Analytiker: Danske Bank-regnskab er til den svage side

Danske Bank-aktie falder syv procent efter regnskab. Det overrasker bankanalytiker.

(ARKIV) Danske Banks overskud er faldet en smule sammenlignet med samme periode sidste år. (Foto: Mads Joakim Rimer Rasmussen/Ritzau Scanpix) (Foto: Mads Joakim Rimer Rasmussen © Scanpix)

Danmarks største bank har haft et mindre succesfuldt halvår end forventet.

Danske Bank formåede i årets første seks måneder at komme ud med en samlet bundlinje på 9,1 milliarder kroner. Det er lidt over en milliard mindre end samme periode sidste år.

Analytiker i Sydbank Mikkel Emil Jensen ser positive takter i regnskabet, men mener, at det overordnet er til "den svage side".

Han uddyber over for DR Nyheder:

- Det skyldes særligt bankens kerneposter, altså indtægter og gebyrer. Men den underlæggende forretning er i fin form, siger Mikkel Emil Jensen.

Særligt bankens vækst i udlån er positiv ifølge analytikeren. Danske Bank har især haft succes med lån til private og erhverv i Sverige, Norge og Finland, fremgår det af halvårsregnskabet.

- I de lande har banken nogle favorable partneraftaler, forklarer Mikkel Emil Jensen.

Administrerende direktør Thomas F. Borgen udtaler i forbindelse med regnskabet i en pressemeddelelse:

- Første halvår var præget af fortsat positivt momentum i vores udlånsaktiviteter, mens udviklingen på de finansielle markeder trak i den modsatte retning. Den større globale usikkerhed og tilbageholdenhed hos investorer bidrog især til en svagere udvikling i handelsindtægterne, siger Borgen.

Hug fra morgenstunden

Men aktionærerne reagerer negativt på regnskabet, og fra åbningen af aktiemarkedet her til morgen faldt aktien med omkring syv procent. Et fald, der overrasker Mikkel Emil Jensen.

- Det er et stort fald, når man ser, at den underliggende forretning er god, og mulighederne for at hæve indtjeningen bestemt er til stede.

Men aktiemarkedet reagerer ifølge analytikeren på det lave aktivitetsniveau, som Danske Bank og Europas øvrige banker oplever i kølvandet på handelskrig og politisk usikkerhed i Sydeuropa, særligt Italien.

- Det, der virkeligt springer i øjnene i regnskabet, er, at handelsindtægterne er markant lavere end forventet. Kunderne sidder simpelthen på hænderne og lader deres penge stå på grund af politisk usikkerhed globalt set, siger Mikkel Emil Jensen.

Banken har tidligere sagt, at man forventede et årsresultat på omkring 18-20 milliarder kroner for året. Det fastholder banken, men siger samtidig, at det nok ender i den lave ende af spektret.

Noget overraskende offentliggjorde Danske Bank også en pressemeddelelse, hvor banken gør det klart, at de penge, som banken har tjent i forbindelse med hvidvask-sagen i bankens estiske filial, vil blive stillet "til rådighed for samfundsgavnlige tiltag", som eksempelvis bekæmpelse af økonomisk kriminalitet.

Facebook
Twitter