Ambulanceredder stævner Falck

En redder stævner Falck for brud på EU's arbejdstidsregler. Sagen er principiel, og taber Falck, risikerer tjenesten en stribe erstatningssager til i alt flere hundrede millioner kroner.

Ambulanceredderne har for mange døgnvagter på et år, siger den tidligere ansatte. (Foto: Jakob Andresen © DR)

En ambulanceredder stævner Falck for brud på EU's arbejdstidsregler. Sagen er principiel, og taber Falck, risikerer redningstjenesten at få en stribe erstatningssager på halsen til sammenlagt flere hundrede millioner kroner.

Bag stævningen står den tidligere ambulanceredder i Falck, Paul Svane, der i dag arbejder hos konkurrenten Responce.

Han kræver tre måneders løn af sin tidligere arbejdsgiver, som han anklager for at drive rovdrift på Falckredderne. De arbejder i døgnvagt 103 dage om året, men ifølge EU's arbejdstidsregler må en gennemsnitlig arbejdsuge ikke overstige 48 timer - og det gør den i Falck.

- Da jeg var ved Falck, arbejdede jeg 103 døgnvagter om året, i dag arbejder jeg 92 hos Responce. Hvorfor skulle kollegaerne i Falck ikke have lige så gode vilkår, spørger Poul Svane.

Flere hundrede millioner kroner

Han har stævnet Falck gennem sin fagforening De Frie Funktionærer, hvor chefjurist Claus Carstensen mener, at Paul Svane har en meget stærk sag.

- Vi mener, at der er tale om et alvorligt brud på EU's arbejdstidsregler, der jo netop er til for at sikre arbejdstagere mod nedslidning, stress og alle andre dårligdomme, der kan komme af at arbejde for meget, siger Claus Carstensen.

Paul Svane vurderer, at henved 4.000 reddere kan hæve tre måneders løn, hvis Falck taber sagen. Den tidligere Falckredder kræver godt 100.000 kroner i erstatning, og han anslår derfor, at den endelige regning for Falck meget vel kan løbe op i flere hundrede millioner kroner.

Fortroligt forlig

Der er tilsyneladende så meget på spil for Falck, at redningstjenesten har tilbudt Paul Svane et fortroligt forlig på betingelse af, at erstatningen ikke gives som et resultat af et brud på arbejdstidsreglerne.

- Det skulle hedde noget andet, fortæller Poul Svane, der mener, at Falck har forsøgt at købe ham til tavshed.

Det afviser underdirektør hos Dansk Industri, Anders Søgaard Larsen.

- Det er helt normalt at undersøge mulighederne for forlig i den slags sager, siger han.

Underdirektøren mener ikke, at Falck bryder reglerne og anser risikoen for, at Falck taber sagen som "ganske lille".

En tysk brandmand har tidligere fået EU-domstolens ord for, at han havde krav på erstatning for at have arbejdet 54 timer om ugen mod det maksimale 48 timer ugentligt.

Facebook
Twitter