Amerikanernes gæld stiger til 89.447 milliarder kroner

En ny rapport om amerikanernes gældsætning vækker bekymring. Gælden er langt over niveauet inden finanskrisen.

Amerikanernes gæld fortsætter med at stige. (Arkivfoto) (Foto: STRINGER © REUTERS/Scanpix + Wikimedia (Creative Commons))

Amerikanerne fortsætter med at optage gæld. Husholdningernes samlede gæld er langt over niveauet fra før finanskrisen og er steget igen i de seneste tre måneder af 2018. Dog i et lavere tempo.

Specielt udlån til bilkøb, kreditkort og uddannelse stiger. Det viser en rapport fra Federal Reserve Bank of New York, der udtrykker bekymring for specielt mængden af billån.

- Billån, der er steget stødt siden 2011, steg med ni milliarder dollar (59,5 milliarder kroner red.) hjulpet af en historisk stor mængde nye lån, skriver Federal Reserve Bank of New York i en kommentar til tallene.

- 2018 markerede den største mængde nye udlån til bilkøb i rapportens 19-årige historie med 584 milliarder dollar (3858 milliarder kroner) i nye lån, lyder det endvidere.

Billån og kreditkort trækker op

Samlet er husholdningernes gæld i USA steget med 400 milliarder dollar i 2018 til 13.540 milliarder dollar - 89.447 milliarder kroner. Det er 6,9 procent over den seneste rekord siden efteråret 2008.

Omkring to tredjedele af gælden er boliglån, der ofte er mindre problematisk, fordi der er et aktiv bag gælden. Men stigningen i amerikanernes gæld kommer hovedsageligt fra mere problematiske kilder.

Ud over udlån til bilkøb er kreditkortgælden steget til 870 milliarder dollar, det højeste siden 2008. Og den samlede studiegæld er steget med 15 milliarder dollar til 1460 milliarder dollar.

Der har længe været spekulationer om, hvorvidt studiegælden kan kaste USA ud i en ny gældskrise. Rapporten viser, at 11,4 procent af studiegælden var i problemer, da der ikke var betalt af på den i over 90 dage.

Andelen af kreditkortgæld, der ikke bliver betalt af på, er også stigende.

Udlån til biler har længe været i søgelyset, da bilproducenter og banker har lånt ud til kunder, der kan få svært ved at betale afdrag, for at få solgt deres biler.

/ritzau/

Facebook
Twitter