Alternative lån hitter i Storbritannien

I Storbritannien har de såkaldte crowdlån fået stor succes, mens Danmark halter bagefter.

Den alternative låneform, crowdlån, er populær i Storbritannien, men er ikke for alvor slået igennem herhjemme. (Foto: SUZANNE PLUNKETT © Scanpix)

Hvis virksomheder får nej til at låne penge i banken, er der alternative lånemuligheder.

Crowdlån, hvor danskere kan låne virksomheder penge via internettet, er endnu ikke blevet den store succes herhjemme.

Til gengæld udlåner private investorer milliarder til virksomheder gennem låneportaler på nettet i Storbritannien.

Alene sidste år blev der formidlet crowdlån til virksomheder og private for over 21 milliarder kroner i Storbritannien.

Færre crowdlån i Danmark

Et tal, der står i skærende kontrast til udviklingen herhjemme, hvor de fire største crowdlån-virksomheder foreløbig kun har lånt 53 millioner kroner ud. Til sammenligning er bankernes samlede udlån på 850 milliarder kroner.

- Hvis man tager undergrunden eller bussen hjem fra arbejde i London, så er de plastret til med reklamer for mange af de her store låneplatforme, fortæller Peter Bæck, der forsker i deleøkonomi ved den britiske innovationsfond, Nesta.

- Det er måske noget af det, der mangler i Danmark. Vi kender alle sammen de store banker, men jeg tror ikke, særligt mange vil kunne genkende de tre-fire største låneplatforme i Danmark, siger han.

Låner penge af private

Crowdlån er en alternativ måde at låne penge på.

Hvis en entreprenør-virksomhed har behov for at låne 100.000 kroner til en ny maskine, kan virksomheden prøve at låne penge gennem en bank eller via crowden – som bedst kan oversættes med en gruppe mennesker på nettet.

På en hjemmeside kan private investorer tegne sig for en del af lånet. Hvis der er nok, som vil udlåne penge, kan lånet blive frigivet. Fordelen for investorerne er højere renter.

Tradition for banklån

Selvom crowdlån endnu ikke for alvor er slået igennem herhjemme, skyldes det ikke, at der er noget galt med idéen bag crowdlån, mener Esben Bistrup, der er direktør i crowdlån-portalen Lendino.

- Det handler om en tradition i Danmark, hvor man typisk altid har lånt penge i banken. Og der er man nok i England og USA og andre steder vant til at låne penge på andre måder. Så man skal lige her i Danmark vænne sig til tanken om, at der findes andre muligheder end at gå i banken, mener Esben Bistrup.

Esben Bistrup vurderer, at selskaberne i Danmark har været for dårlige til at fortælle om mulighederne - både for dem, der vil låne penge ud, og for dem, der vil låne penge.

- Der har vi i hvert fald en udfordring i at gøre hr. og fru Danmark opmærksomme på, at investering i et lån via crowdlån er en god idé, siger Esben Bistrup.

Crowdlån-selskaberne er ellers godkendte af Finanstilsynet. I stedet for at få nul procent i rente, når man har penge i banken, så kan crowdlån-selskaberne tilbyde helt op til otte procent i rente.

Til gengæld er lånene ikke omfattet af bankernes indskydergaranti-ordning.

Facebook
Twitter