ANALYSE Magtmødet i Alperne er mere end varm luft

Magtfulde politikere, erhvervsfolk og meningsdannere mødes lige nu i Schweiz. DR's korrespondent forklarer hvorfor.

(Foto: Jim WATSON © Scanpix)

Det, der skete under mit interview med afrikanske Winnie Byanyima i schweiziske Davos sidste år, ridser det sådan set meget godt op.

Interviewet handlede om hendes arbejde for at sætte verdens fattigste på dagsordenen ved det årlige magtmøde i alperne, World Economic Forum.

Midt i et svar om håb for mere lighed i verden blev hun afbrudt af en larmende helikopter, der fløj lige hen over hovederne på os.

- Det er en milliardær, der ankommer! Det er en rigdomsfestival! De er her alle sammen, topmilliardærene, statslederne, og de er en del af …

Winnie Byanyima stoppede for at ændre sin sætning:

"DE er problemet!"

Se situationen med Winnie Byanyima her.

World Economic Forum, der starter i dag og løber frem til fredag, er et eksklusivt globalt gedemarked af en anden verden.

I et sammensurium af politiske og økonomiske interesser mødes nogle af klodens mest magtfulde mennesker for at drøfte verdens udfordringer og muligheder på allerhøjeste niveau.

Privatfly på række

De knap 3.000 deltagere tæller magtfulde politikere, tunge erhvervsfolk og markante meningsdannere.

Privatflyene står på række, helikopterne flyver i pendulfart, og gennem gaderne flyder strømmen af sorte luksusbiler med pansrede ruder.

På vejene ind til den lille alpeby tjekker udkommanderede soldater alle biler og passagerer, før de lader dem køre igennem, og fra byens tagtoppe kigger præcisionsskytterne vagtsomt frem.

De i forvejen høje hotelpriser er mangedoblet, og de fleste overnatningsmuligheder booket. På nettet kan man stadig leje enkelte lejligheder. Priserne begynder ved 50.000 kr. for en uge.

Rygtet vil vide, at danske topministre ved tidligere møder har delt dobbeltseng med deres rådgivere i et desperat forsøg på at holde udgifterne nede.

Blandt årets deltagere er over 100 milliardærer. I dollar vel at mærke. Der er også 53 statsledere. Og så er der personer som Winnie Biyaniami fra organisationer, der arbejder med sager som fattigdom, klima og sundhed.

Fra dansk side stiller landets største virksomheder – blandt andre Vestas, Ørsted, Carlsberg og Danfoss – med topdirektører og formænd, og regeringen har sendt tre ministre, udenrigsminister Jeppe Kofod, erhvervsminister Simon Kollerup og beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard.

Deres arbejde foregår både på den åbne scene og bag lukkede døre.

Mere end varm luft i alperne

Kritikerne undrer sig over, at alpebyen stadig er omgivet af sne med al den varme luft, der lukkes ud.

World Economic Forum har siden det første møde lagt vægt på at få politiske og økonomiske interesser til at arbejde for en bedre verden – at virksomhederne ikke kun skal arbejde for bundlinjens bedste, men også for samfundets bedste.

En ædel mission, men også lettere sagt end gjort.

Der bliver år efter år talt om at hjælpe de fattige, bekæmpe klimaforandringerne, redde truede dyr og planter og i det hele taget gøre verden til et bedre sted for alle.

Klimaaktivister på vej mod Davos for at protestere. (Foto: Peter Langkilde © peter langkilde DR)

Man bliver skuffet, hvis man venter revolutionerende beslutninger, der ændrer verden fra den ene dag til den anden, men man går glip af noget, hvis man afviser World Economic Forum som ligegyldigt absurdteater.

Også selvom det nogle gange ligner, som eksempelvis sidste år under mit interview med Winnie Biyaniami. Eller når multinationale firmaer byder håndplukkede gæster til unikke koncerter med verdensstjerner og ekstravagante cocktailfester med berømte DJ's – jeg har modtaget de første invitationer.

Mødet er ingen forhandling og slutter ikke med et konkret resultat. En af mødets vigtigste funktioner er at være en åben scene for deltagerne, hvor meninger markeres, hvor retninger sættes, hvor dagsordner for de kommende år udstikkes.

Et blik på årets deltagerliste taler for sig selv. Den amerikanske præsident, Donald Trump, og den svenske klimaaktivist Greta Thunberg kommer begge. Ingen har som de to været afgørende for verdens udvikling de seneste år.

Læg dertil FN's generalsekretær, den tyske kansler, EU-kommissionens formand og topdirektører og formænd fra nogle af verdens vigtigste virksomheder.

Davos er på én gang spejl for verden og en spåkugle for den. Hvis man vil forstå, hvad der kommer til at forme dagsordnerne de kommende år, så er det en scene, der er værd at holde øje med.

