Analyse: De værste gældsfælder er fortid - men du kan stadig få dig et hundedyrt lån

Man skal stadig tænke sig om, når man låner penge til forbrug, lyder det fra økonomikorrespondent.

Selv om der nu er grebet hårdt ind over for markedet for hurtige forbrugslån, så skal man stadig være varsom med de mindre lån, lyder det fra økonomikorrespondent Casper Schrøder. (Foto: © ANNE-CHRISTINE POUJOULAT, DR ARKIV)

Med et forbud mod tårnhøje renter på lån til forbrug har politikerne grebet hårdt ind i et lånemarked, der har haft alvorlige konsekvenser for mange mennesker.

Men man skal stadig tænke sig om, når man låner penge til forbrug.

DR's økonomikorrespondent Casper Schrøder guider dig gennem de fem vigtigste pointer fra det politiske indgreb over for kviklån.

1

Gældsfælder lukkes ned

Kviklånsfirmaer låner i dag penge ud med renter og omkostninger på flere hundrede procent.

Denne type lån har sendt mange ud i gældsfælder, som har haft store personlige konsekvenser. Det er slut fremover.

Der findes ingen præcise opgørelser, men tidligere rundspørger viser, at en ud af tre forbrugere, der har taget et kviklån, er kommet i økonomiske vanskeligheder på grund af lånet.

Med det politiske indgreb lukkes der ned for de meget høje renter - de bliver ganske enkelt ulovlige i Danmark, også hvis man forsøger at udstede lånene fra et andet land.

Mange af kviklånsfirmaerne vil ikke længere have en forretning, når loftet over prisen på lånene træder i kraft, og de vil formentlig lukke inden for kort tid.

2

Smålån forsvinder

Hvor går man så hen, hvis man mangler nogle tusind kroner, fordi mobiltelefonen er gået i stykker eller opvaskemaskinen er stået af?

Det står ikke klart efter indgrebet.

Hvis man sørger for at betale sit lån tilbage hurtigt, så behøver en høj ÅOP-sats ikke at være noget problem og være den sikre vej til en gældsfælde.

Men med indgrebet bliver der ikke mange muligheder, hvis man vil have et lille lån af den slags, hvor man får kontanter direkte ind på kontoen hurtigt.

Når renterne og omkostninger ved lov bliver presset ned, så kan det ikke længere betale sig at udbyde smålånene til danske forbrugere.

De etablerede banker - og de større forbrugslånsfirmaer - vil næppe være interesserede i at låne så små beløb ud.

3

Mudret afbetaling findes stadig

Selv om de små kontantlån forsvinder, så vil der dog stadig være mulighed for at finde penge til at betale den nye mobil eller opvaskemaskine, selvom man ikke har sparet op.

De lån, hvor et firma tilbyder dig at købe på afbetaling, findes nemlig stadig.

Ser man på renterne og omkostninger i de låneaftaler, så holder de sig typisk under det nye loft - men skeptikerne advarer om, at prisen på lånet ikke nødvendigvis er meget billigere end de velkendte kviklån.

Måske er renten lavere end et kviklån, men renten bliver bare holdt nede ved, at man betaler ekstra for selve varen, og på den måde er afbetalingslånet direkte i butikken en uigennemskuelig affære for forbrugerne, lyder kritikken.

Med den nye aftale har politikerne også givet hinanden håndslag på at holde øje med netop denne del af markedet, når indgrebet skal evalueres om et år.

4

Renteloftet er faktisk 25 procent

I aftalen mellem politikerne lyder loftet over renter og omkostninger på 35 procent. Men faktisk ligger det lavere, fordi der også bliver grebet ind over for lånereklamer på en helt særlig måde.

Lånefirmaerne har typisk flere forskellige slags lån på hylderne, og har bare et af de lån en ÅOP-sats højere end 25 procent, ja så må firmaet fremover slet ikke reklamere for sig selv.

Reklamer - masser af reklamer - er helt afgørende for at skaffe kunder til de hurtige lån.

Derfor er alle lånefirmaer, der stadig vil reklamere for sig selv, nødt til at fjerne alle produkter fra hylderne med en ÅOP-sats over 25 procent.

5

Dyre lån er ikke fortid

Det er ikke kun den gammeldags afbetalingsmodel, man som forbruger skal holde øje med.

Det politiske indgreb er hårdt og vil ændre den hurtige del af lånemarkedet grundlæggende.

Men et lån med en ÅOP-sats på 35 procent er stadig et lån, som koster mange penge, og som man skal tænke sig ekstra godt om, før man tager.