Aktiekrisen ramte pensionsopsparingen: Jeg skal lige have slikket sårene

Efterlønner Torben Bøgelund mistede i januar over en femtedel af den pensionsformue, han forvaltede på vegne af sig selv og konen, på aktier. Men panikken har endnu ikke meldt sig.

Torben Bøgelund mistede 700.000 kroner, da det så værst ud. (Foto: christian Als © Scanpix)

- Hver dag skete der jo faktisk noget forfærdeligt.

Sådan husker Torben Bøgelund fra Glamsbjerg på Fyn nu tilbage på årets allerførste handelsdage på børsen.

- Det var jo oppe i nærheden af 100.000 kroner, jeg mistede hver dag. Så det gjorde jo ondt, siger han til DR Nyheder.

Pension skrumpede med en femtedel

Ved udgangen af december 2015 stod der godt tre millioner kroner i de pensionsdepoter, han forvalter for sig selv og sin kone. I midten af januar var formuen skrumpet med en femtedel, i alt 700.000 kroner.

- Og så sidder man jo hele tiden der og tænker: skal jeg sælge, skal jeg sælge?, siger Torben Bøgelund.

Han begyndte at handle med aktier, da han i 2012 stod uden arbejde og derfor gik på efterløn. Pludselig var der tid til at se lidt nærmere på de pensionsdepoter, som pensionsselskabet efter hans mening ikke var god nok til at få til at yngle.

Startede i det små

Han startede i det små og næsten udelukkende med danske selskaber, primært indenfor medicinalindustrien.

- Det gik rimeligt, og så tænkte jeg: Jeg kunne da godt prøve at holde mig lidt mere opdateret og satse lidt mere på det, siger han til DR Nyheder.

Sidste år var der travlt ved computeren, og Torben Bøgelund lavede over 220 aktiehandler. Blandt andet satte han penge i Novo Nordisk og kursraketten Genmab, der er steget med over 700 procent på tre år.

Resultaterne kunne også ses på Torben Bøgelunds portefølje. Fra udgangen af 2012 til 2015 blev formuen tredoblet fra knap en million kroner til godt tre millioner kroner.

Januar blev værste start

Det var så godt et resultat, at snakken hjemme ved middagsbordet i Glamsbjerg gik: Ville det være en god idé at sælge nogle af aktierne og hente noget af gevinsten hjem?

- Så blev vi enige om, at nej, vi stod jo ikke og skulle bruge pengene her og nu, siger Torben Bøgelund.

Men så kom januar, som bød på voldsom global uro og faldende olie – og aktiepriser. Det blev den værste start på et aktieår i flere årtier. Også for Torben Bøgelund. Da det så værst ud, havde han altså tabt 700.000 kroner. Nu er en del af tabet hentet ind igen, og roen har lagt sig, sådan nogenlunde:

- Jeg skal lige have slikket sårene og se, om de ikke kommer op igen her i januar eller februar. Det tror jeg selv på, at de gør. Men vi ved jo aldrig med den verdenssituation, vi har. Der kan hurtigt ske et eller andet.