Analyse: Derfor er corona-appen sikrere med Apple og Googles løsning

Det har været en rodet proces, men regeringens nye smittesporings-app har bedre chancer for at lykkes.

Den nye smitteopsporingsapp kan blandt andet bruges til at give de personer, du har stået i kø sammen med, besked, hvis du bliver smittet med coronavirus. (Foto: Niels Christian Vilmann © Scanpix)

Regeringen har lavet en kovending og besluttet at bygge en app baseret på Apples og Googles såkaldt decentrale teknologi. Det er en løsning, jeg vurderer, har bedst chancer for at lykkes.

Det har været en rodet og langsom proces at komme hertil. Men beslutningen om at sadle om og bygge en officiel dansk corona-app på Apples og Googles teknologi giver projektet det bedste udgangspunkt for at opnå danskernes tillid og tilslutning.

Man må håbe, at man i fremtiden fra starten sætter brugerens behov - herunder datasikkerhed og privatliv - højere i udviklingen af offentlige it-projekter.

Udover at advare om smittefare var det indtil nu planen, at smittestop-appen både skulle overvåge vores kontaktmønstre og "hjælpe os allesammen" med "at holde afstand til hinanden", som sundhedsminister Magnus Heunicke (S) udtrykte det, da han første gang

omtalte
appen i starten af april. Med valget af Apple og Google er den funktionalitet nu blevet droppet.

Men ønsket om at indsamle data har

tilsyneladende
været højt prioriteret. Netcompany, der bygger appen for
Digitaliseringsstyrelsen
, har indtil for nylig arbejdet ud fra en såkaldt central model, hvor data indsamlet gennem appen skulle lagres ét sted - nemlig i skyen. Det betød grundlæggende, at man som bruger måtte stole på, at
myndighederne
passede på vores data.

Til gengæld ville vi få en daglig score på, hvor mange gange vi havde været for tæt på andre, og Statens Serum Institut,

SSI
, ville få nogle data, det kunne bruges til forskning og modellering af smittetrykket. Funktioner der ikke er i sig selv essentielle for en smittesporingsapp. Også den del er droppet nu.

Én funktion i fokus

Midt i udviklingen af den danske app kom Apples og Googles fælles forslag, der undgår problemerne, der opstår ved at lagre data centralt: Møderne mellem brugerne af appen registreres kun lokalt på den enkeltes telefon, uden at telefonerne ved, hvem brugerne i virkeligheden er.

Det sikrer brugeren en langt højere grad af anonymitet, og gør det langt mere besværligt at overvåge og indsamle data.

Derudover er det nye system fokuseret på én essentiel funktion: nemlig at advare dig, hvis du har været tæt på en person, der senere bliver testet positiv for coronavirus.

De øvrige funktioner, som man nu må opgive, var ikke det eneste problem med den oprindelige, centraliserede app. En sikkerhedsfunktion i Apples styresystem betød, at den vigtigste funktion, registreringen af andre brugeres telefoner ved hjælp af bluetooth, ikke ville virke på over halvdelen af danskernes smartphones, når de lå i lommen.

Sidst, men slet ikke mindst, ville en hjemmelavet dansk app med ret stor sandsynlighed ikke virke sammen med andre landes apps, hvilket ikke er optimalt, når grænserne på et tidspunkt lukker op igen.

Presset steg på sundhedsminister

Herhjemme fik bekymringerne om sikkerhed og overvågning flere partier på begge sider af Socialdemokratiet til at opfordre Heunicke til at skrotte den planlagte app og i stedet vælge Googles og Apples løsning.

Sent i processen nedsatte regeringen et såkaldt advisory board. Det skulle med ministerens ord sikre sig, at appen "baserer sig på privacy, databeskyttelse og brugervenlighed". Efter et kig på appen opfordrede også de til at skifte til Googles og Apples decentrale teknologi.

Et stort eksperiment

Udfordringen bliver nu at samle danskere om at deltage i det her eksperiment. For det er et eksperiment. Vi har aldrig stået i en tilsvarende situation. Vi har aldrig brugt vores smartphone på den her måde, eller haft en tilsvarende pandemi. Måske virker det. Måske bliver det et gigantisk flop. Og tiden går. Med regeringens seneste udmelding om at genstarte den gammeldags, manuelle smitteopsporing, hvor den coronasmittede selv skal opsøge og fortælle nære kontakter, at de kan være blevet smittet, er den nye app

afgørende
.

Samtidig opretter

myndighederne
et call-center, som kan hjælpe dem, der ikke selv magter det. Apple og Google har heller ikke lagt skjul på, at deres løsning er tænkt som et
supplement
til myndighedernes egen smitteopsporing. Det er ikke en 'magisk kugle' mod coronavirus og har aldrig været tænkt sådan.

Hvis appen virker, fanger den nogle af dem, som den manuelle smitteopsporing ikke kan finde: Den fremmede, du endte med at sidde for tæt på i bussen, eller den søde person, du snakkede med en sen og måske lidt omtåget aften og glemte navnet på.

I et ideelt scenarie kan den standse smittekæder blandt ikke-symptomatisk smittede. Det er noget, man især kan forestille sig vil hjælpe unge, der nok også er mere tilbøjelige til at bruge appen.

Hvis ikke den virker, ja så er risikoen for, at dine data havner i de forkerte hænder eller på anden måde bliver misbrugt i det mindste minimal.

Vi behøver ikke stole på Apple og Google

For mange af os kommer det nok til at tage lidt tid at vænne os til, at det nu er techgiganterne, der kommer ridende ind og klarer ærterne. Mange os stoler ikke på dem.

At det er Google, som lever af vores data, og Apple, der har gemt gigantiske pengesummer i skattely, som leverer en mulig nøglespiller i genåbningen af Danmark - ja, den havde de færreste set komme. Jeg havde i hvert fald ikke. Men jeg er altid glad for overraskende plottwists. Med denne løsning har regeringen lyttet til kritikerne og samtidig givet folk en bedre grund til at downloade appen. Den bliver frivillig at bruge. Og fordi følsomme data om dine og mine møder kun lagres på vores telefoner, ja så behøver vi i princippet ikke stole på de danske sundhedsmyndighederne eller på Google og Apple.

Samtidig kan appen kun den ene ting, den skal: nemlig at give os besked, hvis vi har været udsat for smittefare, inden vi bevæger os ud og smitter andre. Det er i hvert fald teorien. For vi ved stadig ikke, om det virker.