Aktieanalytiker om Pandora: Det ser bare ikke kønt ud

Topchef Anders Colding Friis' afgang er en logisk konsekvens af et flosset forhold til aktionærerne, siger analytiker.

Anders Colding Friis fik 3,5 år i spidsen for smykkekoncernen Pandora. (Foto: Linda Kastrup © Scanpix)

En halvering af selskabets værdi på et år. Tomme løfter om salget af smykker og derefter nedjustering af forventningerne til årets resultat.

I dag tog bestyrelsen i smykkeselskabet Pandora konsekvensen og annoncerede fyringen af topchef Anders Colding Friis i forbindelse med præsentationen af halvårsregnskabet.

- Der har været et kæmpe, kæmpe pres på ham med den sivende aktiekurs i det seneste halvandet år. Markedets tillid til ham har været så flosset, at bestyrelsen var tvunget til at reagere på det, siger Søren Løntoft Hansen, senioranalytiker i Sydbank.

Tidligere forventede Pandora en vækst i omsætningen på syv til ti procent i lokal valuta. Men i mandags måtte selskabet melde ud, at forventningerne nu er fire til syv procent.

En melding, som aktionærerne straffede ved at sende aktien ned med en fjerdedel af dens værdi - svarende til at selskabets værdi faldt med 11,5 milliarder kroner.

- Det ser bare ikke kønt ud, når man syv måneder tidligere har stået og lovet markedet, at man ville realisere en vækst på mellem syv og ti procent helt frem i årene 2018 og helt frem til 2022. Når man så alligevel må nedtone forventningerne, så reagerer aktiemarkedet også meget negativt på det, siger Søren Løntoft Hansen.

Nyhed sender aktie i vejret

Nyheden om fyringen af Anders Colding Friis, der fik 3,5 år i chefstolen, sendte fra børsstart Pandora-aktien op som højdespringer i det toneangivende aktieindeks med et plus på næsten 10 procent.

Opad formiddagen er begejstringen dog mere behersket. Klokken 10.45 ligger Pandora-aktien i et plus på 2,5 procent for dagen.

- Fyringen af topchefen er den måde, hvorpå man kan skyde genvej til en bedre tillid mellem Pandora og aktiemarkedet, siger Søren Løntoft Hansen.

Siden mandagens skuffende udmelding har markedet ventet på en forklaring på, hvorfor Pandora har tabt pusten.

Den forklaring er i dag kommet i forbindelse med halvårsregnskabet.

- Der er nogle smykketyper, som forbrugerne ikke har den samme appetit på, som de havde tidligere. Samtidig er der forhandlere med meget store lagre, som først skal tømmes, før man kan bestille og fylde op igen. Det har været udslagsgivende for den her nedjustering, siger Søren Løntoft Hansen.

Analytiker vejrer lysere fremtid for Pandora

Nedjusteringen fik i mandags pensionsgiganten ATP til at komme med en offentlig kritik af Pandora.

Pensionskassen, der administrerer folkepensionen, havde ved årsskiftet 1,9 milliarder kroner i Pandora, som dermed er ATP's femtestørste aktieinvestering.

- Det er problematisk, at de kommer med så stor en nedjustering så relativt kort tid efter at være kommet med en ny strategi og finansielle målsætninger på kapitalmarkedsdagen i januar, lød det fra aktiechef Claus Wiinblad i en kommentar til Bloomberg News.

Han og andre aktionærer har dog lidt at glæde sig over i forbindelse med halvårsregnskabet, mener Søren Løntoft Hansen fra Sydbank:

- Det går bedre for Pandora på det kinesiske og det amerikanske marked. Og hvis den nye topchef formår at få skabt noget vækst, vil der også være udsigt til en stigende aktiekurs. Men vi må se, om Pandora er i stand til at eksekvere på den plan, man har lagt.

Anders Colding Friis' stilling bliver fra 1. september overtaget af Jeremy Schwartz, tidligere topchef i The Body Shop, der skal lede selskabet i en nyoprettet stilling som driftsdirektør sammen med finansdirektør Anders Boyer.

De fungerer som topchef i Pandora indtil en permanent løsning er fundet, oplyser selskabet.

Facebook
Twitter