sådan en beslutning er jo moden. Det er ikke en, man tager overnight. Jeg har jo et tæt samarbejde med Ane Uggla, så sådan noget det afstemmer man jo. Der skal ikke komme overraskelser med sådan noget her – sådan noget planlægges.

Ane Mærsk Mc-Kinney Uggla er datter af Mærsk Mc-Kinney Møller, næstformand i Mærsks bestyrelse og bestyrelsesformand for A.P. Møller Holding.

Skarpere Mærsk

Michael Pram Rasmussen mener selv, at hans største bedrift efter 14 år som formand for bestyrelsen i A.P. Møller-Mærsk er, at Mærsk har bevæget sig væk fra konglomerattanken.

- I 2003 var vi en virksomhed med rigtig mange forskellige typer virksomheder. Vi var inde for alle områder. Medical devices, fly, skibsbyggeri, IT, rigtig mange ting. Nu er vi en mere fokuseret virksomhed, hvor vi har fået en kæmpe position, inden for de områder, vi er i.

Især inden for kerneforretningen, containerrederi, står Mærsk stærkt. Michael Pram Rasmussen noterer sig, at det underliggende resultat for Maersk Line viser, at de er vokset med næsten ti procent i den division.

Maersk Line har dog samlet samlet set givet et underskud i 2016, og oliebenet af Mærsk trækker gevaldigt ned på det samlede resultat, der byder på et milliardunderskud på 13,2 milliarder kroner. Det er det værste resultat i selskabets historie.

Underskuddet skyldes blandt andet en række massive nedskrivninger på store avancerede dybvandsrigge, hvor man kan hive olie op fra svært tilgængelige steder. Men i den senere tid er olieprisen faldet så voldsomt, at det ikke længere er en særlig rentabel forretning.

- Jeg havde ikke forudset en oliepris på 27 dollars, da den var 120 dollars, som Michael Pram Rasmussen siger.

Pram tager tæskene

Michael Pram Rasmussen er naturligvis ærgerlig over, at en af hans sidste gerninger som bestyrelsesformand er at godkende et blodrødt årsregnskab, men det er – som man siger i Mærsk – rettidig omhu at tage tæskene nu.

- Jeg synes, at det er min pligt, inden jeg går, at få foretaget alle de nedskrivninger, der skal foretages, således at det er en virksomhed, der står renset og parat til den nye strategi, hvor vi skal have lavet nogle andre ting på olien. Så det må jeg tage med.

Ny mand i formandssædet bliver formentlig den 51-årige komet i dansk erhvervsliv Jim Hagemann Snabe, der også står overfor at indtage posten som bestyrelsesformand for Siemens i 2018.

Michael Pram Rasmussen holder fast i sit bestyrelsesarbejde i en række større danske virksomheder herunder Coloplast, Semler, Henning Larsen Architects, Arp-Hansen Hotel Group og Louisiana.

- Jeg har noget, der interesserer mig, som jeg synes er sjovt i nogle herlige virksomheder, og det bliver jeg ved med, siger Michael Pram Rasmussen.