Amazon er landet i Sverige - men staver dårligt

Trods lunken modtagelse i Sverige skal danske webbutikker tage mastodontens ankomst i Norden seriøst, mener eksperter.

Efter lang tids rygter åbnede Amazon i går sin svenske side. Men ifølge Amazon skal danskere fortsat bruge den tyske side, hvis de vil handle i butikken. (Foto: © Mike Segar, Scanpix)

Så kom ulven. Og den er ikke ret god til svensk endnu.

I årevis har Niels Ralund, administerende direktør i Foreningen for Dansk Internethandel, råbt 'ulven kommer' om Amazons forventede indtog i Norden. Og i går skete det så:

- Vi er bedre forberedt herhjemme, end man har været i Tyskland, England og USA, siger Niels Ralund, der i første omgang tager situationen med ophøjet ro.

Niels Ralund skønner, at vi vil se Amazon gøre sit indtog i Danmark i første halvdel af 2021.

Lunken modtagelse

Meget tyder dog på, at det ikke er et højhastighedstog, der har ramt den svenske internethandel i dag, men nærmere et damplokomotiv, der lige skal op i omdrejninger.

Amazons svenske side er maskinoversat, fyldt med stavefejl og priserne på siden ser ud til at være oversat direkte fra euro til svenske kroner.

De dårlige oversættelser har flere svenske medier moret sig over.

Eksempelvis er et badeforhæng med et motiv af en rapsmark blevet oversat til 'voldtægtsblomst'.

Man kan også finde en notesbog, der er oversat til 'Rejsen til den smukkeste butik for den pædofile'.

Konsolspillet 'Need for Speed – payback' hedder i stedet 'Behøver du hastighed – tilbagebetaling'.

- Oversættelsen er lidt trist og ikke helt, hvad man kan forvente normalt. Det ligner måske, at det er gået lidt hurtigt, og at de godt har villet være klar til Black Friday og julehandlen, siger Sidsel Dyrholm Holst, der er branchedirektør i Dansk Industri.

Jeff Bezos er verdens rigeste mand og er god for 1.196 milliarder kroner. (Foto: © Andrew Couldridge, Scanpix)

Omend sortimentet på den svenske Amazon stadig er begrænset, og det generelle indtryk i flere svenske medier er, at siden i dag fremstår ret sjusket, vurderer Sidsel Dyrholm Holst, at siden inden for relativt kort tid vil komme op på samme niveau, som man kender fra andre lande.

Ikke meget at købe for danskere

I første omgang kommer den svenske lancering ikke til at have den store betydning for danske forbrugere.

Det er stort set ikke muligt at finde varer, der i dag kan leveres til Danmark, og de danskere, der bruger Amazon i dag, har længe haft mulighed for at købe ind på Amazons tyske og engelske sider.

- I dag vil det være hurtigere at bestille fra Amazon i Tyskland, hvor der er et lager 50 kilometer fra den danske grænse, siger han.

Niels Ralund kalder dog Amazon 'en overordentlig farlig modstander' og 'et tog, der er på vej' mod vores svenske naboer med gårsdagens lancering.

Svenske forbrugere får ifølge Amazon adgang til 150 millioner varer fordelt på 30 kategorier.

'To get Amazoned'

Når først Amazon-toget kører på skinner, er der i følge Niels Ralund virkelig fart på, og han tror, det bliver en konkurrent i absolut sværvægterklasse for den danske nethandel.

- Der findes jo et begreb, der hedder 'to get Amazoned', fordi Amazon har nogle kapitalreserver, der gør, de er i stand til at presse prisen på en måde, ingen andre kan matche, siger han.

Sidsel Dyrholm Holst er enig. Hun mener, at den svenske lancering betyder, at danske virksomheder for alvor skal i gang med at forberede sig.

- Det er en kæmpestor, veletableret spiller med et kæmpe udbud af varer. Og så har de Prime-abonnementet, hvor du for et ganske lille beløb får adgang til hurtig, gratis levering, Amazons streamingtjeneste og en række andre fordele, siger hun.

Lige nu tilbyder Amazon ikke Prime-abonnementet til deres svenske kunder, men Niels Ralund vurderer, at man vil introducere det i løbet af relativt kort tid.