Alle har ret til en jobplan

Selv om man er sygemeldt, så betyder det ikke nødvendigvis, at man kan blive hjemme. For bare et lille forløb kan være med til at gøre en stor forskel.

Alle bør have en jobplan, også selvom de er på kontanthjælp, mener de i Randers Kommune. (Foto: DR © DR)

Mens arbejdsløsheden skraber bunden, så findes der endnu flere ledige, der enten er syge eller bliver vurderet til - endnu - ikke at være klar til arbejdsmarkedet.

Men i Randers Kommune, satses der målrettet på også at få de sygemeldte med på beskæftigelsesvognen.

Alle skal have jobplan

I Kommunen skal alle have en plan, selv om de ikke er klar til arbejdsmarkedet. Kommunen har 1400 personer, der ikke er klar til at få et arbejde, men hvor der arbejdes på det, gennem en række både generelle og individuelle forløb.

Det arbejde startede for lidt over et år siden - for en sygemelding er i Randers ikke en forhindring for at komme videre, fortæller afsnitslededer i Jobcenter Randers, Lars Harder:

- Vi arbejder med at undersøge hvor syg er syg. Det skal forstås på den måde, at vi gerne vil finde ud af, om folk overhovedet ikke kan noget eller om det er muligt, at de deltager i et afklaringstilbud en time eller to om ugen, siger han.

Besøg hos borgeren

Men virker det ikke på den ene måde, så kan det være, at det kan lykkedes på en anden, fortæller Lars Harder fra Randers Kommune:

Hvis man er så syg, at man ikke kan deltage i det, så er der mulighed for at få et omsorgsbesøg, hvor vi rykker ud til borgeren og taler med vedkommende om, hvordan vi kan gøre personen rask og dermed klar til at komme på arbejdsmarkedet igen, siger han.

Der er idag kun er 13 procent af de ledige i matchgrupperne 1,2 og 3 i Randers Kommune. For er man parat til job, så går det ofte hurtigt i arbejde, så de fleste er personer der går fra det ene job til det næste - men der er stadig over 1000 personer i den såkaldte matchgruppe fire, hvor man er på nippet til at være klar til arbejdsmarkedet. De skal i gang, mener Lars Harder:

Coaching til alle

- Lige meget hvor meget eller hvor lidt folk kan, så skal vi have fat i dem med jævne mellemrum. Vores erfaring er, at det ikke nytter noget, at folk går hjemme i flere måneder. Der skal være en eller anden form for afklaring eller coaching i forhold til at få fat i de her mennesker, siger han.

Indtil fornylig Lasse Franck Johansen en af dem. Han er 23 år og bor i Randers Kommune. Han har spillet musik og er udlært møbelpolstrer, og han har over flere perioder været på kontanthjælp.

Han har siden haft en periode hvor han var sygemeldt. Randers Kommune tilbød så et forløb hvor han kunne blive coachet til at komme tilbage til hverdagslivet og arbejdsmarkedet - og det var han glad for. Har har nu en gang om ugen i knap tre måneder fået coaching i halvanden time:

- Der var nogle gode små værktøjer til at komme igennem dagligdagen i første omgang og så komme videre til at skulle søge job, siger han-

Arbejder for elselskab

Lasse Franck Johansen har været meget glad for coachingen, og det har givet ham det afgørende skub i retningen af at få et job. Nu arbejder han for et Elselskab, der også tilbyder teleydelser, hvor han arbejder med at servicere kunderne - og det er kommet godt igang med 25-30 timers arbejde hver uge.

- Jeg har fundet ud af, at det er det, jeg kan holde til og tilrettelægger min uge fra uge til uge og det er er rigtigt godt for mig, siger han.

Alligevel, mener Lasse Franck Johansen, at der godt kunne satses mere på individuelle forløb, for det giver mest.

Metode giver pote

Det er Lars Harder enig i, han ville gerne bruge flere penge på at lave individuelle forløb, men er bundet af sit budget. Men metoden har vist sig at give pote, siger Lars Harder

-Antallet af kontanthjælpsmodtager i Randers falder med 50 om måneden. Vi tror ikke, at tallet bliver ved med at være så højt. Men vi har en tro på, at der er en stor gruppe af mennesker, der kan få job i løbet af de næste to til tre år, siger han.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk