Aktier og oliepriser falder drastisk, men hvad betyder det for dig?

Bliv klogere på hvilke konsekvenser nedtur på aktiemarkederne har for dig.

Det danske C25 indeks åbnede i dag med et fald på seks procent. (Foto: © Jens nøRgaard Larsen, Scanpix)

I løbet af i nat er olieprisen faldet med 30 procent. Og i dag er det danske C25 indeks åbnet med et fald på hele seks procent. Men hvad betyder det egentlig for dig, som måske ikke har en masse penge investeret i aktier. Det er vel egentlig bare rart nok at kunne tanke sin bil lidt billigere?

Jacob Pedersen, der er aktieanalysechef i Sydbank, forklarer her, hvad de økonomiske konsekvenser af coronavirus kan være for almindelige danskere.

Hvorfor ser vi så store fald, det er jo bare et virus?

Lufthavne og flyselskaber er nogle af de virksomheder, der er hårdest ramt. Folk rejser nemlig meget mindre i øjeblikket. (Foto: © Claus bech, Scanpix)

Man kan undre sig over, hvorfor olieprisen pludselig tager et voldsomt dyk og aktierne falder på stribe. Så store konsekvenser har coronavirusset jo ikke fået endnu.

- Det er et udtryk for, at der på finansmarkederne er meget stor nervøsitet over virusudbruddet. Det skyldes, at det er svært at vide, hvor store de økonomiske konsekvenser bliver. I værste tilfælde kan de blive ekstremt store, siger Jacob Pedersen.

Turisme-, service- og flybranchen er allerede ramt direkte af coronavirus, fordi folk rejser mindre og går mindre ud. Og når først en sektor er ramt, kan det hurtigt spredes til andre.

- Vi risikerer, at den ene konkurs tager den anden. Markederne er nervøse for, at det bliver en forløber til, at økonomien kommer i bakgear, siger Jacob Pedersen.

Skal jeg frygte for mit job?

Coronavirus går hårdt ud over turismen. (Foto: © Niels Christian Vilmann, Scanpix)

- Lige nu vil det være helt overdrevent at frygte for sit job. Man skal gøre som myndighederne siger i forhold til at hindre smittespredning, siger Jacob Pedersen.

Men det er dyrt for økonomien med alle de ting, der både i Danmark og udlandet er sat i gang for at forhindre smitte. Nogle af dem, der er i karantæne, kan godt arbejde hjemmefra, men andre kan ikke, og det koster produktivitet. Og så er det hårdt for økonomien generelt, når folk bliver hjemme og ikke går ud og bruger penge.

- Det koster utrolig meget efterspørgsel på mange markeder, når folk holder op med at gå på restauranter, på barer, i biografer og så videre. Det rammer mange selskaber uhørt hårdt. Det kan ikke udelukkes, at det bliver begyndelsen på en større nedtur, siger Jacob Pedersen.

Om coronavirusset og de mange tiltag, der er sat i gang for at forhindre, at det spredes, kommer til at koste arbejdspladser afhænger helt af, hvor lang tid virusudbruddet varer.

- Hvis virksomheder, der har lidt for meget gæld, ikke har nogen indtægter, så risikerer vi, at de begynder at gå konkurs. Hvis konkurserne spreder sig, så har vi en situation, hvor mange mister penge, og jobbene begynder at forsvinde, siger Jacob Pedersen.

Hvad med min pensionsopsparing?

Mange oplever i disse dage, at deres pensionsopsparing falder i værdi. (Foto: © Henning Bagger, Scanpix)

De fleste af os har hele eller en del af vores pensionsopsparinger stående i aktier. Når aktiemarkederne bredt set falder, så falder værdien af vores pensionsopsparinger. Og det er der faktisk ikke så meget at gøre ved.

- Det er utrolig svært at gøre noget ved her og nu. Mit absolut bedste råd er, at man holder sig til den strategi, man har lagt sammen med sin rådgiver i forhold til, hvor høj en aktieandel man skal have, siger Jacob Pedersen.

For de flestes vedkommende er det vigtigt at huske, at det først er om rigtig mange år, at de skal bruge pensionsopsparingen.

- Det kan godt være svært i øjeblikket, hvor værdierne forsvinder som dug for solen. Men det er vigtigt at huske på, at det handler om den langsigtede opsparing, siger Jacob Pedersen.