Analytiker: Det skal du overveje før en investering i Dong-aktien

Både på kort og lang sigt er der risici ved at investere i Dong-aktien.

Dong har i dag offentliggjort sit børsprospekt. Her står, at Dong vil udbyde deres aktier til en pris på mellem 200 og 255 kroner per aktie. (Foto: søren bidstrup © Scanpix)

Der vil komme pres på Dong-aktierne, når Dong går på Børsen.

Det vurderer analytiker i Nordnet, Per Hansen.

- Historien om Dong er godt genfortalt. Det er et trimmet selskab, som folk gerne vil være med i. Det er en grøn samvittighed, som man kan investere sig ind i. Derfor vil den blive meget efterspurgt af investorerne, siger Per Hansen.

Han vurderer at mellem 50.000 og 100.000 danskere vil lægge købsordrer på aktierne. Dong har i dagens prospekt skrevet, at mellem 15,1 og 17.4 procent af virksomheden bliver sat på salg.

Ifølge Per Hansen er normen, at op mod 15 procent af de udbudte aktier bliver sat til salg til private investorer. Han vurderer derfor, at private investorer får mulighed for samlet at tegne aktier på op mod 2,25 milliarder kroner.

- Interessen vil blive overvældende blandt de private investorer. Der kan blive en folkedyst om at få lov til at købe aktien, siger Per Hansen.

Som privat investor skal man dog først gøre sig klart, om man vil investere i aktien på lang eller kort sigt.

- Dong bliver ikke nødvendigvis en fremragende kortsigtet investering. Der bliver ikke uddelt særlig mange aktier, og så er der en risiko for, at prisen på kort sigt kan blive presset op i et leje, der er lidt svært at retfærdiggøre. Derfor skal der store kursstigninger til, hvis man skal tjene penge på aktien, siger Per Hansen.

Men der er også flere problemstillinger, som kan påvirke investeringen på længere sigt.

Her nævner Per Hansen retsagen mod tidligere Elsam-kunder, der har betalt for meget i strøm. En retsag, der kan komme til at koste Dong mellem syv og otte milliarder kroner.

Derudover har Dong også været plaget af store problemer i Hejre-feltet i Nordsøen, som endnu ikke er afklaret. Og Dong er derudover også afhængig af, at de stadig kan skabe vækst inden for havvindmølledivisionen, hvor Dong er markedsførende.

- Risikoen på kort sigt er, om der er for meget hype. På længere sigt er spørgsmålet, om Dong kan fortsætte den positive udvikling efter 2020, siger Per Hansen.