Aktier falder i USA efter Huawei-indgreb

Handelskrigen med Kina giver store bekymringer for teknologiselskaber.

Google begrænser Huaweis adgang til sit Android-styresystem og apps. (Foto: © MARKO DJURICA, Scanpix)

USA's fortsatte indgreb mod den kinesiske telegigant Huawei kan direkte aflæses på det amerikanske aktiemarked, der åbner ugen med fald.

Google indstillede natten til i dag dele af samarbejdet med Huawei, efter præsident Donald Trump har indført en national nødretstilstand for teleudstyr, som mange mener er direkte møntet på Huawei.

Det er især aktier i teknologifirmaer, som i dag bliver påvirket negativt af den eskalerende handelskrig mellem USA og Kina.

Nasdaq-indekset, der samler kurserne for en lang række teknologiaktier, er i dag faldet med over en procent.

Negativ stemning

Amerikanske selskaber, som er underleverandører til Huawei - for eksempel Qualcomm, Micron Technology og Broadcom - er særligt hårdt ramt af den negative stemning med fald på op til fem procent.

- For mange af disse teknologiselskaber er der ikke noget større marked end Kina, siger Rick Meckler fra investeringsfirmaet Cherry Lane Investments til nyhedsbureauet Reuters.

Analytikeren påpeger, at selskaberne kan blive ramt hårdt på indtjeningen, hvis adgangen til det kinesiske marked bliver begrænset, og Kina selv begynder at udvikle alternativer til de komponenter, man normalt har importeret fra USA.

Aktierne i en af Huaweis største konkurrenter, amerikanske Apple, falder også med over tre procent, efter storbanken HSBC har advaret om, at handelskrigen kan presse prisen på Iphones i vejret på grund af voksende toldmure. Samtidig ser banken en risiko for, at kinesiske kunder vil vælge lokale smartphonemærker som Huawei og Xiaomi i stedet for Iphone, hvis handelskrigen bliver ved.

Hvad har Trump gjort?

  • Den amerikanske præsident, Donald Trump underskrev i sidste uge en ordre, der erklærer national nødretstilstand.

  • Nødretstilstanden betyder, at amerikanske selskaber ikke må bruge teleudstyr produceret af firmaer, som udgør en national sikkerhedsrisiko.

  • Ordren giver præsidenten ret til at regulere handel som svar på en national nødsituation, som truer USA.

  • Handelsministeriet skal udarbejde en plan for håndhævelse af ordren inden for 150 dage.

  • Ordren skal forhindre 'udenlandske fjender i at få adgang til nationens information og kommunikationsteknologi', siger USA's handelsminister, Wilbur Ross.

  • I ordren bliver der ikke specifikt nævnt nogle lande eller selskaber, som den er rettet imod.

  • Huawei blev dog kort tid før Trumps ordre føjet til USA's handelsministeriums liste over firmaer, som det kræver regeringens tilladelse at handle med.

  • Amerikanske embedsmænd har tidligere omtalt Huawei som en trussel og har aktivt arbejdet for, at allierede lande ikke skulle bruge Huaweis netværksudstyr ved implementeringen af 5G-netværk.

  • I Washington mener man, at udstyr lavet af Huawei kan blive brugt af den kinesiske stat til at udspionere. Huawei har gentagne gange afvist de beskyldninger.