Aktieanalytikerne tror på Trump: Han vil sætte gang i væksten

I modsætning til hvad mange havde spået, har aktiemarkederne reageret meget positivt på Trump som præsident.

Donald Trump vil være god for den amerikanske økonomi, spår aktieanalytikere. (Foto: Mandel NGAN © Scanpix)

Tirsdag i denne uge var der rekord på Wall Street i New York, da det toneangivende Dow Jones aktieindeks lukkede i det højeste niveau nogensinde.

I modsætning til hvad mange økonomer og aktieanalytikere spåede, har aktiemarkederne i den grad rettet sig efter et kortvarigt dyk, da det stod klart, at det ubeskrevede politiske blad, Donald Trump, vandt præsidentposten i USA.

- Hvis der har været en konstant igennem hele valgkampen, har det været Trumps evne til hele tiden at overraske. Det, tror vi, kan forsætte nu ved, at han overrasker positivt, siger Henrik Franck, der er direktør i Formuepleje, der lever af at investere i aktier for deres kunder.

Trump som realitystjerne

Donald Trumps ’Put America First’- kampagne har fået en del kritik fra økonomer i forhold til Donald Trumps ambitioner om, at han vil tilbage til et industrisamfund, hvor varer i højere grad skal produceres i USA.

Men ét er, hvad man siger i en valgkamp – noget andet er virkeligheden.

- Vi tror ikke på, at Donald Trump vil gå over i historien som den realitystjerne, der førte USA ind i en protektionistisk lavvækst-æra. Donald Trump er en pragmatiker, der er fri for ideologiske bindinger. Vi tror, at han vil samarbejde, og hans mål er, at USA igen skal blive en stærk nation, og det gør man ikke ved at lukke USA inde.

Ser lyst ud i byggesektoren

Donald Trump har både før- og efter valget sagt, at han vil trække USA ud af en række handelsaftaler – eller vil forsøge at genforhandle dem, heriblandt den transatlantiske handelsaftale TPP og Nafta.

På Dow Jones-indekset, der slog rekord i denne uge, bliver der blandt andet handlet en række amerikanske industriaktier, og det var især deres fremgang, der hev rekorden hjem.

Forklaringen skal formentlig blandt andet findes i, at Trump har lovet massive investeringer i den amerikanske infrastruktur.

Hos Danske Bank vurderer senioranalytiker Mikael Olai Milhøj, at det vil medvirke til at løfte væksten.

- Vi tror, at Trump vil være godt for væksten i 2018. Byggesektoren vil nyde godt af det, fordi der skal bygges nye veje, og hvis der kommer mere gang i væksten, så skal der hyres flere arbejdere.

Smidig Kongres på vej

Foruden præsidentposten sikrede republikanerne sig også flertallet i Senatet og Repræsentanternes Hus.

Dermed får Donald Trump mulighed for at være langt mere manøvredygtig end Barack Obama, der har været hæmmet af, at demokraterne kun havde flertal i Senatet og ikke Repræsentanternes Hus.

- Det allervigtigste er, at Washington igen skal blive handlekraftigt. De skal kunne vedtage lovforslag igen. De har ikke kunne vedtage lovforslag, fordi kongressen og Obama har skændtes, siger Henrik Franck, der er direktør i Formuepleje.

Facebook
Twitter