ANALYSE: Syv punkter på Lego-arvingens to do-liste

DR Nyheders erhvervsjournalist Ole Hall giver sit bud på de udfordringer, som venter Lego-arvingen.

Kjeld Kirk Kristiansen og sønnen Thomas Kirk Kristiansen. (Foto: LEGO PR © Scanpix)

1. Få styr på farmand!

Det kan være svært at sætte sin egen far på plads. Det bliver næppe nemmere, når faderen er vidende, veltalende, magtfuld og har en aura og respekt blandt Lego-ansatte, der rækker fra Billund og helt op til månen.

Men sønnen Thomas kan ikke længere smyge sig uden om, at han fra nu af skal være klar til at sætte sin far på plads i bestyrelseslokalet foran slipseklædte tunge erhvervsmænd.

Thomas Kirk Kristiansen overtager familiens næstformandspost i Lego A/S fra sin far, men faderen bliver i bestyrelsen som menigt medlem.

Hvis ikke Thomas Kirk Kristiansen formår at håndtere sin fars meninger og gode råd på en solid måde, kan der opstå nervøsitet og manglende beslutningskraft i bestyrelsen. Medlemmerne vil kort sagt være i tvivl om, hvem i familien de skal lytte mest til. Derfor bliver håndteringen af faderen afgørende vigtig for Lego-arvingen.

- Der er altid en risiko ved at have far siddende ovre i hjørnet. Jeg tror derfor, at man hos Lego med fordel kan sige, at faderen selvfølgelig trækker sig og går helt ud af bestyrelsen, har ledelsesprofessor Flemming Poulfelt sagt for kort tid siden i Berlingske.

2. Køb Legoland-parkerne tilbage!

Hårdt presset af en blodrød bundlinje var Kjeld Kirk Kristiansen tvunget til at sælge Legoland-parkerne for at få penge i Lego-kassen. Det var i Legos rædsels-år i 2003 og 2004.

Siden da er udviklingen vendt, og pengetanken er så stor i dag, at ledelsen i Billund ikke ved, hvad de skal bruge milliarderne til.

Det giver sønnen Thomas en unik mulighed for at sætte sit eget præg på Lego ved at foretage nogle investeringer i milliardklassen.

Et godt bud er, at han vælger at købe Legoland-parkerne tilbage. Det vil gøre ham populær både i lokalområdet og blandt Legos tusindvis af ansatte.

Før Thomas Kirk Kristiansen kan gøre dette, skal han dog lige have vristet endnu en betydningsfuld post fra sin far.

Kjeld Kirk Kristiansen er nemlig stadig formand og har de stemmetunge aktier i Kirkbi A/S, der ejer 75 procent af Lego og dermed Lego-formuen. Et godt bud er, at Thomas får den post inden for senest to år – og formentlig endnu før.

3. Gør Lego-klodserne grønne!

Lego har gjort det til sit varemærke at være ansvarlig over for både planeten og mennesker. Hvis det skal lykkes, skal Lego stoppe med at bruge oliebaseret plastik i de milliarder af Lego-klodser, firmaet skovler på markedet hvert år.

Lego arbejder faktisk på at fremstille en grøn og bæredygtig klods, og topchefen har allerede fortalt DR Nyheder, at ideen og beslutningen ikke kommer fra hvem-som-helst.

Den kommer ifølge Lego-chefen, Jørgen Vig Knudstorp, faktisk fra Lego-arvingen selv, og meget tyder på, at Thomas Kirk Kristiansen får æren, hvis det lykkes Lego at skabe en bæredygtig Lego-klods, som ikke skader miljøet.

4. Sæt dig på Asien – og snart på Afrika!

Lego er vokset enormt de seneste ti år. Faktisk er virksomheden i dag fem gange større end dengang. Derfor kan det lyde besynderligt, at en vigtig opgave for Thomas Kirk Kristiansen er at gøre Lego endnu større.

Men hvis man skal overleve, skal man vokse og forny sig, lyder mantraet i erhvervslivet. Og som familiens højst placerede person i Lego-hierarkiet er det ham, som skal vælge, hvor stort Lego skal satse i Asien. Og om Lego skal sætte alle sejl til for at erobre de afrikanske markeder om 5, 10 eller 15 år?

Alle i Lego-ledelsen er i dag enige om, at Asien kræver fuld opmærksomhed i disse år.

