Afgående Novo-topchef: Det er en følelsesmæssig dag for mig

Der venter nye eventyr forude for Novo Nordisk, når de har overstået den nuværende modvind, siger afgående topchef.

Novo Nordisk skifter topchef. Lars Rebien stopper ved årsskiftet. (Foto: søren bidstrup © Scanpix)

Lars Rebien Sørensen er som mangeårig topchef blevet ansigtet på Novo Nordisk.

Ved årsskiftet er det slut. Novo Nordisk offentliggjorde i dag, at Lars Rebien Sørensen stopper som administrerende direktør ved årsskiftet, to år før hans kontrakt ellers løber til.

- Det er en følelsesmæssig dag for mig efter at have arbejdet i virksomheden i 34 år og syv måneder.

Langsommelig arvefølge

Lars Rebien Sørensen har fungeret som administrerende direktør siden 2000, hvor han overtog roret efter Mads Øvlisen.

At Lars Rebien Sørensen ønskede at stoppe på topchef-niveau er ikke en overraskelse. Selv om han havde kontrakt med Novo Nordisk frem til 2019, er det velbeskrevet, at Lars Rebien Sørensen ønskede at trække sig tilbage, når den rigtige efterfølger var fundet.

Det var en hård proces at nå frem til den rette efterfølger, forklarede Lars Rebien Sørensen på pressemødet hos Novo Nordisk i dag.

- Det har taget lang tid, må jeg indrømme – af og til har det føltes som en hård proces, men jeg synes, det har været det rigtige at gøre. I vores virksomhed skifter vi ikke bare sådan ud på CEO-posten, og vi kræver, at den person, der har jobbet, er fuldstændig på linje med vores værdisæt.

Fra lille til global spiller

Det er en enig bestyrelse i Novo Nordisk, der er blevet enige om, at den nuværende direktør for Corporate Development i Novo Nordisk, Lars Fruergaard Jørgensen, skal overtage posten som topchef for Novo Nordisk.

Under Lars Rebien Sørensens ledelse er Novo Nordisk vokset med vilde vækstrater hvert år. Aktionærerne er blevet 1600 procent rigere i hans tid som administrerende direktør.

- Det er nu, man kigger lidt bagud og reflekterer. Jeg er ydmyg over, hvad vi alle sammen har opnået i Novo Nordisk over årene. Vi er gået for at være en regional spiller til at have et skabt et meget stort, globalt fodaftryk med evnen til at lancere produkter globalt, siger Lars Rebien Sørensen.

Stolt af Diabetes Fonden

Novo Nordisk er førende leverandør af diabetesmedicin på verdensplan, og det er også inden for diabetes, at Lars Rebien Sørensen fremhæver sin største bedrift.

- I 2002 stiftede vi World Diabetes Foundation. Jeg er meget stolt af at have været en del af dette. Jeg synes, det er et adelsmærke for, hvad Corporate Social Responsibility skal være for en farma-virksomhed.

Diabetes Fonden laver projekter, der hjælper diabetikere i områder af verden, hvor der ikke er så mange midler til at hjælpe diabetikere med behandling og medicin.

Ny rejse forude for Novo Nordisk

Novo Nordisk leverer stadigvæk flotte regnskaber, men de er udfordret især på det amerikanske marked, fordi nye kopiprodukter er på vej ind på markedet for diabetes-medicin.

Lars Rebien Sørensen er dog sikker på, at der ligger nye væksteventyr forude for Novo Nordisk.

- I Lars Fruergaard Jørgensen og det øvrige hold, har vi et hold, der kan klare sig igennem denne her milde modvind, som virksomheden står over for. Jeg er sikker på, at de vil være succesfulde, og jeg er sikker på, at Novo Nordisk vil gå steder, som vi ikke har set.

Så store er Novo Nordisk i øjeblikket

  • Novo Nordisk omsatte for 54,7 milliarder kroner i halvåret mod 52,3 milliarder kroner i samme periode i 2015.

  • Novo Nordisk fik et nettoresultat på 19,4 milliarder kroner i halvåret, et hop fra 18,2 milliarder kroner.

  • Diabetesforretningen voksede med fire procent til 42,8 milliarder kroner i halvåret.

  • Salget af andre produkter som blødermedicin og væksthormon steg med seks procent til 11,8 milliarder kroner i første halvår.

  • USA er stadig Novo Nordisks største marked, og Novo Nordisk solgte for 27,7 milliarder kroner i USA i de første seks måneder af 2016.

  • Novo Nordisks markedsandel af verdens insulinsalg var på 46 procent ved udgangen af halvåret.

  • Ved udgangen første halvår havde Novo Nordisk 42.265 ansatte, en stigning på syv procent fra de 39.658, der var tallet for et år siden.

  • Kilde: Novo Nordisk

Facebook
Twitter