Skiftet i Davos

Der er gennem de seneste år sket noget med Davos-mødet.

Går man nogle år tilbage, var de vigtigste punkter på dagsordenen økonomiske og politiske i traditionel forstand: Hvordan går det med Kinas økonomi? Er der en aktieboble på vej? Vokser statsgælden for voldsomt? Ting, som falder naturligt at tale om i et finansministerium eller en banks analyseafdeling.

Det har ændret sig markant, viser den faste rapport om de største globale risici, som World Economic Forum udgiver hvert år op til mødet. Rapporten bygger på en rundspørge blandt globale beslutningstagere.

De udpeger nu entydigt klimarelaterede problemer som de mest overhængende risici på dagsordenen: Ekstremt vejr, manglende klimahandling, udryddelse af dyr og planter, menneskeskabte naturkatastrofer.

Greta Thunbergs deltagelse vil næppe svække klimasagen på årets møde, og at hun medvirker i en af mødets allerførste debatter tidligt tirsdag morgen er også et klart signal fra arrangørerne om, at de gerne ser det sådan.

Den svenske klimaaktivist Greta Thunberg går forbi Kong Philippe af Belgien ifm det igangværende møde i Davos.. (Foto: FAbrice Coffrini © Scanpix)

Ingen flyskam i Davos

Klimadagsordenen vil udløse en naturlig kritik af de mange flyrejser til Davos – hundredvis af dem i privatfly og helikoptere.

Imens kan man i Davos' gader ikke finde mange spor af flyskam.

Som en topdirektør sagde til mig ved sidste års møde, så har han hvert år hundredvis af rejsedage med fly, fordi hans job kræver møder i hele verden.

Når han flyver til Davos hvert år, hvor han kan afholde stribevis af møder med folk fra alle hjørner af kloden fra tidlig morgen til sen aften, så er det noget af det mest CO2-effektive, han foretager sig.

World Economic Forum selv kan dog godt se problemet og tilbyder at betale halvdelen af deltagernes togbilletter til mødet – og de klimakompenserer for øvrigt for den flytrafik, der stadig er den altdominerende transportform.

Bag lukkede døre

En ting er de dagsordner, der sættes på den åbne scene, noget andet er, hvad der foregår bag lukkede døre. For mange af deltagerne er det hele grunden til, at de betaler den høje pris for at deltage.

Man kan ikke bare tilmelde sig Davos-mødet, betale en billet og så møde op. Det kræver enten en særlig gratis invitation fra World Economic Forum eller et medlemskab af organisationen, der udløser en invitation. Og det er ikke en billig klub.

Medlemskabet af World Economic Forum koster alt efter modellen fra en halv million kroner til over fire millioner kroner. Men så er direktøren også sikret en medlemsinvitation, der mod yderligere betaling giver ham eller hende mulighed for at deltage.

Derfor er Davos også stedet, hvor man kan møde topfolk fra det internationale erhvervsliv flakkende forvirrede rundt, fordi de mangler de sædvanlige rådgivere og personlige assistenter til at holde styr på sagerne.

Deltagernes kalendere er pakket fra tidlig morgen til sen aften med møder med partnere, kunder, investorer, politikere og embedsfolk i en blanding af formelle og uformelle møder, der kan handle om alt fra at indgå aftaler til at udveksle synspunkter om en fælles sag eller bare at lære en potentielt ny kunde, investor eller samarbejdspartner lidt bedre at kende.

En højtstående dansk erhvervsmand med mange besøg i Davos bag sig forklarede mig på et tidspunkt værdien af Davos for ham ved at slå ned på et enkelt møde, som han havde haft med regeringsfolk fra et land, hvor han gerne ville sælge flere af virksomhedens varer. Men markedet for lige netop de varer var meget afhængigt af politiske velvilje:

- Det var først, da jeg sad over ministeren, og mødte ham hen over et bord, at jeg rigtig forstod, hvordan de så på vores marked, og hvad de mente. Jeg havde læst mange analyser af det, men det personlige møde gjorde hele forskellen, og jeg så tog jeg beslutningen om at investere stort.

Trolddomsbjerget

World Economic Forum i Davos varer fire dage og rummer en verden af magt.

Da den tyske forfatter Thomas Mann skrev om Davos, kaldte han stedet for Trolddomsbjerget – Der Zauberberg. Det var i en roman i 1924, længe før der var tænkt på World Economic Forum.

Dengang beskrev Thomas Mann livet på et luksus-sanatorium for tuberkulosepatienter, og det lyder jo fjernt fra det moderne magtmøde. Men så alligevel ikke.

Thomas Manns velhavende patienter levede et dekadent liv afskærmet fra resten af verden uden den store lyst til at tage hjem.

Samme fornemmelse kan man godt få i dag.

Facebook
Twitter