Aktionærforening om aflyst milliardudbytte: 'Det her er en meget speciel situation'

Danske Bank følger strømmen af banker, der dropper belønning af aktionærer.

Efter opfordring fra Finanstilsynet dropper Danske Bank at udbetale milliardudbytte til aktionærer. (Foto: Nikolaj Skydsgaard © Scanpix)

Der bliver ingen udbyttegevinst til aktionærerne i Danske Bank for sidste års overskud.

Banken har trods tidligere

meldinger
om det modsatte nu valgt at droppe den beløning på i alt 7,3 milliarder kroner, som aktionærer i banken ellers havde i udsigt til at få for deres
aktier
i 2019.

Hos interesseorganisationen Dansk Aktionærforening forstår man godt beslutningen, som er truffet i lyset den voksende coronakrise, som nu for alvor banker på, siger direktør Michael Bak.

- Umiddelbart havde vi helst set, at banken ligesom andre selskaber havde udbetalt udbytte. Men jeg tror også godt, at vores medlemmer ved, at det her er en meget speciel situation, siger han.

Går glip af tusindvis af kroner

Der er lige nu tale om en indstilling fra bankens bestyrelse til generalforsamlingen for aktionærerne i banken, som skal nikke endeligt ja.

Senest i slutningen af marts droppede Sydbank sin udbyttebetaling for 2019, og Jyske Bank har også sat en stopper for et program, som ellers skulle have købt bankens

aktier
tilbage

Danske Bank følger dermed i slipstrømmen på mange af landets store banker, der har valgt at droppe enten udbetaling af udbytte eller tilbagekøb af

aktier
.

- Der vil være folk, for hvem det er et par tusind kroner, som de ikke får ud. Så er der nogen, med store aktiebeholdninger i banken, som skulle have større beløb udbetalt, siger Michael Bak.

Selvom Danske Banks aktionærer ikke får penge ud for sidste års aktiebeholdning, så håber Dansk Aktionærforenings direktør dog på, at det vil betyde, at banken vil være mere rundhåndet med udbytte på den anden side af krisen.

- Man skal huske på, at pengene bliver i selskabet, og man er på den måde mere solid. Man kan håbe på, at pengene kan komme ud i de følgende år, siger Michael Bak.

Hos interesseorganisationen Dansk Aktionærforening forstår man godt beslutningen om at droppe udbetaling af udbytte, siger direktør Michael Bak. (Foto: Morten Nygaard Joergensen © Dansk Aktionærforening)

Banker skal polstre sig

I midten af marts lød det ellers fra Danske Bank og flere andre af landets største banker, at man ville holde fast i udbetalinger og opkøb.

Den Europæiske Centralbank (ECB) var efterfølgende ude med en klar

opfordring
til europæiske banker om at holde på pengene.

Erhvervsminister Simon Kollerup (S) har også udtrykt bekymring for, at bankerne ville udnytte de lempede kreditkrav, som regeringen har indført, til at belønne deres aktionærer.

Sådan har aktiekurserne udviklet sig:

I en fælles erklæring med brancheorganisationen Finans Danmark har ministeren opfordret landets banker til ikke at sende deres overskud ud i lommerne på aktionærerne.

Og direktør Michael Bak er da også enig i, at bankerne skal være polstrede nok til at kunne stå krisen igennem og låne penge ud til virksomheder i knibe.

- Som aktionærer er vi også en del af samfundet, og at selskaber skal handle ansvarligt. Så når der er

opfordringer
om, at man skal have nok penge i kassen, så skal bankerne også handle på det, siger han.

Synes du, at Danske Bank har ventet for længe i forhold til at give aktionærerne klar besked?

- Der var en klar

opfordring
fra
Finanstilsynet
og fra politikerne til at komme med den her melding. Og jeg vil ikke udtale mig om, om de fire uger, det har taget, er for lang tid. Jeg synes, det, de er kommet frem til, er fornuftigt, siger Michael Bak.

Facebook
Twitter