Aktienedtur verden over: Huawei-anholdelse skaber frygt for toldkrig og recession

Investorer ryster på hænderne efter anholdelsen af finansdirektør for kinesisk teknologigigant.

Nyheden om anholdelsen af Huaweis finansdirektør i Canada har i dag sendt aktierne på nedtur verden over - blandt andet på børsen i Tokyo i Japan. (Foto: © KAZUHIRO NOGI, Scanpix)

Håbet om tøbrud i handelskrigen mellem Kina og USA er blevet afløst af frygten for en forværring – og det har ramt aktiemarkeder over hele verden.

Anholdelsen af den kinesiske teknologigigant Huaweis finansdirektør Wanzhou Meng i Canada på amerikansk opfordring har sendt de toneangivende aktieindeks i Kina, Japan, Europa og senest USA i minus.

- Selvom anholdelsen af en finansdirektør for et kinesisk mobilselskab kan synes at være en lille begivenhed i det store billede, så får den stor effekt, fordi den kommer på et tidspunkt, hvor handelskrigen har været tæt på at nå et nyt niveau, siger Henrik Drusebjerg, chefstrateg i investeringsbanken Carnegie.

I forbindelse med G20-topmødet i weekenden meldte USA's præsident Donald Trump og Kinas præsident Xi Jinping ud, at man var blevet enige om at udskyde en ekstratold for 200 milliarder dollars på kinesiske varer, der skulle være trådt i kraft i januar, med 90 dage.

Men de to stormagters udmeldinger har ifølge Henrik Drusebjerg ikke i tilstrækkelig grad formået at styrke aktiemarkedernes håb om langvarige løsninger i handelskrigen.

Anholdelsen af finansdirektøren i Huawei, der har tæt forbindelse til den kinesiske regering, kommer derfor på et ekstra giftigt tidspunkt for de nervøse investorer.

- Vi ser i markedet, at der både er stor bekymring på baggrund af, at der ikke er indgået en aftale, men også fordi, man er bekymret for, at de tariffer, der allerede er indført, påfører både amerikansk og kinesisk økonomi stor skade, siger Henrik Drusebjerg.

USA har anstrengt forhold til Huawei

Ifølge flere internationale medier, blandt andre BBC, blev Wanzhou Meng arresteret i Vancouver i Canada 1. december 2018, hvor hun var efterlyst til udlevering til USA.

Der skal angiveligt være planlagt en såkaldt kautionshøring fredag, oplyser det canadiske justitsministerium ifølge det canadiske medie Globe and Mail.

Anholdelsen af Wanzhou Meng har fået Kinas regering til at kræve en øjeblikkelig løsladelse.

Huawei har i flere år været i amerikanske myndigheders søgelys for mulig omgåelse af sanktioner mod Iran.

Det skal være sket ved, at den kinesiske teknologigivirksomhed har videresolgt udstyr fra den amerikanske virksomhed Hewlett-Packard, HP, til landet.

Dertil kommer, at de amerikanske efterretningstjenester CIA, NSA og FBI i februar frarådede amerikanere at købe Huawei-telefoner af frygt for spionage fra virksomheden, der er tæt knyttet til den kinesiske regering.

Danske aktier trukket i minus

Nyheden om anholdelsen har i løbet af dagen blandt andet medvirket til at trække det toneangivende europæiske aktieindeks Stoxx Europe 600 trukket ned i -2,5 procent, hvilket ifølge Bloomberg er mere end det største enkeltdagsfald siden 2016.

Aktieanalysechef i Sydbank Jacob Pedersen siger, at anholdelsen har gjort aktieinvestorerne godt og grundigt nervøse for de globale fremtidsudsigter.

- Den her anholdelse er et kraftigt tilbageslag i forhåbningerne om, at de her forhandlinger mellem USA og Kina kan blive ført i en god og positiv tone, som kan sikre, at verden ikke blive kastet ud i en recession på grund af handels- og toldbarrierer, siger Jacob Pedersen.

Herhjemme ligger det danske OMXC25-indeks kort før handlens afslutning i minus med knap to procent. Simcorp er eneste virksomhed i plus for dagen.

- Vi er hårdt ramt herhjemme også. Og det er vi selvfølgelig fordi, de store danske virksomheder også er afhængige af, at der kan handles uden barrierer rundt omkring i verden, herunder også med Kina og USA, siger Jacob Pedersen.

Kort efter åbningen af børsen i New York i eftermiddag dansk tid faldt det toneangivende aktieindeks S&P 500 med omkring to procent.