Analyse: Det betyder det, at Ørsted siger nej til at betale gas med rubler

Nødplanerne for gasforsyning til danske virksomheder og boligejere skal meget vel findes frem.

Ørsted støtter helhjertet den danske regerings og EU's ambition om at blive uafhængige af russisk gas og fremskynde den grønne omstilling, skriver energiselskabet i en pressemeddelelse.

Efter flere måneders usikkerhed – og formentligt både hovedpine og ondt i maven hos Ørsteds topledelse og bestyrelse – står det nu klart, at det danske energiselskab ikke har tænkt sig at efterleve det russiske krav om at betale for russisk gas i rubler.

Det fremgår af en pressemeddelelse, som Ørsted udsendte mandag efter frokost.

- Betalingsfristen er den 31. maj, og Ørsted vil fortsætte med at betale i Euro, står der kort og godt i pressemeddelelsen.

Dermed er der risiko for, at det russiske - statskontrollerede - selskab Gazprom Export stopper med at levere gas til Danmark. Hvad det vil betyde for forsyningssikkerheden og for danske forbrugere, hjælper erhvervskorrespondent i DR Nyheder, Jakob Ussing, her med at besvare.

Vil Gazprom lukke for hanen?

Arkivfoto: Russiske Gazproms logo - her fotograferet på en station i Bulgarien. (Foto: SPASIYANA SERGIEVA © Ritzau Scanpix)

Efter Ørsteds udmelding er der fortsat ikke kommet en reaktion fra det russiske selskab Gazprom, som har fremsat ultimatummet om, at betalingen for gas fra og med april skal foregå i rubler.

Betalingsdagen for april-gassen er tirsdag den 31. maj, men med Ørsteds pressemeddelelse i dag vil Gazprom allerede nu vide, at Ørsted ikke har tænkt sig at efterleve kravet.

- Vi må forvente, at Gazprom nu stopper gasleverancerne til Ørsted og populært sagt lukker for gassen. Det har i hvert fald været konsekvensen i de andre lande, hvor gasimportørerne har nægtet at betale i rubler, siger DR Nyheders erhvervskorrespondent Jakob Ussing.

Han understreger, at der ikke strømmer gas direkte fra Rusland til Danmark, men at leverancen går gennem selskaber i Tyskland.

Gasopgøret har foreløbig ført til, at Gazprom har lukket for russisk gas til Polen, Bulgarien og Finland.

Ifølge den russiske vicepremierminister, Alexander Novak, har halvdelen af Gazproms i alt 54 kunder har accepteret at åbne konti i Gazprombank, som Putin kræver. Det skriver Reuters.

Kommer vi til at mangle gas til opvarmning i Danmark?

Arkivfoto. (Foto: DADO RUVIC © Ritzau Scanpix)

Det korte svar er nej – i hvert fald på den korte bane.

Hverken private forbrugere eller danske virksomheder kommer til at mangle gas de første måneder. Ifølge en statusmelding fra Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet rækker de danske gaslagre i dag til at dække behovet for alle private gaskunder og omkring 30.000 virksomheder i hvert fald de kommende fire-fem måneder.

- Derudover vil Ørsted fortsat kunne købe gas på det europæiske marked, da gassen stadig flyder fra Rusland til de største europæiske lande. I flere lande er de store energiselskaber gået med til at betale for russisk gas i rubler via en sindrig konstruktion, som de mener ikke bryder med Vestens sanktioner mod den russiske centralbank, siger Jakob Ussing.

Der findes ingen direkte gasrørledning fra Rusland til Danmark. I stedet går den russiske gas - via gasledningen Nord Stream 1 - i land i Nordtyskland og transporteres herfra videre til Danmark via rørledninger over den dansk-tyske grænse.

Rusland kan derfor ikke lukke for den direkte leverance af gas til Danmark, men Ørsted kan blive tvunget til i højere grad at skulle købe gas på det europæiske gasmarked – formentligt til en højere pris.

Endelig er der lavet nødplaner i både Danmark og EU til scenarier, hvor gassen skal rationeres. I Danmark vil det således være en række virksomheder, der mister gassen først – flere af dem har allerede nu søgt om tilladelse til at skifte brændselskilde.

- Derudover er det ikke mindst den europæiske nødplan, der er interessant, for i den ligger også nogle solidaritetsprincipper, så gassen bliver fordelt mellem EU-landene, forklarer Jakob Ussing.

Kommer prisen på gas til at stige?

Arkivfoto. Et eventuelt stop i gasleverancer fra Gazprom har ingen indflydelse på Ørsteds forventninger til regnskabsåret 2022, skriver selskabet selv i en pressemeddelelse. (Foto: Henning Bagger © Scanpix Denmark)

Prisen på gas er det seneste år steget markant, men om prisen nu vil tage endnu et nyk op er mere end svært at forudsige.

- Danske forbrugere vil blive ramt af endnu højere gaspriser, hvis vi pludselig ser, at gasprisen, som fastsættes i Rotterdam, stiger yderligere, siger Jakob Ussing og tilføjer:

- Det kommer umiddelbart til at afhænge af, om der er flere eller færre end ventet blandt energiselskaberne i Europa, der er gået med til Gazproms rubelkrav, hvilket vi løbende vil blive klogere på. Og så selvfølgelig af, hvordan den uforudsigelige situation udvikler sig. Der er dog ingen tvivl om, at det i alle tilfælde nok bliver en dyr vinter.