Analytiker: Billig olie er hård kost for Mærsk

Konkurrenternes økonomiske pine er dog endnu større, og det redder Maersk Oil, mener Sydbank-analytiker.

Der skal skæres omkring 1250 stillinger i Maersk Oil. Det svarer til 10-12 procent af medarbejderstaben. (Foto: Claus Fisker © Scanpix)

For bare ét år siden væltede oliemilliarderne ind til Mærsk.

100 dollars fik de dengang for én tønde. Men nu er olieprisen på under det halve, og det gør ondt på olieselskaberne verden over. Ikke mindst på Maersk Oil, som har meddelt, at de i år må skære 1.250 stillinger.

- Det er hård kost for Mærsk i øjeblikket. Alle forventede, at man skulle arbejde med en oliepris på over 100 dollars, men nu ligger den på omkring 45, derfor er de nødt til at nedbringe omkostningerne, siger Jacob Pedersen, som er senioranalytiker i Sydbank.

Flere fyringer kan ikke udelukkes

Torsdag meldte Maersk Oil ud, at de vil reducere omkostningerne med 20 procent over de næste to år.

Det er en 'betydelig' størrelse, siger Jacob Pedersen, men det er også nødvendigt.

- Man er nødt til at gøre noget. Indtjeningen på olie er simpelthen kollapset det seneste år, så man er nødt til at skære for at få bare lidt penge hjem, siger han og fortsætter:

- Hvis olieprisen fortsætter som nu, kan man ikke udelukke, at der kommer flere fyringer.

Opkøb af oliefelter kan være redningen

Maersk Oil er dog ikke det eneste olieselskab, der mærker livremmen stramme.

Og det er naturligvis til deres fordel. Skal Maersk Oil forblive en stor spiller i olieindustrien, skal de nemlig vinde på de andres nederlag, siger Jacob Pedersen.

- Der er mange konkurrenter, som er i store økonomiske vanskeligheder, og som skal ud og sælge oliefelter for at overleve. Dem kan Mærsk forhåbentlig købe til billig penge, og det er det, der skal redde dem, siger han.

Maersk Oils udmelding om fyringer fik mandag morgen Nordea til at sænke anbefalingen af Nordea-aktier fra "køb" til "hold".

Facebook
Twitter