Alles øjne hviler på Helge: Hvordan en læge kan koste pensionskasser milliarder

BAGGRUND En pensioneret læge fra Middelfart mener, at hans pensionsselskab har snydt ham for cirka 12.000 kroner. Giver Højesteret ham ret, risikerer pensionsselskaber et økonomisk smæk på mange milliarder.

En garanti er en garanti, siger Helge Gøttsche, som mener, at hans pensionsselskab har snydt, da de sænkede renten på hans pensionsopsparing. (Foto: NILS MEILVANG © Scanpix)

Da 70-årige Helge Gøttsche sendte den første klage af sted til sit pensionsselskab for 15 år siden, troede han, at problemet kunne løses med en snak.

- Jeg tænkte, at der nok var tale om misforståelser, siger han til DR Nyheder.

Samme tanke havde den pensionerede læge, da renten på hans pensionsopsparing otte år senere faldt til under 4,5 procent, selvom han dengang - og i dag - er sikker på, at han havde fået en garanti på, at renten aldrig ville komme derunder.

- Men det viste sig jo, at det ikke var nogen misforståelse. Det var en ny forretningsstrategi, siger Helge Gøttsche.

Hvad handler sagen om?

Siden 1982 har Helge Gøttsche haft sin pension hos pensionsselskabet Hafnia Haand i Haand. Men i slutningen af 1990’erne begyndte han at undre sig over flere ting i forbindelse med pensionen – blandt andet en ændring af rentegarantien.

Helge Gøttsche sendte sagen til Ankenævnet, der gav ham delvist medhold i 2005. Men da renten i 2009 pludselig faldt til under 4,5 procent, skruede den pensionerede læge bissen på og gik rettens vej. Et valg, der kan få konsekvens for mange tusinde pensionsopsparere.

Her er sagens kernepunkter:

  • Helge Gøttsche tegner i 1982 sin pension hos Hafnia Haand i Haand, fordi de - ifølge ham - lokkede med en rentegaranti på 4,5 procent årligt

  • I slutningen af 1990'erne bliver han opmærksom på, at aftalen omkring hans pensionsopsparing ikke er som forventet

  • I 2009 sænker pensionsselskabet renten på opsparingen til under 4,5 procent

  • Pensionsselskabet siger, at der aldrig har været tale om en garanteret rente, men en ydelsesgaranti

  • Helge Gøttsche tager sagen i Ankenævnet og får delvis medhold. I Østre Landsret lider han et nederlag

  • Nu er sagen for Højesteret, hvor han har fået bevilget fri proces

  • Vinder Helge Gøttsche sagen, kan tusindvis af andre pensionsopsparere følge trop

Hvad kan det koste?

Nu er Helge Gøttsche centrum i en sag, som får pensionsselskaber over hele landet til at ryste i bukserne. Vinder han, skal SEB, som har overtaget hans pensionsopsparing fra Hafnia Haand i Haand, betale ham omkring 12.000 kroner.

Men ikke nok med det, så kan flere tusinde andre pensionister gå samme vej, hvis Helge Gøttsche vinder opgøret om pensionsgarantierne.

Søren Andersen, der er administrerende direktør i pensionsrådgivningsvirksomheden Invensure, har tidligere lavet en beregning af de mulige konsekvenser for pensionsselskaber, hvor kunderne har tegnet opsparinger med et garanteret afkast.

Hans vurdering er ifølge Børsen, at det for PFA Pension, Danica, Nordea og SEB Pension kan give et økonomisk smæk på op mod 20 milliarder kroner. Andre eksperter mener, at det kan blive endnu mere. Op mod 100 milliarder.

For Helge Gøttsche handler det ikke om penge.

- Det er ikke ret mange penge, det handler om for mig. Det er det principielle i det, siger den pensionerede læge og fortsætter:

- Det er da lidt underligt, at der pludselig er så meget opmærksomhed omkring min sag, men jeg synes, den er vigtig - både for den enkelte kunde og for samfundet. Det har været meget hårdt at kæmpe mod så stort et selskab. Men jeg føler mig overbevist om, at jeg er blevet snydt.

Hvordan er sagen forløbet?

Sagsøger Helge Gøttsche (med hue) og hans advokat Karsten Høj på vej ind i Højesteret. (Foto: NILS MEILVANG © Scanpix)

Sagen, som fylder omkring 1.700 sider har været oppe i Østre Landsret, hvor Helge Gøttsche tabte, fordi retten ikke fandt tilstrækkelige beviser for, at Hafnia Haand i Haand havde garanteret en rente.

For selv om det er sandsynligt, at ordet "rentegaranti" blev brugt aggressivt i markedsføringen af pensionsforsikringer dengang, så stod ordet, ifølge Peter Løchte Jørgensen, som er professor i finansiering ved Aarhus Universitet, ingen steder i de skriftlige kontrakter.

Landsretten mente derfor, på linje med SEB, at Helge Gøttsche blev lovet et gennemsnitligt afkast på 4,5 procent over tid – ikke et minimumsafkast på 4,5 procent tilskrevet hvert år.

Hvor stor betydning har dommen?

Civilstyrelsen har siden givet Helge Gøttsche fri proces til Højesteret, da de anser sagen for principiel, og dermed kan have betydning for mange hundrede tusinde pensionsopsparere.

Helge Gøttsche tør ikke gætte på udfaldet, men venter spændt ved telefonen.

- Det er umuligt at vide, hvad de dømmer. Der er ingen tvivl om, at Højesteret har behandlet sagen virkelig grundigt. Det har været en stor oplevelse at være med, og nu håber jeg, at det falder ud til min fordel, siger han.

SEB ønsker ikke at udtale sig om sagen før efter dommen. Den falder klokken 12 i dag.

Facebook
Twitter