Aldrig har et firma haft en større markedsværdi: Derfor er Apple blevet så store

Mandag aften rundede Apple - som det første selskab i verden - en markedsværdi på 3000 milliarder dollar.

Apple blev grundlagt i 1976 af Steve Jobs, Steve Wozniak og Ronald Wayne. (Foto: © Mike Segar, Ritzau Scanpix)

3000 milliarder dollar.

Enten kan du købe 3,4 millioner Ferrari-biler, eller du kan købe Apple, der er en af verdens største tech-virksomheder.

For de seneste par år har Apple-aktien fået fart over feltet, og selskabet har nu rundet et historisk skarpt hjørne. Nemlig en markedsværdi på 3000 milliarder dollar.

Aldrig har en virksomhed gjort det før.

Den høje markedsværdi og den store succes skyldes især trofaste fans, mener Casper Schrøder, der er DR Nyheders økonomikorrespondent.

- Få firmaer har som Apple været i stand til at skabe en fanbase til deres produkter. De har skabt en forestilling om, at Apples produkter er konkurrenterne langt overlegne, selvom forskellen for mange almindelige forbruger nok ikke er så stor. Det giver blandt andet Apple mulighed for at tage højere priser end mange andre og på den måde tjene styrtende med penge, siger han.

Deres omstilling til nye markeder har også hjulpet dem godt på vej.

- En af de usynlige hemmeligheder bag Apples succes de seneste ti år er, at de er blevet mindre afhængige af iphone-salget, siger Casper Schrøder og fortsætter:

- Da Apple-uret blev sendt på gaden, var der jo stort set ikke et marked for den slags ure, men i dag udgør uret ti procent af Apples salg. Samtidig så er Apple med både en musik- og video-tjeneste gået ind på streamingområdet, hvor de også tjener store summer.

'Det er ikke så bøvet'

En af dem, der trofast køber en ny iPhone, hver gang en ny rammer markedet, er 41-årige Apple-entusiast Dann Snejbjerg.

Igennem sin levetid har han ejet i omegnen af 50 Apple-produkter. Han fik sit første produkt i 2004.

Han mener, at det især er designet på produkterne, der har gjort Apple til det, det er i dag.

Dann Snejbjerg er til daglig handicaphjælper og bor på Frederiksberg. Han var den første af sine kammerater, der fik en iPhone tilbage i 2007, fortæller han grinende. (Foto: © (Privat foto))

- Jeg tror, at en af grundene er, at deres produkter ikke ser så bøvede ud. Der er mere stil over det. Apple har forstået, at det skal være en oplevelse, fra man køber det, til man pakker det ud, og til sidst bruger det, siger han.

- Generelt synes jeg, at det er mere tjekket, og så er styresystemet også nemmere at betjene, fortsætter han.

Mange mener, at den første iPhone revolutionerede mobilindustrien tilbage i 2007. Det er blandt andet også det, der har fascineret Dann Snejbjerg.

- De kommer altid med noget nyt. De er hele tiden på forkant. Jeg synes tit, at android kommer med det samme noget tid efter. Apple er foregangsmænd, siger han.

Han har dog også et lille kritikpunkt.

- Det er et meget lukket univers, og nogle gange kan det blive for lukket. Jeg prøvede på et tidspunkt at skifte mit Apple Watch ud med et Garmin ur, men det spillede slet ikke overens med Apples musiktjeneste. Der synes jeg lidt, man bliver snydt som forbruger.

Der er i alt udgivet 9 Apple Watch-modeller. Uret har gjort Apple til en af verdens største ur-producenter. (Foto: © STEPHEN LAM, Ritzau Scanpix)

- Men jeg forstår godt, at de selvfølgelig ikke er interesserede i at miste kunder. Men det gør også, at man skal tage et valg som forbruger, siger Dann Snejbjerg.

Ikke kun lutter lagkage

Som mange andre tech-giganter har Apple også modtaget en del kritik.

EU's konkurrencekommissær Margrethe Vestager og EU-kommissionen har flere gange været efter Apple, da de mente, at de ikke havde betalt nok i skat.

EU-domstolen afgjorde dog i sidste ende, at Apple ikke havde fået ulovlig statsstøtte.

- Den her sag handler ikke om, hvor meget skat vi betaler, men om hvorvidt vi er påkrævet at betale den. Vi er stolte af at være den største skattebetaler i verden, da vi ved, hvor vigtig en rolle skattebetalinger spiller i samfundet, skrev Apple ifølge Reuters i en udtalelse.

Direktøren for Apple, Tim Cook, har ledt virksomheden igennem flere storme, siden har overtog posten fra Steve Jobs i 2011. (Foto: © APPLE INC, Ritzau Scanpix)

Derudover er Apple blevet sagsøgt med påstand om at kræve urimelige gebyrer gennem App Store, som er brugernes eneste indgang til apps på iPhones og iPads.

App-producenterne måtte heller ikke oplyse dig om, at der findes andre måder at betale på, hvor pengene går direkte til producenten.

Fra 2022 vil det dog blive ændret globalt, så brugerne kan betale uden om Apples systemer.

Tech-giganterne dominerer

Det er ikke kun Apple, der har haft nogle gode år.

Også andre tech-virksomheder har fået særdeles høje markedsværdier.

Faktisk er fire af verdens fem mest værdifulde selskaber amerikanske teknologiselskaber.

- Vi lever i de store teknologiselskabers æra. Apples rekord handler ikke kun om Apple. Rekorden viser, hvordan teknologiselskaberne har kapret den dominerende rolle i samfundet, som de store industriselskaber og råvareselskaber havde i forrige århundrede, siger DR Nyheders økonomikorrespondent, Casper Schrøder.

Apples markedsværdi er mere end otte gange så stor som Danmarks bruttonationalprodukt (BNP).

Og den dominans, som Apple og tech-giganternes viser, skyldes især, at de har vundet investorernes interesse.

- Ingen tvivl om, at Apple er verdens mest værdifulde selskab i dag, fordi de er dygtigere end alle andre til at opfinde varer, få dem lavet hurtigt og i sidste end få dem solgt til folk i hele verden.

- Men aktiestigningerne handler også om, at investorerne - både de professionelle og de private - de seneste år er gået på storindkøb i teknologiaktier, siger Casper Schrøder.