ANALYSE Som at sælge alle Danmarks motorveje og cykelstier

Nets er solgt til amerikanske ejere. Med i handlen får de nye ejere fortrolige oplysninger om danskernes betalingsvaner.

Endnu en stor dansk virksomhed kom mandag morgen på udenlandske hænder.

Nets, som håndterer både Nemid og Dankortet, er nemlig blevet solgt til de amerikanske kapitalfonde Advent International og Bain Capital - og danske ATP - for 17 milliarder kroner.

- Det er en rigtig stor handel og et rigtig stort beløb. Man har tidligere snakket om en pris på omkring 12 milliarder, og nu er det solgt for omkring 40 procent mere, siger DR's erhvervsanalytiker Thomas Svaneborg.

- Så det er en rigtig god handel for ejerne.

Sælger landeveje og motorveje

Nets bestyrer som nævnt både Dankortet, Betalingsservice, e-boks og Nemid, og er altså derfor i besiddelse af en stor del fortrolige oplysninger om danskerne.

Og dét bekymrer flere, fortæller Thomas Svaneborg.

- Det svarer til, at Danmark sælger alle sine landeveje, motorveje og cykelstier plus oplysninger om, hvor du og jeg har været henne i på motorvejene og cykelstierne, siger han.

Nets kender din færden

Dermed kan de nye ejere altså ned i mindste detalje holde øje med danskernes færden.

- Jeg har lige været i Aarhus i weekenden, og nu vil Nets' nye ejere sidde med oplysninger om, at jeg er har krydset Storebæltsbroen, kørt på motorvejen og tanket op ved den og den benzinstation undervejs, og stoppet i Aarhus lørdag eftermiddag for at spise på en cafe, siger Thomas Svaneborg.

- Det er måske ikke så rart at tænke over, at en fremmed part skal være i besiddelse af de oplysninger.

Seks milliarder korttransaktioner

Danske ATP skyder 3,6 milliarder i salget.

I 2013 stod Nets for over 6 milliarder korttransaktioner for mere end 33 millioner betalingskort og ca. 500.000 forretninger i Norden.

Se hele analysen med DR's erhvervsanalytiker Thomas Svaneborg i videoen øverst i artiklen.