Ali skylder for anden gang en kvart million: 'Jeg tænkte på selvmord'

Med hjælp fra en gældsrådgiver er det lykkedes Ali at få styr på en stor gæld.

Ali skylder 250.000 kroner væk til forskellige udlånsfirmaer og banker.

To gange på syv år har 32-årige Ali været ude i en bundløs sump af gæld, som de færreste oplever. Nu har han fået hjælp til at få styr på sin økonomi takket være en uvildig gældsrådgiver.

Drømmen om hurtige penge og spændingen ved at spille. Det var de faktorer, der i to omgange fik Ali til at sætte sig i gæld.

Og han er ikke den eneste. I 2018 var knap 47.000 unge mellem 18-30 år registreret i gældsregistret RKI, viser nye tal fra Finans Danmark.

Her fortæller Ali med sine egne ord historien om, hvordan han kom i gæld:

- Jeg skylder cirka 250.000 kroner væk. Det er anden gang, at jeg har fået så stor en gæld. Første gang var for syv år siden. Jeg var deprimeret over en længere periode, og jeg endte også i noget kriminalitet.

- Dengang hjalp min familie mig, så jeg kunne betale pengene tilbage.

- Jeg har haft et misbrug, jeg har spillet en hel del. Det er hovedsagelig det, der er skyld i min gæld.

- Jeg skylder pengene til en hel masse forskellige kreditorer. Det er sådan nogle som Santander og Vivus. De spørger overhovedet ikke til, hvor meget man skylder i forvejen. Og så reklamerer de, samtidig med bettingreklamerne, midt under fodboldkampene.

- Første gang jeg skyldte så meget væk, var for syv år siden. Jeg kom ud i noget kriminalitet, og jeg endte også med at blive frihedsberøvet. Men faktisk var fængslet noget af det bedste, der skete for mig. Jeg var slet ikke stresset over de penge, jeg skyldte, i de otte måneder, hvor jeg var i fængsel. Bagefter lånte jeg nogle penge af min familie, og jeg fik betalt gælden ud.

- Men nu skylder jeg igen omkring 250.000 kroner væk. Jeg har været så deprimeret, at jeg havde selvmordstanker, da jeg var rigtigt presset.

- Det har jeg ikke længere. Jeg har fået hjælp hos Settlementet. Der har en gældsrådgiver hjulpet mig til at få forhandlet renten ned. Gældsrådgiveren har hjulpet mig med at tage samtalerne og med at skrive til dem, der har lånt mig penge. Det er ekstremt svært at ringe og tale med dem – man føler sig rigtigt lille bagefter.

- Jeg arbejder selv med unge i hverdagen, og jeg ved, at mange af dem også har et spilleproblem. De kender ikke til min situation, men jeg har løbende en dialog med dem. Jeg siger til dem, at de skal lade være med at tage de skide lån, men det er svært, hvis de er økonomisk pressede. Når man har et misbrug, tænker man kun her og nu.

- Jeg har været i et behandlingsforløb. Jeg spiller slet ikke mere, jeg er ikke længere en ludoman.

- Jeg har fået ro på, jeg har det lidt bedre. Men jeg er stadig irriteret på mig selv. Det er stressende at tænke på, at det kommer til at tage så lang tid at betale pengene tilbage. Der går fire år, før jeg har betalt hele min gæld.

Det er et tabu at være registreret som dårlig betaler i RKI. Derfor er Ali ikke den gældsramte unge mands rigtige navn. Hans identitet er redaktionen bekendt.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter