Aktiemarkeder ser rødt efter Trumps optrapning af handelskrig

Danske aktier er i negativ, efter Trump igen skruer på toldsatserne.

Trumps nye toldtariffer skal træde i kraft inden for de næste to måneder. Udmeldingen har sendt asiatiske aktier i rødt. (Foto: Mark Schiefelbein © Scanpix)

Den åbne slagudveksling mellem USA og Kina i den accelererende handelskrig tog i nat et nyt skridt op ad konflikttrappen, da den amerikanske handelsrepræsentant, Robert Lighthizer, oplyste, at kinesiske varer til en værdi af 1.300 milliarder kroner vil blive pålagt ekstra told på 10 procent.

Svaret fra aktiemarkederne var prompte. Straks efter udmeldingen gik de store asiatiske markeder i minus og ligger til formiddag dansk tid i et minus på mellem én og to procent.

Den deprimerende stemning på de internationale markeder smitter af på det danske eliteindeks, C25, der efter en times handel har tabt omkring én procent i værdi.

- Der er en sur stemning i Asien, hvor det er en negativ nyhed, at handelskrigen eskalerer, og det smitter af på Europa, som også falder ned, siger Niels From, der er chefanalytiker i Nordea.

A.P. Møller-Mærsk og cementkoncernen FLSchmidt indtager bunden i C25-indekset, hvor de ligger til et tab på mellem to og tre procent i markedsværdi.

- De fleste virksomheder er globaliserede og eksponerede mod den globale økonomi, og der er det altså dårlige nyheder, at der skrues op for toldtarifferne mellem de to største markeder, siger Niels From.

Chefanalytiker hos Nordea, Niels From, da det danske aktiemarked åbnede klokken 9. Ifølge Niels From en åbning i 'mild negativ'.

- Vi bliver fattigere

Hos Danske Bank bemærkes det først og fremmest, at de forhøjede toldmure rammer forbrugerne på pengepungen.

Blandt andet lagde den amerikanske præsident, Donald Trump, tidligere told på importerede vaskemaskiner, og få måneder senere var priserne på vaskemaskiner i USA steget med 15 procent.

- Forbrugerne kan reagere på tre måder: Sluge prisstigningen og dermed have færre penge til andre ting, købe en dårligere amerikansk udgave eller helt undlade at købe varen, lyder det fra senioranalytiker hos Danske Bank Mikael Olai Milhøj.

Fredag annoncerede Donald Trump, at han hæver tolden på en lang række kinesiske varer til en værdi af 216 milliarder kroner. Yderligere told til en værdi af 100 milliarder kroner er planlagt til at træde i kraft om to uger.

Den eskalerende konflikt, hvor høje toldmure hurtigt rejser sig, er bekymrende. Men Danske Bank regner ikke med, at Trumps toldtariffer kan dræbe det nuværende opsving.

- Det ser i øjeblikket ikke ud til at være tilfældet, men vi bliver nødt til at holde nøje øje med udviklingen. På den lange bane betyder mindre frihandel, at vi alle sammen bliver fattigere, skriver Mikael Olai Milhøj i en kommentar.

Accelererende og eskalerende

Kinas handelsministerium beskriver de nye varslede toldsatser fra USA som "totalt uacceptable" og opfordrer samtidig andre lande til at opretholde frihandelsreglerne, skriver Bloomberg News og AP.

- Det er totalt uacceptabelt for den amerikanske side at offentliggøre en toldliste på en måde, som er accelererende og eskalerende.

- For at beskytte nationens og befolkningens kerneinteresser er den kinesiske regering tvunget til at indføre de nødvendige modforanstaltninger, fremgår det af en meddelelse fra ministeriet ifølge AP.

Meddelelsen fra ministeriet indeholder ikke mange detaljer, og det fremgår ikke klart, i hvilket omfang den kinesiske gengæld kommer til at tage form denne gang.

Sidste år importerede USA varer fra Kina til en samlet værdi af 3.216 milliarder kroner, mens USA samtidig eksporterede amerikanske varer til Kina til en værdi af 826 milliarder kroner i 2017. Det viser tal fra det amerikanske statistikkontor US Census Bureau.

Dermed er det heller ikke muligt for Kina at indføre told på amerikanske varer til en værdi af de 1.300 milliarder kroner, som USA har varslet, da den værdi ifølge statistikken overstiger værdien af de amerikanske varer, der sendes til Kina.

Facebook
Twitter