Amerikansk avis: Jyske Bank-lån med negativ rente er dårligt nyt

Når banker betaler dig for at tage lån, er der noget galt, skriver Washington Post.

Jyske Bank meldte i sidste uge ud, at banken er klar med et fastforrentet lån med ti års løbetid, hvor renten er minus 0,5 procent. På den måde får man penge for at låne pengene af banken. (Foto: BAX LINDHARDT © Scanpix)

Der er intet, der er så godt, at det ikke er skidt for noget andet.

For selvom boligejere nu kan glæde sig over en lånerente, der er så lav, at Jyske Bank har valgt at sætte et minus foran renten på et af deres fastforrentede lån, så er det samtidig en stor, rød advarselslampe, der blinker for verdensøkonomien.

Sådan skriver den amerikanske avis Washington Post.

'Noget er galt'

Jyske Bank meldte i sidste uge ud, at banken er klar med et fastforrentet lån med ti års løbetid, hvor renten er minus 0,5 procent.

Selvom der stadig er bidragssatser og andre udgifter ved at tage lånet, så betyder den negative rente reelt set, at man får penge for at låne pengene af banken.

Men det er ikke en god nyhed for de globale markeder, når renten går i minus, siger Adam Posen, der er leder af den amerikanske tænketank Peterson Institute for International Economics til avisen.

- Det her er den ultimative indikator for, at noget er fundamentalt galt med verdensøkonomien, siger han til Washington Post.

Amerikanske aktiemarkeder har i de seneste dage oplevet fald og udsving:

Investorer er bange

Internationale medier flokkes i disse dage om Danmark for at rapportere om lån med negative renter til almindelige boligejere.

Ud over Washington Post har også den britiske avis The Guardian beskrevet fænomenet og i går aflagde et fransk tv-hold visit hos Jyske Realkredit.

I Jyske Realkredit giver man kunderne pengene tilbage ved at øge afdraget på deres lån, og Realkredit Danmark kunne for nylig fortælle om en kunde, der fik et kontantbeløb indbetalt på sin konto, og dermed - helt bogstaveligt - fik penge for at låne penge.

Ifølge Adam Posen er det den eskalerende handelskrig, hvor USA's præsident, Donald Trump, har lagt ekstra told på kinesiske varer, der er med til at sætte gryden yderligere i kog.

1. august skrev Trump på Twitter, at varer til en værdi af 300 milliarder dollar vil blive pålagt en told på ti procent. Kina skød tilbage med yderligere told på landbrugsvarer fra USA.

For første gang siden finanskrisen i 2008 har den amerikanske centralbank, The Federal Reserve, også sænket renten i USA.

Og det er tilsyneladende den økonomiske armlægning, der nu har gjort, at investorer frygter de fremtidige udsigter ved at investere deres penge, så de hellere vil tabe nogle af dem ved at låne dem ud til negative renter.

En 'absurd verden'

I en sund økonomi vil investorer sætte penge i aktier eller andre investeringer, der giver det højeste afkast. Men som situationen er lige nu, er der så stor tøven og frygt for miste aktiernes værdi, at der er et marked for at forære penge væk for at have dem investeret hos forholdsvis sikre låntagere, skriver Washington Post.

Det er en "absurd verden", vi lige nu lever i, mener Daniel Alpert, der er partner i investeringsfirmaet Westwood Capital.

Han siger til avisen, at der lige nu ikke findes sikre havne, hvor investorer kan placere deres penge, så længe aktiemarkedet er ramt frygten for handelskrigen.

- Der er en åbenlys, vedvarende og kontinuerlig strøm af underudnyttet kapital, siger han til Washington Post.

Du kan få svar på syv andre spørgsmål om lavere renter her.

Facebook
Twitter