Analyse: OK-slutspil har fået værst tænkelige start

Meget snak om konflikt - da forhandlinger blev genoptaget i dag.

Dennis Kristensen fra FOA detonerede en retorisk bombe: Overenskomstforhandlingerne er slut, der er ikke mere at tale om, kommunerne ønsker åbenbart en konflikt. (foto: Martin Sylvest/Scanpix Ritzau 2018) (Foto: Martin sylvest © Scanpix)

Ingen taler om løsninger, alle taler om konflikt.

Slutspillet om overenskomstforhandlingerne for de offentligt ansatte i staten, regionerne og kommunerne har fået den værst tænkelige start.

Onsdag formiddag gik forhandlerne for lønmodtagere og arbejdsgivere ellers ind i Forligsinstitutionen for at finde netop en løsning. Først for de kommunalt ansatte. De regionale forhandlere skal møde op torsdag, på statens område er det lørdag.

Tirsdag næste uge er sidste mæglingsdag, og dermed er der kun få dage til at nå forlig for alle 745.000 offentligt ansatte.

Skarpladt interview

Men inden dagens mæglingsmøde havde alle læst et skarpladt interview med direktør for KL, arbejdsgiveren for de kommunalt ansatte, Kristian Wendelboe i dagens udgave af Politiken.

Kristian Wendelboe advarer om, at hvis der ingen løsning findes, og man ender i konflikt, så kan det meget vel være slut med forhandlinger om noget som helst i fremtiden. Politikerne vil tage konsekvensen og afskaffe den danske model på det offentlige arbejdsmarked.

I KL betragter man det som nøgtern analyse af de mulige politiske konsekvenser, i fagbevægelsen kan man ikke læse det som andet end en direkte trussel. Hvis ikke I giver jer, så bliver det værst for jer selv. Man kommer til at gå fra forhandling til diktat. Samtidig fik han klart placeret et ansvar for et eventuelt sammenbrud hos lønmodtagerne.

Reaktionen udeblev ikke. På fortovet foran Forligsinstitutionen detonerede FOA-formand Dennis Kristensen en retorisk bombe: Overenskomstforhandlingerne er slut, der er ikke mere at tale om, kommunerne ønsker åbenbart en konflikt.

Ansvaret

Endnu før de afsluttende forhandlinger gik i gang i dag var hovedtemaet altså, hvem der vil bære ansvaret, hvis musketerkonflikten bliver til virkelighed. Det er næppe befordrende for at nå et forlig.

Dennis Kristensen er ikke kendt for at gå stille med dørene. Alligevel er det værd at hæfte sig ved for gennem hele forløbet har han i sine offentlige udmeldinger trukket i retning af at få lukket en aftale i fredsommelighed. Mest tydeligt op til påsken, kort før den første udsættelse af konflikten, hvor han i samklang med den nyvalgte KL-formand Jacob Bundsgaard udtalte, at stridspunkterne synes for små til at udløse en storkonflikt. Nu nærmer vi os deadline igen, men budskabet har ændret sig drastisk.

Dennis Kristensen sendte med sin udmelding også et klart budskab om, at han står fuldt ud bag musketereden. På et fællesmøde tirsdag genbekræftede lønmodtagerne på tværs af stat, regioner og kommuner deres musketered. Det blev efterfulgt af demonstrationer i hele landet under sloganet "skulder ved skulder", og onsdag er de så mødt samlet op i Forligsinstitutionen for at vise deres sammenhold.

Nu ligger det ikke i Dennis Kristensens magt, reelt at afslutte mæglingsforsøget. Så længe Forligsmand Mette Christensen fastholder ham ved bordet, skal han blive der. Og efter den verbale eksplosion gik FOA-formanden da også ind i forligsinstitutionen.

Spørgsmålet er om man vil kunne skræve over det krater, som morgenens træfninger mellem lønmodtagerne og arbejdsgiverne har skabt.