Aktieinvestorer skal vænne sig til øget risiko: 'Vi bevæger os ind i en periode med stor usikkerhed'

Men hvad gør man, hvis man allerede har eller gerne vil investere i aktier – og hvad kan vi forvente af fremtiden?

Der er færre handler og lidt færre nye penge i markedet løbende, men samtidig er der stadig ikke nogen tendens til, at investorerne går ud af markedet, siger Anne Buchardt, der er landechef i Nordnet. (Foto: Ralph Orlowski © Scanpix Denmark)

Torsdag tog de danske aktier et dyk og mistede cirka 100 milliarder kroner i værdi, men fredag er det danske C25-indeks igen præget af overvejende grønne tal.

Og et aktiemarked præget af usikkerhed er noget, investorerne skal vænne sig til.

- Vi bevæger os ind i en periode med stor usikkerhed, så det kan både gå op og ned. Det vigtige er, om renteforhøjelserne kommer til at blive fulgt af en recession – hvis de gør det, så går det ud over aktiemarkederne, siger Kasper Meisner Nielsen, der er professor i finansiering ved Copenhagen Business School (CBS).

Risikoen for recession - altså økonomisk tilbagegang - og store fald på aktiemarkederne kan især virke skræmmende for mange af de nye investorer, der kom til aktiemarkedet i løbet af coronapandemien.

De oplever nu modgang for første gang, siden de gik ind på aktiemarkedet.

Én af dem er Vibeke Borch Henning, der er seniorøkonom i Danske Almene Boliger.

Hun begyndte at investere i aktier for cirka to år siden i starten af coronakrisen og har cirka 150.000 kroner i aktier fordelt på fonde og enkeltaktier.

Selvom hun ikke har realiseret nogle af sine tab ved at sælge aktier, kan hun godt tænke "sørens", når hun ser udviklingen på aktiemarkederne.

- Når man kigger på aktiernes fald, så kan man ikke andet end at blive lidt ærgerlig. Det, tror jeg, er en meget menneskelig reaktion. Samtidig må man også rationalisere, så nu hvor jeg har været med i en periode, hvor det er gået supergodt, så må jeg også affinde mig med, at der kan ske noget af det modsatte, siger hun til Følg Pengene på P1.

Færre handler og færre nye penge i markedet

Vibeke Borch Henning har valgt at holde på de aktier, hun har nu, og forholde sig afventende.

Og den reaktion stemmer godt overens med, hvad de oplever i investeringsplatformen Nordnet.

- Vi kan se, at de private investorer i stigende grad bliver mere bekymrede i takt med kursfaldene. Og vi kan se, at de ikke længere køber med begge hænder.

- Der er færre handler og lidt færre nye penge i markedet løbende, men samtidig er der stadig ikke nogen tendens til, at investorerne går ud af markedet, siger Anne Buchardt, der er landechef i Nordnet.

Hun fortæller, at der stadig er en pæn tilstrømning af nye kunder i Nordnet, men at det ikke kan måle sig med sidste år, der var helt ekstraordinært.

- Samlet set er der fortsat flere køb, end der er salg, men i de seneste dage med markante kursfald har de private investorer rent faktisk solgt mere end de har købt.

- Alt i alt er det en markant afdæmpning, vi ser i aktiviteten, men jeg tolker det generelt, som om investorerne har de lange briller på og tænker, at det ikke er så klogt at sælge, når man er på bunden eller er på vej mod bunden, siger hun.

I Female Invest, der er en medlemsforening, som arbejder for at få flere kvinder ind på aktiemarkedet, forsøger man at tilpasse sig den nye situation.

De fokuserer især på to ting, siger Anna Hartvigsen, der er én af de tre stiftere og partnere i Female Invest.

- Den første ting, vi gør, er at uddanne folk, om hvad der sker, og hvorfor det sker. Fordi det kan være nemt at gå i panik, når der kommer en slem dag som i går, siger hun.

Foreningen afholder løbende webinarer og kurser og deler også gode råd på sociale medier. Her prøver de at sætte tingene ind i et historisk perspektiv for at hjælpe deres medlemmer med at tage investeringsbeslutninger.

- Fald er faktisk ikke unormalt på aktiemarkederne. Det har vi set historisk, og vi har også altid set, at aktiemarkedet er bouncet tilbage igen.

Det andet fokusområde er privatøkonomiske emner som lån og opsparing.

Anna Hartvigsens bedste råd er at have is i maven, hvis man allerede har investeret. Og har man penge, man gerne vil investere, kan det være en idé at investere dem drypvist, så man ikke bliver ramt helt så hårdt af et pludseligt fald.

Man bør overveje sin risikovillighed

Is i maven er et råd, der går igen fra Kasper Meisner Nielsen fra CBS. Men det er samtidig vigtigt, at man overvejer, hvor meget risiko man er villig til at tage.

- Hvis man skal bruge pengene inden for kortere tid, så skal man overveje, om man vil risikere at kurserne falder meget, siger han.

Et generelt råd er da også, at man ikke investerer penge, man har brug for inden for kort tid.

Vibeke Borch Henning, der arbejder som seniorøkonom i Danske Almene Boliger, begyndte at investere i aktier under coronapandemien.

Men i lang tid er aktiemarkedet kun gået én vej – op – og det har gjort det lidt nemmere at være en meget risikovillig investor.

- I det sidste halvandet år har man fået positivt afkast, næsten uanset hvad man har købt på aktiemarkedet. Det betyder også, at man kan have fået en meget stor tiltro til sine egne evner som investor. Men det kan være ekstremt svært selv for professionelle investorer at forudse, hvad der kommer til at ske i et marked, der opfører sig, som det gør nu.

Privatinvestoren Vibeke Borch Henning kommer ikke til at købe nye aktier lige nu.

Og de penge, hun allerede har investeret, er ikke nogen, hun har brug for at kunne trække ud inden for kort tid.

- Jeg kigger slet ikke hver dag. Det kan man lige så godt spare sig selv for, medmindre man har tænkt sig at handle. Og det har jeg ikke tænkt mig at gøre. Så må vi se, om jeg på et tidspunkt skal gå mere ind i markedet, men jeg ved ikke om bunden er nået endnu.

Det kan være svært at spå om fremtiden. Men ifølge Kasper Meisner Nielsen er der, hvis man alligevel vil forsøge, kort sagt to mulige scenarier:

- Enten ender vi i en recession, der kan blive ret alvorlig, fordi nationalbankerne bliver nødt til at sætte renten så meget op, at vi helt kan bremse den økonomiske vækst. Eller også lykkes man med at knække inflationen, uden vi går ind i en recession.