Aktieamatør har tjent nok til et nyt hus

Lone Philipsen er pensionist med aktiesalg som hobby. Det går godt – næsten for godt, siger hun.

Lone Philipsen tjekker op på aktiemarkederne hver dag. Hun har indtil videre haft fint held i sprøjten som fritids-aktionær. (Foto: DR)

Når 60 årige Lone Philipsen tænder op for en kop formiddagskaffe og den bærbare computer, er det ikke strikopskrifter, stavgang eller andre klassiske pensionistsysler, hun søger efter.

Hun stryger derimod ind på C20-indekset for at se, hvordan aktiekurserne udvikler sig. Hun læser flittigt aktienyheder på Euroinvestor, og hun følger med i nyhedsstrømmen på erhvervssiderne på internettet.

- Når jeg har så mange aktier, er det med høj risiko, og så skal man have fingeren på pulsen hele tiden, siger Lone Philipsen.

Det går bekymrende godt

Lone Philipsen er bidt af en gal fritidsaktionær, og har en efterhånden ret betydelig aktieportefølje med seks depoter, der tæller både pensionsdepoter, børneopsparing og to åbne depoter.

I de sidste tre år er det gået rigtig godt for hendes aktier. Sidste år fik hun et afkast på 16 procent, og i år kan hun foreløbig se frem til et afkast på 18 procent.

- Det går godt - næsten for godt. Det går faktisk så godt, at man nogle gange kniber sig selv i armen og tænker, hvor længe kan det blive ved. De sidste tre år har været helt imponerende med rigtig gode afkast.

Aktier betaler rejser

Lone Philipsen bor i et hus i Viborg sammen med sin mand. Hun har fået lov til at investere en del af hans formue, og det er faktisk gået så godt, at der er råd til at bygge et helt nyt hus nu.

- Aktierne betaler ikke hele huset, men det er et godt tilskud, siger hun.

Lone Philipsen er fast besøgende på Euroinvestor, hvor hun tjekker nyheder fra aktiemarkederne. (Foto: DR)

I år rækker aktiesalget også til en rejse til Nordkap, og næste år står der Alaska på rejsemenuen.

- Jeg synes, at det er dejligt, at man kan rejse det, man gerne vil, og at man kan give børnebørnene lidt ekstra.

Bekymring for aktieboble

Aktiemarkederne i Danmark og i Europa har læge haft det godt.

Faktisk stiger aktierne så meget, at ATP's administrerende direktør Carsten Stendevad har udtrykt bekymring for et kraftigt aktiefald overfor DR Nyheder, fordi aktiemarkederne er ude af trit med virkeligheden.

De danske aktier er steget med 30 procent siden nytår. Det er en meget stor stigning, der kan være et et tegn på, at vi er på vej ind i en aktieboble med deraf følgende fare for, at boblen springer, og aktiekurserne rasler ned igen.

Sælg i tide

Lone Philipsen deler ATP-direktøren bekymring, og er beredt på dårligere tider.

- Jeg kan godt have en frygt for, hvor længe det bliver ved. Når man ser på udviklingen på C20, kan det ikke vare ved. Det kommer til at gå nedad igen, og så må man være klædt på til det og være forberedt på at sælge ud.

Lone Philipsen er fast besøgende på Euroinvestor, hvor hun tjekker nyheder fra aktiemarkederne. (Foto: DR)

En af de store faldgruber som aktionær er ikke at få solgt i tide, så man ender med et tab. Lone Philipsen forsøger hele tiden at være bevist om faren.

- Problemet i opgangstider er, at det er pokkers svært at sælge, for man tror jo hele tiden, at der er lidt mere rundt om hjørnet.

Svigerfar vækkede aktiedyret

Lone Philipsen har fik sin interesse for aktier igennem sin svigerfar, der brugte en stor del af sit liv på at sælge og købe aktier. Børn og børnebørn fik altid aktier i jule- og fødselsdagsgaver.

Interessen smittede af på Lone Philipsen, der kastede sig over aktiemarkederne i 2006. Hun køber primært danske aktier, og er aktiv i den midtjyske afdeling af Dansk Aktionærforening.

Hendes råd til nye fritidsaktionærer er at følge godt med nyhedsstrømmen for erhvervsstof, og så kan det være en god idé at investere igennem en investeringsforening.

- Jeg går kun efter sikre papirer - jeg kaster mig ikke ud i noget, som jeg ikke ved noget om.