Aktionærer kræver milliarder i erstatning fra Novo Nordisk

Medicinalvirksomheden Novo Nordisk er blevet stævnet med krav om erstatning på 11,8 milliarder kroner.

Sagsøgerne mener, at Novo Nordisk har vildledt aktiemarkedet (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

Medicinalvirksomheden Novo Nordisk er blevet sagsøgt af en gruppe aktionærer for at have givet vildledende information til aktiemarkedet.

De kræver en samlet erstatning på 11,8 milliarder kroner for tab på deres aktier. Det skriver Børsen.

Stævningen er indgivet ved Retten i Glostrup. Investorerne, der tæller pensionskasser og formueforvaltere, mener, at de har købt Novo Nordisk-aktier på et uoplyst grundlag.

De mener, at Novo Nordisk har vildledt aktiemarkedet ved at fastholde for høje forventede salgstal for diabetesmedicin i USA. De mener, at Novo ikke har givet nok information om, hvor store rabatter selskabet har givet til de store indkøbere af medicin.

Over for DR Nyheder bekræfter Novo Nordisk, at virksomheden er blevet stævnet.

- Vi kan bekræfte, at der er indgivet et søgsmål mod Novo Nordisk. Vi er uenige i påstandene i søgsmålet og vil forsvare os imod dem. Vi kommenterer ikke på igangværende retssager og har derfor ingen yderligere kommentarer, siger kommunikationschef Katrine Sperling fra Novo Nordisk til DR Nyheder.

Vil fastlægge, hvilke spilleregler der gælder

Hos advokaten, der står i spidsen for de sagsøgende parter, mener man, at de står godt i sagen.

- Ellers ville vi ikke have sagsøgt, lyder det fra Thomas Ryhl, der er advokat hos firmaet Njord Law Firm.

Og han fortæller også, at det på mange måder bliver en spændende sag:

- Det vil være med til at få fastlagt, hvilke spilleregler der nu gælder for børsnoterede virksomheder. Også i Danmark.

Det er nemlig et område, der ifølge advokaten hele tiden er i udvikling. Hvor meget skal en virksomhed eksempelvis fortælle hvornår, og selvom der skal være plads til tvivl og forretningshemmeligheder, mener de sagsøgende, at Novo Nordisk har givet vigtige informationer for sent.

Der er kommet en ny EU-forordning, der handler om, hvilke informationer skal man dele med markedet, og hvornår skal man gøre det, siger advokaten.

- Hvordan de nye fælles EU-regler vil blive fortolket i dansk ret, er først og fremmest det, den her sag skal vise, siger Thomas Ryhl.

- Det får på mange måder konsekvenser for mange danske børsnoterede virksomheder.

Udløber af en lignende sag i USA

Indkøberne er en central del af det amerikanske medicinalmarked, og rabatterne skal være givet for at sikre, at Novos medicin var på listen over receptpligtig medicin.

Aktionærerne mener, at Novo Nordisk sammen med sine to store konkurrenter Eli Lilly og Sanofi hævede priserne på medicin for at dække over, at de var tvunget til at give rabat til indkøberne.

Men de mener, at Novo Nordisk og konkurrenterne godt vidste, at det ikke var muligt at holde priserne på det niveau på grund af politisk indblanding i medicinalbranchen.

Aktionærerne kræver erstatning fra tab på aktier, de har handlet fra februar 2015 og to år frem. I den periode har Novo Nordisks aktie bølget mellem kurs 231 kroner og 411 kroner.

Børsen skrev i juni, at et søgsmål var undervejs. Dengang udtalte Novo Nordisk, at selskabet var uenig i beskyldningerne. Sagen er en udløber af en lignende sag i USA, hvor Novo Nordisk siden 2017 har været sagsøgt i et gruppesøgsmål.

/ DR Nyheder /

Opdateret med kommentar fra Novo Nordisk og med advokat Thomas Ryhl.