Amerikansk olieindustri ramt af kæmpe cyberangreb: 9.000 kilometer rørledning lammet

Et cyberangreb mod Colonial Pipeline skaber frygt for stigende benzinpriser.

Den 9.000 kilometer lange rørledning Colonial Pipe er blevet ramt af et kæmpe cyberangreb. (Foto: DRONE BASE © Scanpix)

Astronomiske 378 millioner liter olie.

Det er, hvad USA's største rørledning - den 9.000 kilometer lange Colonial Pipeline - hver eneste dag transporterer hele vejen op ad den amerikanske østkyst fra Houston i Texas og hele vejen op til storbyen New York.

Men noget er bestemt ikke, som det plejer.

Rørledningen er nemlig blevet ramt af et massivt cyberangreb - det største angreb mod amerikansk energi-infrastruktur nogen sinde.

Og det betyder, at der nu siden i fredags har været lukket fuldstændig for hanerne på rørledningen, der leverer næsten halvdelen af den amerikanske østkysts brændstofforsyning.

Det skaber nu frygt for, at det vil sende de amerikanske energipriser i vejret.

- Vores hovedscenario er, at det her løses hurtigt, men hvis det ikke sker, bliver de amerikanske benzin- og dieselpriser nødt til at stige markant for at tiltrække tilstrækkelig import fra Europa, siger Robert Campbell, der er chef for forskning i olieprodukter i konsulentvirksomheden Energy Aspects, til Financial Times ifølge Berlingske.

En anden ekspert fortæller til BBC, at det er en kamp mod tiden, hvis det ikke skal gå ud over de amerikanske energipriser.

Lige nu er tonsvis af olie nemlig strandet på raffinaderier i Texas.

- Hvis ikke de får styr på det i løbet af tirsdag, så er de i store problemer. De første områder, der bliver ramt er Atlanta og Tennessee - og så rammer domino-effekten New York, siger olieanalytiker Gaurav Sharma.

I byen Marion i staten South Carolina kan beboerne allerede mærke konsekvenserne ved den nedlukke olieledning. Flere tankstationer er nemlig tørlagt for brændstof.

Biden afviser spekulationer om Rusland

Den amerikanske præsident taler om Colonial Pipe ved en pressebriefing i Det Hvide Hus. (Foto: DREW ANGERER © Scanpix)

Når de helt store kriser risikerer at ramme amerikanerne, så er der ikke noget om, at den på et eller andet tidspunkt ender på præsidentens bord.

Og der var ikke nogen tvivl om, at Joe Biden var velforberedt, da han blev spurgt ind til cyberangrebet under en pressebriefing i Det Hvide Hus i går.

- Myndighederne har arbejdet hurtigt for at afbøde konsekvensener for vores energiforsyning, sagde præsidenten.

Han afviste samtidigt spekulationer i internationale medier om, at Rusland har haft en finger med i spillet.

- Jeg skal mødes med præsident Putin, og lige nu er der ikke beviser for - baseret på oplysninger fra vores efterretningstjenester - at Rusland er involveret, sagde Joe Biden.

Hackergruppe: Det var ikke meningen

Hackergruppen DarkSide har taget skylden for angrebet. (Foto: Kacper Pempel © Scanpix)

DarkSide.

Det er navnet på den hackergruppe, som har taget skylden for angrebet.

Ifølge en meddelelse de har lagt ud på det såkaldte 'dark web', har de kun haft et mål med at hacke sig adgang til rørledningen: Penge.

- Vi er apolitiske, og vi deltager ikke geopolitik. Der er ingen grund til at koble os til en specifik regering eller at lede efter andre motiver, skriver gruppen.

- Vores mål er at tjene penge - ikke at skabe problemer for samfundet. Fra i dag vil vi tjekke alle selskaber, som vores partnere vil hacke for at forhindre sociale konsekvenser i fremtiden, lyder det videre fra hackergruppen, som hos flere nærmest er blevet tolket som en undskyldning.

DarkSide er ifølge en ekspert en relativ ny hackergruppe.

- De er meget nye, men de er organiserede, siger Lior Div fra sikkerhedsfirmaet Cybereason til Reuters.

Han vurderer dog, at de måske har gjort i nælderne denne gang.

- Det er ikke godt for forretningen, når den amerikanske regering og FBI bliver involveret. Det er det sidste, de har brug for, siger Lior Div.

FacebookTwitter