Ambassadør om anholdelse af Sanjay Shah: 'En sejr for hele Danmark og alle danske skatteydere'

Den danske ambassadør i De Forenede Arabiske Emirater regner med, at Shanjay Shah kommer til Danmark. Men der kan gå lang tid.

Danmarks ambassadør i De Forenede Arabiske Emirater og Qatar Franz-Michael Mellbin.

Det har været et omfattende arbejde at få den britiske finansmand Sanjay Shah anholdt og få en udleveringsaftale på plads med De Forenede Arabiske Emirater.

- Det er en sejr for hele Danmark og alle danske skatteydere, hvis jeg må sige det sådan. Vi, der har arbejdet meget intenst med sagen, er utrolig glade for, at vi er nået hertil.

Det siger Franz-Michael Mellbin, Danmarks ambassadør i De Forenede Arabiske Emirater og Qatar, der taler med DR Nyheder på en videoforbindelse fra Dubai.

Arbejdet, der har stået på de seneste fem år, har været udført som et samarbejde med De Forenede Arabiske Emirater, der har foretaget ransagninger og stod bag anholdelsen af den mistænkte hovedbagmand i udbyttesagen tidligere i denne uge.

Sanjay Shah har nægtet sig skyldig i alle anklager og siger selv, at han blot har udnyttet et hul i det danske skattesystem.

- Min klient nægter sig fortsat skyldig i henhold til den sigtelse, som er rejst – det gjorde han i går, det gør han i dag, og det gør han også i morgen, siger hans danske forsvarsadvokat Kåre Pihlmann.

Anklager vil ikke lade Shah løslade mod kaution

Ambassadøren fortæller, at der rent diplomatisk har været to hovedopgaver undervejs i sagen.

Den ene har været den indledende fase med bevisførelse, beslaglægning af Sanjay Shahs ting og indefrysning af hans aktiver.

- Det er en sag, der breder sig over flere kontinenter. Sanjay Shah opbyggede jo et stort netværk for at prøve på at sløre sine spor, og det er også, derfor han kunne komme afsted med alle de mange milliarder.

- Så det gjaldt om at prøve at finde så mange beviser som muligt på, hvad der rent faktisk var sket, for at kunne dokumentere det over for domstolene både i Danmark og Emiraterne og mange andre steder, hvor de her sager kører, siger Franz-Michael Mellbin.

Den anden halvdel har stået på, efter han blev fængslet in absentia i Danmark, hvor arbejdet har været målrettet at få ham stillet for en dansk dommer.

Nu sidder Sanjay Shah så fængslet i Dubai.

Franz-Michael Mellbin ved ikke, hvor han sidder, men han ved, at man fra anklagemyndighedens side ikke er indstillet på at lade ham løslade mod kaution.

- Det kan være, at der senere i forløbet, hvor han kommer for en dommer, bliver lavet om på det. Men i øjeblikket sidder han fængslet, og det vil han gøre, indtil en dommer beslutter sig for noget andet, siger han.

Han tilføjer, at det emiratiske retssystem adskiller sig en del fra det danske.

- Det er lidt en blanding af forskellige retssystemer. Der er ikke sammenhæng på tværs af retssystemet, som vi ser i Danmark, så det er noget, de slås med. Det er en ung nation – den er 60 år gammel – og der skal ryddes op i den jungle, og det kommer til at tage noget tid.

Frivilligt til Danmark eller appel i Dubai?

Ifølge Franz-Michael Mellbin afhænger, hvad der nu skal ske, af Sanjay Shah.

Først skal Shah beslutte sig for, om han frivilligt vil lade sig udlevere. Hvis han vil det, kan han hurtigt komme på et fly til Danmark, hvor sagen kan fortsætte.

Modsætter han sig, er der nogle retssikkerhedsgarantier i De Forenede Arabiske Emirater, som skal følges.

- Så skal han for en dommer, som skal vurdere sagen, så er der appelmulighed med 30 dages frist – vi har fået at vide, at det udnytter folk gerne – og så kan det gå i højesteret, og det kan vare fire til seks måneder, er vi blevet oplyst om.

Shah har tidligere udtalt til Børsen, at hvis han blev tiltalt, ville han komme frivilligt til Danmark.

Det er imidlertid ikke sket, og den danske ambassadør vil ikke gisne om, om han kommer til at gøre det.

Fremadrettet har det danske diplomati ikke nogen officiel rolle at spille.

- Nu går retten sin slagne vej, og der har vi ikke nogen rolle eller indflydelse. Det kan være, at anklagemyndigheden her kommer tilbage til os og beder om yderligere informationer. Måske kommer Sanjay Shahs forsvarsteam og siger, at de føler, der mangler nogle oplysninger eller dokumenter, eller der er noget, der skal bekræftes. Men i øvrigt er det noget, vi vil overlade til det emiratiske retssystem, siger Franz-Michael Mellbin.

Forventer du, han bliver udleveret?

- Når De Forenede Arabiske Emirater har taget det her skridt, så er det, fordi deres anklagemyndighed og anklagemyndigheden i Dubai anser sagen for at være så solid, at det kan føre til udlevering, så indtil videre må vi gå ud fra, at de har rejst sagen, fordi de regner med, at han kan udleveres.

Er du nysgerrig på, hvad der nu skal ske i sagen? Så hør DR's Erhvervskorrespondent Jakob Ussing svare på fem spørgsmål om den hovedmistænkte i én af danmarkshistoriens største svindelsagerher.