Analytiker: Danmark rammes af global aktieuro

Uroen på de globale aktiemarkeder er alvorlig og kan påvirke den danske økonomi, siger Nordeas seniorstrateg Henrik Drusebjerg.

En japaner går forbi en oversigt over verdens aktiemarkeder på en gade i Tokyo. (© Scanpix)

Der er endnu engang rav i den på de globale aktiemarkeder, efter at børserne i både USA og Japan har oplevet markante kursfald.

Skælvingerne skyldes primært dårlige nyheder fra verdens store økonomier, vurderer seniorstrateg i Nordea Henrik Drusebjerg.

- På det seneste har der været lidt dårligere væksttal fra Kina og USA. Det får investorerne til at ryste på hånden, for de havde regnet med, at vi i 2014 ville få lidt mere gang i økonomien, siger han til DR Nyheder.

Mandag lukkede det japanske Nikkei-indeks med et samlet minus på 10 procent siden nytår - og her til morgen er det igen åbnet med markante kursfald.

"Det er alvorligt"

De amerikanske børser på Wall Street havde mandag en af sine værste dage i meget lang tid. Det var blandt andet bilfabrikkernes dårlige salg, der havde en finger med i spillet.

USA og Kina er henholdsvis verdens største og næststørste økonomi, og derfor har det enorm betydning for den globale økonomi, at de begge halter af sted i øjeblikket, lyder det fra Henrik Drusebjerg.

- Hvis væksttallene er udtryk for en ny tendens, er det noget, der kommer til at ramme os alle sammen. Det er alvorligt, siger Henrik Drusebjerg.

USA smitter Danmark

Herhjemme lukkede aktiemarkedet i går med et mindre fald på 0,4 procent, men USA har en tendens til at agere storebror og smitte Europa - og dermed også Danmark.

- Mon ikke vi kommer til at kopiere noget af den dårlige stemning, der har præget aktiemarkederne både i går aftes i USA og i løbet af natten i Asien, siger Henrik Drusebjerg.