Amerikansk kapitalfond lander ny, stor ejendomshandel i københavnsk opkøbsræs

Blackstone køber 440 lejemål på Frederiksberg for 924 millioner kroner. Lejere er bekymrede.

Frederiksberg Boligfond og den amerikanske kapitalfond, Blackstone er blevet enige om en stor ejendomshandel på en lille milliard kroner. Lejere er bekymrede. (Foto: Morten Germund © Scanpix)

Der er givet håndslag på en enorm ejendomshandel på Frederiksberg i København, hvor den amerikanske kapitalfond Blackstone ifølge DR Nyheders oplysninger i dag har givet tilsagn om at betale 924 millioner kroner for 440 attraktive lejligheder på det ydre Frederiksberg.

- Vi har virkelig arbejdet meget for vores økonomi og har haft forskellige håndtag at dreje på. Ét af dem var at afhænde nogle af ejendommene i vores portefølge, fortæller Flemming Brank (K), der er formand for Frederiksberg Boligfond, som ejer over 2.000 lejemål på Frederiksberg.

- Blackstone kom ind og bød en fornuftig pris, som gav os nogle strategiske muligheder, og så slog bestyrelsen til, siger han.

Brank er udpeget af Frederiksberg Kommune, hvor han sidder i kommunalbestyrelsen for Konservative.

Buy it, Fix it, Sell it

Salget af Den Sønderjyske By og to andre ejendomme giver den sociale boligfond et økonomisk løft, der ifølge Flemming Brank er en forudsætning for, at fonden også kan eksistere i fremtiden. Handlen gør det muligt at afdrage på fondens lån på i alt 1,2 milliarder kroner.

Men handlen sender samtidig 440 lejemål i hænderne på verdens største ejendomsforvalter, Blackstone, som opererer under mottoet 'Buy it, fix it, sell it'.

- Vi havde ind til det sidste håbet på, at der blev sat en kæp i hjulet på den her handel. Men nu er vi nået til et point of no return, og dermed kan vi se ind i, at Blackstone bare kommer til at gøre, som de plejer at gøre, siger Søren Berg, der er formand for beboerforeningen i den Sønderjyske By, som omfatter 330 lejemål i idyllisk lyserød kulisse på Frederiksberg i København.

Og Blackstone plejer at gøre alt for presse profitten i vejret, lyder beboerformandens bekymring:

- De har over 50 sager i huslejenævnet. Og vi kan se, at de gør alt, hvad de kan, for at skræmme gamle beboere ud og sætte huslejen op, siger Søren Berg.

Kan stifte andelsforening

Beboerne har en sidste nødbremse, der kan tvinge handlen ud af hænderne på Blackstone.

Hvis det lykkes beboerne at skaffe pengene, kan de ifølge loven overtage ejendommen for den pris, som Blackstone har budt, og i stedet stifte en andelsforening.

Torsdag aften holder beboerne i Den Sønderjyske By stormøde, hvor muligheden for at stifte en andelsforening bliver diskuteret.

- Vi arbejder knaldhårdt på at få det til at lykkes. Det er meget rarere at være ejet af naboen end nogle mystiske Men in Black fra USA, siger Søren Berg.

Udenlandske penge vælter ind i Danmark

Blackstone er en af flere pengestærke, udenlandske investorer, som de senere år har meldt sig på det danske ejendomsmarked. På bare fem år er mængden af udenlandsk kapital, som tilflyder danske investeringsejendomme, mere end 10-doblet.

I 2017 købte udenlandske investorer danske ejendomme for over 50 milliarder kroner og udgjorde dermed over halvdelen af alle investeringer i danske ejendomme, viser tal fra rådgivningsfirmaet Cushman & Wakefield.

De sidste to år har ikke mindst Blackstone været på opkøbsridt i København, hvor kapitalfonden har købt beboelsesejendomme for over syv milliarder kroner.

Men lejerne i de over 140 ejendomme, som Blackstone nu ejer i København, kan være ganske rolige, forsikrer den amerikanske kapitalfond:

- Vi er dybt engagerede i at være langsigtede og ansvarlige ejere af vores københavnske ejendomme til gavn for alle. Det betyder, at vi opretholder den højeste kvalitet af service, samtidig med at vi overholder lokale regler og politikker i samarbejde med beboere og omgivende samfund, lyder det i et skriftligt svar fra Blackstone.

Dermed skal beboerne heller ikke frygte, at huslejen bliver skruet op fra den ene dag til den anden.

- Lejerne har intet at bekymre sig over. Vi er optaget af at være åbne, gennemsigtige og i regelmæssig kommunikation med vores beboere, skriver Blackstone.

Siden Frederiksberg Kommune solgte Den Sønderjyske By til Frederiksberg Boligfond i 1930 har den været på lokale hænder. Nu er de 25.000 kvadratmeter og 330 lejemål på vej til at få ny ejer. (Foto: Morten Germund © Scanpix)

Ekspert: København ændrer sig

Beboerne i Den Sønderjyske By hører til blandt en uddøende race i de store danske byer, som betaler en meget lav leje.

Lejeniveuaet er reguleret gennem den såkaldte boligreguleringslov, som er på sigt helt vil forsvinde, forklarer ekspert.

- Folk herude er usædvanligt heldige. Men de vil forsvinde, det ser vi overalt. At den her type lejlighed, den bliver istandsat og bliver flyttet over til det lejedes værdi, siger Curt Liliegreen, der er direktør for Boligøkonomisk Videncenter.

I 2000 indførte landspolitikerne en særlig paragraf i boligreguleringsloven, som betyder, at en lejlighed ved 'en gennemgribende renovering' kan flyttes over i den almindelige lejelov, hvilket giver mulighed for et gevaldigt løft i lejeniveauet.

- Huslejen vil stige markant. De første lejligheder, der blev sat i stand, de steg med 70 procent på landsgennemsnit. Mit bud er, at lejlighederne herude vil stige med mellem 50 og 70 procent. Og jeg kan garantere dig, at der mange mennesker udefra, som vil betale det, fordi hvad er alternativet for dem? siger Curt Liliegreen, som DR Nyheder møder i Den Sønderjyske By.

Og det er netop strategien, fortæller Curt Liliegreen; at flytte lejlighederne fra boligreguleringsloven over i lejeloven, hvorved det årlige afkast på ejendommene vil stige markant. Og det vil ejendommenes værdi dermed også:

- Det smarte er, at du ikke skal investere ret mange penge per lejlighed for at gøre det, og du får en ret voldsom huslejestigning, siger han.

Typisk svarer en gennemgribende renovering til en investering på 250.000 kroner i køkken og bad.

Hvor nye lejere kommer til at mærke huslejestigningerne, har Liliegreen ikke ondt af de mennesker, der nu bor for omkring 5.500 kroner om måneden for 90 kvadratmeter i Den Sønderjyske By på Frederiksberg i København.

- De er i virkeligheden heldige. Der, hvor man kan lave huslejestigninger, er, når man laver mindre istandsættelser, og der er tale om en begrænset stigning, der svarer til ydelsen på et realkreditlån for at finansiere forbedringsarbejdet.

- Det er en misforståelse, hvis de tror, at Blackstone bare kan sætte huslejen op. Det kan ikke ske, uden de fraflytter, siger han.

Se med i TV Avisen 21:30, hvor de udenlandske opkøb behandles.

Facebook
Twitter