Hvornår Lego er klar til at buldre løs i Afrika afhænger af diskussioner, som bestyrelsen skal have den næste tid - og det bliver Thomas Kirk Kristiansens ord, som kommer til at veje meget tungt i de overvejelser.

5. Sæt en ny ”international” bestyrelse!

Lego har solgt klodser uden for Danmarks grænser i årtier. Men aldrig før har Lego haft en så stor global rækkevidde, som firmaet har i dag – og det har fået Lego til at ændre sin organisation betydeligt, så de kloge hoveder ikke bare sidder i Danmark.

En række globale kraftcentre har Lego oprettet de seneste år i London, Enfield i USA, Shanghai i Kina og Singapore – samtidig med, at Lego har opført og udbygget gigantiske fabrikker i Tjekkiet, Ungarn, Kina og Mexico.

Lego er i dag ved at blive en sand global virksomhed, men der er stadig et stykke vej op til giganter som Apple og Coca Cola. Skal Lego helt derop, bliver der snart behov for en ny bestyrelse.

Nok er Legos bestyrelse i dag yderst kompetent med folk som Kåre Schultz fra Lundbeck og Niels Jacobsen fra William Demant. Men bemærkelsesværdigt sidder der ikke en eneste udlænding.

Det holder nok ikke i længden. Og det bliver Thomas Kirk Kristiansens opgave at rekruttere de helt rigtige professionelle udlændinge til bestyrelsen, der kan gøre Lege endnu mere global.

6. Ha’ en afløser til topdirektøren klar!

… Og når vi nu er ved rekrutteringen, så venter der en anden yderst vigtig opgave. Thomas Kirk Kristiansen skal sørge for at have en mand eller kvinde klar, som kan være topchef i Lego den dag, Jørgen Vig Knudstorp smider danseskoene og forlader ledelsen i Billund.

Nok har Lego-familien og særligt Kjeld Kirk Kristiansen haft stor betydning for Lego de seneste år. Men det er familiens samspil med den daglige ledelse og særligt Jørgen Vig Knudstorp, som er en væsentlig forklaring på de brillante resultater, Lego har opnået på det seneste.

Hvis bestyrelsen og Thomas Kirk Kristiansen ikke finder den rette efterfølger, så bliver Lego voldsomt hårdt ramt, når Knudstorp smutter videre.

7. Få styr på dig selv som leder!

Hvordan fremstår man som en stærk lederskikkelse, når man stort set ikke har nogen ledererfaring? Den nød skal Thomas Kirk Kristiansen også nå at knække i løbet af meget kort tid.

Skoene fra faderen er store, fordi Kjeld Kirk Kristiansen arbejdede sig op i Legos rækker, blev direktør for firmaet og tilmed tog en fornem MBA-uddannelse i Schweiz, hvor han lærte ledelsesteorier og management på højeste niveau.

Thomas Kirk Kristiansen har på papiret ikke så meget at komme med. Han har en to-årig uddannelse som markedsføringsøkonom. Erfaring fra industri- og handelsvirksomheder har han intet af. Derimod har Thomas Kirk Kristiansen snuset til Lego-arbejdet ved at være ”trainee” i koncernen for mere end ti år siden. De følgende år har han haft enkelte bestyrelsesposter i familiefirmaet, mens han har brugt sin tid på at drive sit ejet stutteri Kirk Arabians.

Han har meget lidt erfaring med at optræde i offentligheden og giver yderst sjældent interviews – også i dag, hvor han bliver udpeget som Legos arvtager, har han takket nej til at stille op. Hans anonyme tilværelse betyder, at der primært findes historier om ham, der handler om racerbiler, heste og hans investeringer i golfbaner.

Thomas Kirk Kristiansen har derfor behov for at vise Legos mange samarbejdspartnere og omverdenen, at han er meget mere end fars privilegerede søn. Han er Lego-familiens nye overhoved, og det kræver, at han bliver klar på, hvordan han vil være som leder. Og hvordan han ikke vil være.

Både Kjeld Kirk Kristiansen, Thomas Kirk Kristiansen og Jørgen Vig Knudstorp er blevet tilbudt interview om magtskiftet i Lego. Men ingen har i dag ønsket at give interview til DR. Beskeden fra Lego er, at kun enkelte udvalgte medier kan få adgang.

Facebook
Twitter